ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας “έπεσε” από τους 145 βουλευτές στους 151 “τρώγοντας” τον Καμμένο - ποιοί είναι οι νέοι στόχοι του

00:03 - 14 Ιαν 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Αν έχουν μετρήσει σωστά τα κουκιά και αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο και τους χαλάσει τα σχέδια, οι δυο αταίριαστοι - ιδεολογικά - εταίροι χώρισαν μεν αλλά κρατώντας ο καθένας αυτό που χρειαζόταν. Ο Τσίπρας τους 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης και ο Καμμένος 5 βουλευτές για να είναι αρχηγός κόμματος. Η κατάσταση θυμίζει το κλασσικό τραγούδι των Rolling Stones που λέει “You cant always get what you want but if you try sometimes you may get what you need”. Και αυτό πέτυχαν, να κερδίσουν και οι δυο σε μια τελευταία στημμένη και ψευτοδραματική παράσταση, αυτά που χρειάζονταν.

 

Η πλάκα δε της υπόθεσης είναι οτι ο Καμμένος πήγε να “φάει” τον Τσίπρα αλλά τελικά “έφαγε” ο Τσίπρας τον Καμμένο. Και μάλιστα, ο Τσίπρας ουσιαστικά μεγάλωσε την κοινοβουλευτική του ομάδα. Από 145 βουλευτές που είχε όταν κέρδισε τις εκλογές, έφτασε “πέφτωντας” στους 151.

 

Από εδώ και πέρα ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Ο δρόμος του Καμμένου δεν μας ενδιαφέρει, αλλά μας ενδιαφέρει ο δρόμος του Τσίπρα διότι αυτός εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή και είναι ακόμη Πρωθυπουργός.

 

Ο Τσίπρας λοιπόν απέδειξε οτι είχε τον Καμμένο “στο τσεπάκι του”, ποιός ξέρει με ποιά “κρυφά χαρτιά” τον πίεσε και αφού του πήρε το κόμμα, του προσέφερε με μεγαλοψυχία δυο επιλογές: Ή να φύγει με καυγά και να μείνει ολομόναχος χωρίς κόμμα, ή να τον βοηθήσει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και εκείνος να κρατήσει το κόμμα του. Ο Καμμένος δέχτηκε τη δεύτερη. Εξάλλου αυτή η πρόταση Τσίπρα θυμίζει ένα άλλο γνωστό λεχθέν, από τον Μάρλον Μπράντο στον “Νονό” του Κόπολα, το περίφημο “I made him an offer he couldn’t refuse”.

 

Η πορεία του Τσίπρα από εδώ και πέρα, θα είναι μάλλον αυτή που ο ίδιος ανακοίνωσε τηλεοπτικώς αμέσως μετά το τρυφερό διαζύγιο με τον Καμμένο. Θα προσπαθήσει να πείσει τις λεγόμενες “προοδευτικές” δυνάμεις να τον στηρίξουν στις επερχόμενες μάχες, τόσο στη Βουλή όσο και στις εκλογές εναντίον της δεξιάς. Οι δυνάμεις αυτές, είναι το ΚΙΝΑΛ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ, ο Λεβέντης και όποιος άλλος εμφανιστεί. Το ποιοί από αυτούς θα τον στηρίξουν και σε ποιές μάχες, μένει να φανεί. Πάντως αυτό που έχει επανειλημμένως φανεί, είναι οτι ο Τσίπρας καταφέρνει να επιπλέει στις κρίσεις και παζαρεύει χωρίς πρόβλημα τα πάντα. Το τι θα συμβεί τελικά θα εξαρτηθεί από το τι χρειάζονται οι “προοδευτικές δυνάμεις”. Αν αυτό εντοπιστεί και μπορεί να τους το προσφέρει, θα το κάνει για να συνεχίσει να επιπλέει.

 

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι ακόμη και αν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης με 151 και πάνω βουλευτές, δεν θα αντέξει για καιρό στην εξουσία. Ειδικά αν καταποντιστεί στις περιφερειακές, στις δημοτικές και στις ευρωεκλογές. Ο ίδιος δεν μοιάζει να νοιάζεται για αυτά. Επανειλημμένως δηλώνει οτι θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο και το να κάνουμε εμείς εικασίες είναι πράγματι εθνικό χόμπι, αλλά μικρή σημασία έχει, σημασία έχουν τα γεγονότα. Ας πούμε λοιπόν οτι όσο και να πιέζεται, θα περιμένει τον Οκτώβριο για τις εκλογές. 

 

Τι θα κάνει μέχρι τότε;

 

Καταρχήν θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών όπως έχει συμφωνήσει με τη Μέρκελ και όλους τους άλλους διεθνείς ηγέτες και κυρίως με τους Αμερικανούς. (Ο Τσίπρας αυτές τις συμφωνίες θα κληθεί να τις εξηγήσει έναντι ποικίλων αριστερών και ακροαριστερών ακροατηρίων αν χάσει τις εκλογές, σε πολύ εχθρικό μάλιστα κλίμα, αλλά αυτό αφορά μόνο τον ίδιο, το αναφέρω ώς υποσημείωση).

 

Δεύτερον, δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει παρά να προσφέρει “δωράκια” για εξαγορά ψηφοφόρων, δηλαδή προσλήψεις από το παράθυρο, αυξήσεις μισθών, υποσχέσεις για προσλήψεις, υποσχέσεις για αυξήσεις και πάσης φύσεως ρουσφέτια σε βαθμό πρωτοφανή. 

 

Τρίτον θα συζητά παρασkηνιακά με τις “προοδευτικές δυνάμεις” μπας και τους πείσει να τον στηρίξουν. 

 

Τέταρτον θα πολώνει το κλίμα με τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη όσο μπορεί. Θα εμφανίσει ξανά ένα αριστερό προσωπείο, ώς ο Θεός Ιανός με τα δυο πρόσωπα και ποιός ξέρει τι άλλο σατανικό θα σκεφτεί για να κερδίσει ψήφους.

 

Τέλος να μη ξεχνάμε οτι το πότε θα γίνουν οι εκλογές εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο. Θα γίνουν όποτε πεί, όσο και αν δυσαρεστούνται οι πολιτικοί αναλυτές που προβλέπουν πάντα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

 

Αυτή λοιπόν θα είναι η πορεία του Τσίπρα όπως ο ίδιος την έχει προδιαγράψει και το ερώτημα είναι τι ζημιά θα προκαλέσει. 

 

Ανάλογα με το πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η ακραία προεκλογική περίοδος και το πόσο σπάταλα θα είναι τα ρουσφέτια και οι παροχές, θα εξαρτηθεί και το μέγεθος της ζημιάς. 

Στη χειρότερη περίπτωση, θα φάει όλα τα λεφτά του δημοσίου και όπως είχε προβλέψει ο Σημίτης, θα υποχρεωθεί ο νικητής των εκλογών - όπως όλα δείχνουν τώρα, ο Μητσοτάκης - να ζητήσει νέο μνημόνιο. Αν δεν κρατήσει πολύ η προεκλογική περίοδος, ίσως και να περισωθεί κάτι από τις θυσίες της εννιαετίας των μνημονίων.

 

Ο απολογισμός όμως θα γίνει μετά τις εκλογές, προς το παρόν ας χαλαρώσουμε και ας απολαύσουμε το B movie, δηλαδή μια ακραία, χυδαία και καταστροφική προεκλογική περίοδο, χωρίς στεναχώριες και άγχη. Δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον Αλέξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.