ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετρητά: Αντί να βγάλεις, βάλε

10:53 - 28 Σεπ 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να άρει τους περιορισμούς αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες χαλαρώνοντας ταcapital controls, εντάσσεται σε μια δυναμική προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης να προσελκύσει ξανά χρήμα στους καταθετικούς λογαριασμούς. Σκοπός είναι η άμεση αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, αλλά και να αποφύγουν στο μέλλον τις αυξήσεις κεφαλαίου.

 

Οι αυξήσεις κεφαλαίων στις τράπεζες μοιάζουν σύμφωνα με πολλούς ειδικούς του τραπεζικού συστήματος αναγκαίες καθώς η οργανική τους κερδοφορία έχει πιεστεί πολύ και δεν προχωρά ικανοποιητικά η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. 

Οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν την προσπάθεια μείωσης του κόστους τους με μεγάλες περικοπές κυρίως σε προσωπικό και με κλείσιμο καταστημάτων. 

Παράλληλα επιθυμούν να επιταχύνουν την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά περιμένουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καλύψουν νομικά τους τραπεζουπαλλήλους οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για ρυθμίσεις. 

Σήμερα οι τραπεζικοί φοβούνται οτι αν δώσουν δάνεια θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ενώ πολλοί ήδη διώκονται για παλιά δάνεια που έχουν χορηγήσει. Οι αναγκαίες αποφάσεις που έπαιρναν στις χορηγήσεις δανείων με βάση τις συνθήκες της αγοράς εκείνη τη στιγμή και τις προοπτικές των επιχειρήσεων που δάνειζαν, σήμερα θεωρούνται ύποπτες καθώς η κρίση ανέτρεψε την κατάσταση. Δεν μπορεί όμως μια καθημερινή τραπεζική πρακτική να ενοχοποιείται επειδή οι συνθήκες άλλαξαν. Και δεν επιτρέπεται οι τραπεζικοί να διώκονται επειδή έκαναν τη δουλειά τους. Και όμως αυτό συμβαίνει και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα κανείς τραπεζικός δεν αποφασίζει να ρυθμίσει ένα κόκκινο δάνειο. Επειδή θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τράπεζες δεν έχουν εξυγιανθεί επαρκώς και αυτό αποτυπώνεται και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου καθώς οι μετοχές τους έχουν πέσει στα αζήτητα.

Η απόφαση για την άρση των περειορισμών στις αναλήψεις μετρητών, η οποία μοιάζει παράλογη αφού οι αρχές θέλουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να αυξήσουν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και με ηλεκτρονικούς τρόπους, δεν αποσκοπεί στο να σηκώσουν οι Έλληνες περισσότερα λεφτά από τις καταθέσεις τους, αλλά στο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους ώστε να αυξήσουν τις καταθέσεις τους. 

Αν αυτό συμβεί και αν οι τράπεζες καταφέρουν να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους και να περικόψουν τα κόστη τους, ενδέχεται να αποφευχθούν οι αναγκαστικές από την ΕΚΤ αυξήσεις κεφαλαίου τους. Αν δεν αποφευχθούν, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον απλούστατο λόγο πως ούτε οι ξένοι επενδυτές που έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες, όπως ο Paulson και το fund Fairfax,θα αυξήσουν τις θέσεις τους, ούτε φυσικά οι Έλληνες μικρομέτοχοι που έχουν χάσει όλα τους τα λεφτά από τις τραπεζικές μετοχές θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν. 

Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ακόμη και αν είναι αναπόφευκτες, μάλλον είναι και ανέφικτες και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα θα εξελιχθούν τραγικά.

Πρίν συμβεί όμως οτιδήποτε πιο δυσάρεστο, αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργηθούν δυο τράπεζες από τις τέσσερις συστημικές που έχουμε σήμερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:19 - 28 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.