ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί μας συμφέρει να κλείσουμε τώρα το Σκοπιανό

11:04 - 14 Ιαν 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Για να καταλάβουμε “τι παίζεται” με το Σκοπιανό ξαφνικά, πρέπει να σκεφτούμε τις συνθήκες της στιγμής, τα προβλήματα που οφείλονται σε αυτή την εκκρεμμότητα και τα οφέλη που θα υπάρξουν και για τις δυο χώρες από μια συμφωνία για το όνομα.

 

Οι συνθήκες λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι ευνοικές για να κλείσει το ζήτημα, διότι ο λαός της ΠΓΔΜ κατάλαβε οτι με την αδιαλλαξία του Γκρουέφσκι μόνο έχασε μέχρι σήμερα και για αυτό τον τιμώρησε στις εκλογές, τόσο στις εθνικές όσο και στις δημοτικές. Ο λαός της ΠΓΔΜ έχασε πολύ χρήμα από τη στάση του Γκρουέφσκι που εμπόδισε την καλή συνεργασία με την Ελλάδα. Καταρχήν λοιπόν για οικονομικούς λόγους, έχει “ωριμάσει” όπως θέλουμε να λέμε και δεν επιμένει πλέον στο όνομα Μακεδονία. Ο νέος Πρόεδρος της ΠΓΔΜ το έχει αντιληφθεί αυτό και εμφανίζεται πρόθυμος να βρεί λύση με την Ελλάδα. 

 

Το επιδιώκει μάλιστα διότι σκέφτεται και άλλον ένα παράγοντα ανησυχίας για την ΠΓΔΜ που είναι σημαντικότερος ίσως και από τον οικονομικό παράγοντα. Το Αλβανικό στοιχείο.

Γνωρίζει δηλαδή οτι έχει δυναμώσει σημαντικά μέσα στην ΠΓΔΜ το Αλβανικό στοιχείο. Όταν λοιπόν βλέπουμε τον Πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ να έχει δυο σημαίες στο γραφείο του, την σημαία της ΠΓΔΜ και τη σημαία της Αλβανίας, καταλαβαίνουμε οτι το Αλβανικό στοιχείο είναι πανίσχυρο - και επικίνδυνο για την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ. 

 

Γι αυτούς τους δυο λόγους, οι Σκοπιανοί θέλουν να κλείσουν το θέμα με την ονομασία και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και όχι μόνο. Το όχι μόνο, πάει στη σχέση τους με το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια με την Ευρωπαική Ένωση. Διότι η ανεξαρτησία και η ευημερία των Σκοπιανών, εξαρτώνται από αυτούς τους δυο θεσμούς. Χωρίς ΝΑΤΟ δεν υπάρχει Ευρωπαική ‘Ενωση και χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ. Συνεπώς είναι αναγκαία για τους Σκοπιανούς η συνεννόηση με την ελληνική πλευρά.

 

Αυτό τους το εξηγούν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι τους επισημαίνουν οτι τώρα είναι μοναδική ευκαιρία να συνεννοηθούν με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά ο οποίος βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διεθνή κοινότητα για το ζήτημα εδώ και καιρό. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κλείσει το θέμα αυτό και ελπίζουμε να το κάνει σωστά - δηλαδή να καταφέρει να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία ανεξάρτητα στο όνομα της χώρας, αλλά να συνδέεται με μια άλλη λέξη, με ιδανικό το Σλαβομακεδονία. Βεβαίως, ούτως ή άλλως, θα φύγουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου  από τις πλατείες και τα αεροδρόμια τους.

 

Είναι λοιπόν μια χρυσή ευκαιρία τώρα, που οι Σκοπιανοί πιέζονται ασφυκτικά να κλείσουν το ζήτημα και η Κοινή τους Γνώμη είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη λογική της “Μακεδονίας”, να επωφεληθούμε από τη συγκυρία και να κλείσουμε προς όφελος μας το ζήτημα. Αν δεν το κάνουμε, θα είναι εθνική αποτυχία.

 

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή που θα καταλήξουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μια άλλη ονομασία έστω και με γεωγραφικούς προσδιορισμούς, θα μπορούσε να συζητηθεί, ακόμη και αν κρύβει κάποιους “κινδύνους”. Ο κίνδυνος είναι οτι σιγά - σιγά θα φύγει ο γεωγραφικός προσδιορισμός και θα μείνει το Μακεδονία (όπως έχει γίνει και σήμερα που μόνο εμείς τη λέμε με το πλήρες όνομα ΠΓΔΜ). Εμείς βεβαίως θα επιμείνουμε να ονομάζεται με ολόκληρο το όνομα, δηλαδή και το πρώτο συνθετικό, αλλά αυτά όλα δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο έχει ένα άλλο στοιχείο για εμάς.

 

Διότι αν αναρωτηθεί κανείς ποιό συμφέρον έχουμε εμείς να κλείσουμε το ζήτημα τώρα, η απάντηση που δίνουν έμπειροι διπλωμάτες είναι οτι θα έχουμε “αποθετικό όφελος” και όχι “θετικό”. Ποιό είναι το αποθετικό όφελος; Οτι θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο να καταπιεί η Αλβανία την ΠΓΔΜ και να έχουμε στα σύνορα μας τη Μεγάλη Αλβανία με ότι σημαίνει αυτό. Η ηρεμία κι η ισορροπία στην Βαλκανική χερσόνησο συνδέονται με την ύπαρξη της ανεξάρτητης ΠΓΔΜ και με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς πρέπει να στηρίξουμε αυτή τη μικρή χώρα.

 

Επιπλέον υπάρχουν και τα οικονομικά οφέλη που επισημαίνουν πολλοί οικονομολόγοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ΠΓΔΜ ώς ελληνική ενδοχώρα. Όμως τα οικονομικά οφέλη είναι δευτερεύοντα σε σχέση με τα γεωπολιτικά σε αυτή την περίπτωση.

 

Βεβαίως, όλα αυτά χάνονται στις κραυγές των διαφόρων σχολιαστών, πολιτικών και μή, οι οποίοι προσπαθούν πάντα να λαικίσουν για να κερδίσουν εντυπώσεις στους αφελείς ψηφοφόρους. 

Η ουσία όμως είναι οτι και για την Ελλάδα το κλείσιμο αυτών των εκκρεμμοτήτων εφόσον οδηγεί στην στήριξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο για να το αφήσουμε στα χέρια των ψευτοπατριωτών και των λαικιστών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.