ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδιωτικοποιήσεις: Πόσο τα πουλάμε; Ουδείς γνωρίζει...

01:36 - 24 Ιαν 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η μεταβίβαση σημαντικών στοιχείων της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο που ολοκληρώθηκε προχθές, με τη μεταβίβαση της περιουσίας του Δημοσίου στο Υπερταμείο, είναι ένα σημαντικό βήμα στην πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων. Υπάρχει όμως ένα ερωτηματικό το οποίο πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση. Πόση είναι η αξία της περιουσίας που μεταφέρθηκε προς πώληση στο Υπερταμείο και τι μέρος του χρέους μας διαγράφει; Διότι όπως είναι συμφωνημένο όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των συμμετοχών του Δημοσίου τις οποίες θα προωθήσει το Υπερταμείο, θα διατεθούν για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Το ζήτημα όμως είναι σε ποιές τιμές το Υπερταμείο θα πουλήσει αυτές τις συμμετοχές.

Για να εξασφαλιστεί το Δημόσιο θα έπρεπε πρώτα να έχει αποτιμήσει την αξία των συμμετοχών που εκχωρεί και να την έχει αποδεχτεί το Υπερταμείο, ή τουλάχιστον να έχει συμφωνήσει με το Υπερταμείο σε ένα εύρος αξίας των παραχωρούμενων συμμετοχών. 

Έχει γίνει αυτό; Και αν ναι ποιά είναι αυτή η αξία; 

Διότι η περιουσία του δημοσίου ανήκει στον λαό, το Υπερταμείο ελέγχεται απολύτως από τους ξένους δανειστές και όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε οτι οι πωλήσεις που θα πραγματοποιήσει θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, δεν επιτρέπεται να μην έχουμε τουλάχιστον μια θεωρητική αποτίμηση του τι αξίζει αυτό που εκχωρήσαμε και του τι θα σβήσει από χρέος όταν ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των συμμετοχών σε άλλους αγοραστές. Και φυσικά αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και ο λαός να το γνωρίζει. Δηλαδή πρέπει να ανακοινωθεί επισήμως η εκτίμηση της αξίας αυτής.

 

Πρέπει επίσης να γίνει επισήμως γνωστό το τι θα συμβεί αν το Υπερταμείο αναγκαστεί να πουλήσει σε χαμηλές τιμές. Θα σβηστεί αρκετό δημόσιο χρέος ή θα πούμε "κρίμα, δεν πουλήθηκαν ακριβά και σβήσαμε λίγο χρέος"; Το πόσο χρέος θα σβηστεί πρέπει να έχει ένα κατώτατατο όριο τουλάχιστον, ένα μίνιμουμ που θα εξασφαλίζει οτι ανεξαρτήτως των τιμών στις οποίες τελικά θα πουληθεί η περιουσία του λαού, το δημόσιο θα έχει όφελος χρέους τουλάχιστον κατά αυτό το μίνιμουμ.

 

Το να εκχωρούμε περιουσία χωρίς να έχουμε συμφωνήσει με το Υπερταμείο στην αποτίμηση της αξίας της. ή στο ποσόν του χρέους στο οποίο αντιστοιχεί, είναι τουλάχιστον επίφοβο.

 

Και ενώ οι αποκρατικοποιήσεις είναι μια μέθοδος μείωσης του κόστους τους Δημοσίου (στις ζημιογόνες επιχειρήσεις) και μείωσης αντιστοίχως του δημοσίου χρέους, από την άλλη, πρέπει να γίνονται ενός λογικού αν όχι εξαιρετικά ικανοποιητικού πλαισίου.

Δεν προβλέπουμε οτι θα προκληθεί απαραιτήτως ζημιά στο δημόσιο από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις, το αντίθετο μάλιστα, θεωρούμε οτι πρέπει να γίνουν. Το πώς θα γίνουν όμως είναι αυτό που θα καθορίσει το αν θα έχουμε όφελος ή ζημιά και η κάλυψη κάθε ενδεχομένου από πλευράς ελληνικού δημοσίου είναι απαραίτητη. 

Μην ξεχνάμε οτι ο Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής του Euroworking group, δήλωσε προχθές (συμπτωματικά;) οτι οι εκτιμήσεις που είχε η τρόικα για αποκρατικοποιήσεις αξίας 50 δισ Ευρώ και τις οποίες είχε υπογράψει το 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν αφελείς. Δεν είπε όμως ποιές είναι οι νέες ρεαλιστικές αποτιμήσεις - αν υπάρχουν.

 

Το ερώτημα λοιπόν που θέτουμε είναι αν έχει καλυφθεί το ελληνικό δημόσιο, μέσω αποτιμήσεων κοινώς αποδεκτών, ή όχι για το ενδεχόμενο χαμηλών αποτιμήσεων της περιουσίας που πουλάει;

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:44 - 24 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.