ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ιερώνυμος κερδίζει λεφτά, ο Τσίπρας ψηφοφόρους, εμείς θα πληρώσουμε πάλι

01:03 - 07 Νοε 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Στην Ελλάδα μόνο δυο “θεσμοί” μπορούν να κατεβάσουν τον κόσμο μαζικά να διαδηλώνει στους δρόμους. Η Αριστερά και η Εκκλησία. Οι δυο αυτοί πανίσχυροι αλλά και προαιώνιοι αντίπαλοι, τελικά τα βρήκαν. Εις βάρος όλων μας φυσικά. Η συμφωνία αυτή θα αυξήσει σημαντικά το κόστος του προυπολογισμού διότι θα επιτρέψει προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων και κληρικών τους οποίους θα πληρώνει ο φορολογούμενος.

 

Χθές ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τον ευλογεί. Σύμπασα η Ελλάδα, “έμεινε κόκκαλο”. Οι αριστεροί ξέσπασαν σε ιαχές χαράς (το ίδιο και πολλοί άλλοι πολίτες, εκτός Αριστεράς, πχ οι κεντρώοι, οι σοσιαλιστές και πολλοί νεοδημοκράτες) το Χριστεπώνυμο ποίμνιο “μαγκώθηκε”.

Κακώς όμως πανηγυρίζουν όσοι πανηγυρίζουν, κακώς στεναχωριούνται όσοι στεναχωριούνται. Η συμφωνία αυτή - την οποία δε γνωρίζουμε προς το παρόν αναλυτικά - προσφέρει οφέλη στους δυο τους, αλλά είναι εις βάρος της δικής μας τσέπης. 

 

Ας δούμε τι ισχύει με αυτά που ανακοινώθηκαν:

 

1. Ανακοινώθηκε ότι οι ιερείς και το εκκλησιαστικό πλήρωμα γενικώς, δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι.

2. Όμως θα πληρώνονται από το κράτος διότι ο προυπολογισμός θα επιδοτεί την Εκκλησία για να πληρώνει μισθούς των ιερέων και των υπόλοιπων “στελεχών” της. 

3. Και δεν αρκεί αυτό, αναγνωρίστηκε από το κράτος ο αριθμός των ιερέων αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων που θα πληρώνονται - όχι μόνον αυτών που υπηρετούν σήμερα αλλά όλων των “οργανικών” θέσεων δηλαδή και των κενών σήμερα θέσεων οι οποίες προφανώς θα καλυφθούν αμέσως για να πληρωθούν και θα φέρουν το κόστος του προυπολογισμού ψηλότερα από όσο είναι σήμερα. Το καλό είναι οτι εκεί μπαίνει ένα φρένο και αν η Εκκλησία θέλει να προσλάβει ακόμη περισσότερους από αυτούς που θα καλύψουν όλες τις οργανικές θέσεις της, τότε το κράτος δεν θα τους επιδοτεί.

4. Αναγνωρίστηκε επίσης οτι οι αμοιβές των ιερεών και των στελεχών της Εκκλησίας θα ακολουθούν τις διακυμάνσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή θα αυξάνονται όταν αυξάνονται και οι άλλοι. Για μειώσεις, ούτε λόγος, ούτε στους μεν ούτε στους δε.

 

Με λίγα λόγια, από οικονομικής απόψεως η Εκκλησία είναι κερδισμένη και το κόστος για τον Προυπολογισμό θα αυξηθεί σε μόνιμη βάση. 

 

Οικονομικά λοιπόν, οι φορολογούμενοι βγαίνουν ζημιωμένοι διότι η Εκκλησία θα παίρνει περισσότερα λεφτά από τον προυπολογισμό από όσα παίρνει σήμερα. Τα λεφτά αυτά είναι περισσότερα από 200 εκατομύρια το χρόνο (στον προυπολογισμό του 2018 ήταν 204, αυξημένα κατά 8 εκατομμύρια από το 2017) και αυτά θα συνεχίσουν να φεύγουν από τον προυπολογισμό και θα πηγαίνουν στην Εκκλησία. 

 

Τι κερδίζει από αυτό ο Τσίπρας;

α) Θα λέει οτι έκανε τον πολυπόθητο διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας και θα “ταίσει” τις αριστερές μάζες και τους προοδευτικούς πολίτες με ψέμματα. Υπάρχει και ένα πραγματικά φρικτό ενδεχόμενο.

β) Αν θεωρήσουμε οτι μειώνονται κατά 10.000 οι υπάλληλοι του δημοσίου από την “αποχώρηση” των ιερεών από τις τάξεις του, έχει περιθώριο να προσλάβει με την σχέση 1 πρόσληψη ανά 3 αποχωρούντες, άλλους 3.300 δημοσίους υπαλλήλους. Εφιάλτης. Πολύ πιθανός, αν όχι βέβαιος προεκλογικά.

 

Τι κερδίζει ο Ιερώνυμος;

α) Ενισχύεται η εξουσία της διοίκησης της Εκκλησίας αφού θα παίρνει τα λεφτά του κράτους και θα τα μοιράζει όπως θέλει, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε έλεγχο επί αυτών των χρημάτων αφού πήγαιναν κατευθείαν στις τσέπες των αμοιβομένων.

β) Ακόμη καλύτερο, εξασφαλίζει προσλήψεις ιερεών και στελεχών για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων. Εξασφαλίζει δηλαδή πλήρη απασχόληση στον κλάδο του πληρωμένη από τον προυπολογισμό. Και φυσικά όλα αυτά κοστίζουν περισσότερο από όσα έπαιρνε μέχρι σήμερα η Εκκλησία, άρα κερδίζει άμεσα ζεστό χρήμα.

 

Μισά μισά από την (άχρηστη) περιουσία

 

Επιπλέον, αναφορικά με την περιουσία τους, ανακοινώθηκε οτι η Εκκλησία σταματά να αμφισβητεί την ιδιοκτησία της Εκκλησιαστικής περιουσίας που της είχε πάρει το κράτος μετά το 1952. Η περιουσία αυτή που αμφισβητείται και άκρη δε βγαίνει, θα περάσει ολόκληρη σε ένα κοινό ταμείο που θα ιδρυθεί και το οποίο θα λέγεται Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Το Ταμείο θα συνδιοικείται από κράτος και Εκκλησία (δυο μέλη στο ΔΣ ο καθένας και ένα κοινής αποδοχής) και τα έσοδα του θα μοιραστούν μισά - μισά σε κράτος και Εκκλησία. Το Ταμείο ολόκληρο θα υπαχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί η περιουσία του. Η αμφισβητούμενη λοιπόν εκατέρωθεν περιουσία Εκκλησίας/ Δημοσίου, Δημοσίου/Εκκλησίας, θα μοιραστεί απο κοινού στους δυο τους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι ολόκληρη η εκκλησιαστική περιουσία, μόνο η αμφισβητούμενη. 

 

Τι κερδίζει από αυτό ο Τσίπρας; Περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (άρα στα θεωρητικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις) τη μισή αξία της περιουσίας του δημοσίου που αμφισβητείτο από την Εκκλησία και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί. Με λίγα λόγια κερδίζει το δικαίωμα αξιοποίησης της μισής περιουσίας που κατείχε αλλά του ήταν άχρηστη.

 

Τι κερδίζει ο Ιερώνυμος; Μα παίρνει πίσω τη μισή από τη χαμένη ουσιαστικά περιουσία της Εκκλησίας και προσδοκά μεγάλα έσοδα. Είναι και σε αυτή την περίπτωση ο μεγάλος κερδισμένος.

 

Αυτά είναι τα σημεία που ξέρουμε σήμερα, αυτά έχουν ανακοινωθεί και το βέβαιον είναι οτι από αυτή τη συμφωνία βγαίνει κερδισμένη οικονομικά η Εκκλησία και χαμένος ο Προυπολογισμός δηλαδή ο φορολογούμενος πολίτης. Κερδισμένος βγαίνει και ο Τσίπρας προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά διότι θα κάνει 3.300 “νόμιμες” νέες προσλήψεις προεκλογικά . 

 

Και μια ενδιαφέρουσα σημείωση: Επειδή κανείς εκ των δυο δεν εμπιστεύεται τον άλλο, στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης λέει οτι οι  εκατέρωθεν δεσμεύσεις ισχύουν μόνο αν τηρηθεί η συμφωνία στο σύνολο της. Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. 

 

Πάντως ομολογουμένως είναι μια εντυπωσιακή συμφωνία η οποία αποδεικνύει οτι η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διαπραγματευτική ικανότητα επιπέδου Goldman Sachs, τουλάχιστον. Κρίμα που δεν διαπραγματεύτηκαν αυτοί τα Μνημόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:18 - 07 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.