ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς ο Γεραπετρίτης “ισοπέδωσε” τον Κατρούγκαλο

11:26 - 04 Μαρ 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Σε μια από τις συζητήσεις του Φόρουμ των Δελφών στην οποία συμμετείχαν οι καθηγητές Γ. Αλεβιζάτος, Θ. Βερέμης και Γ. Γεραπετρίτης και ο δικηγόρος Π. Μπερνίτσας, ο καθηγητής Βερέμης αναφέρθηκε στην αξία της αριστείας και έδωσε αφορμή στον υφυπουργό Κατρούγκαλο ο οποίος παρακολουθούσε τη συζήτηση να παρέμβει.

 

Η παρέμβαση Κατρούγκαλου έγινε με ύφος περιπαικτικό. Ο υφυπουργός απευθυνόμενος στους ακροατές τους ρώτησε: Πιστεύετε οτι αυτοί που βρίσκονται στη Βουλή όλα αυτά τα χρόνια, είναι άριστοι; Οτι είναι καλύτεροι από εσάς; Οτι είναι πιο έξυπνοι; Πιστεύετε οτι αυτοί που έβγαλαν λεφτά τα προηγούμενα χρόνια, οι εργολάβοι ήταν άριστοι, ήταν οι καλύτεροι επιχειρηματίες; Η ελίτ στην Ελλάδα δεν είναι αξιόλογη. Και γυρνώντας προς τους καθηγητές είπε: Εσείς είστε η ελίτ.

 

Ο καθηγητής Γεραπετρίτης προσβεβλημένος ζήτησε το λόγο επί προσωπικού θέματος και φανερά εκνευρισμένος απευθύνθηκε στον Κατρούγκαλο λέγοντας: 

Επειδή κύριε Υπουργέ με κατηγορήσατε οτι είμαι η ελίτ σας θυμίζω οτι μεγάλωσα σε φτωχές γειτονιές του Πειραιά και οτι είμασταν συμμαθητές. Σας θυμίζω επίσης οτι δεν θα πετυχαίναμε τίποτα στη ζωή μας, ούτε εσείς που είστε τώρα υπουργός, ούτε εγώ που είμαι πανεπιστημιακός, χωρίς τη μόρφωση. Μια ελπίδα είχαμε τότε για να ξεφύγουμε από την μιζέρια και το ξέρετε. Να καταφέρουμε να περάσουμε σε ένα καλό σχολείο. Και τα καταφέραμε και περάσαμε σε ένα πρότυπο σχολείο, στην Ιωνίδειο. Από αυτό το σχολείο καταφέραμε να κανουμε ότι κάναμε και να φτάσουμε όπου φτάσαμε. Μη μου λέτε λοιπόν εμένα για ελίτ, ούτε για αριστεία. Η αριστεία μας έφτασε εδώ που μας έφτασε και εσάς και εμένα. 

Και απευθυνόμενος στους φοιτητές του που παρακολουθούσαν την ομιλία, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: Παιδιά να ξέρετε οτι ο δρόμος είναι ένας. Η ανηφόρα.

 

Σας μεταφέρω αυτό το μικρό στιγμιότυπο από τους Δελφούς για να δώσω ένα στίγμα του κλίματος που επικρατούσε στις συζητήσεις. Τόσο οι ομιλητές, όσο και το κοινό, σε πολύ μεγάλο βαθμό ασκούσαν δριμμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Η απογοήτευση από τις πρακτικές της κυβέρνησης, τόσο στα θέματα της Παιδείας, όσο και στα θέματα των επενδύσεων και της οικονομίας, ήταν εμφανής και εκδηλωνόταν σε κάθε ευκιαρία, χωρίς τις συνηθισμένες “τυπικές ευγένειες”. 

 

Φυσικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με πολύ υψηλού επιπέδου ομιλητές και ακροατές, το επίπεδο των συζητήσεων διατηρήθηκε υψηλό και δεν έπεσε στη βαθμίδα των τηλεπαράθυρων και των τηλεμαχιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο οι ομιλητές, όσο και οι ακροατές, δεν έκρυβαν την ενόχληση τους για την κυβερνητική πολιτική, ούτε για τις ιδεοληψίες οι οποίες ακόμη επικρατούν στον λόγο των κυβερνητικών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.