ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δραγασάκης σπέρνει τον τρόμο (στους καταθέτες)

08:48 - 04 Φεβ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι δηλώσεις Δραγασάκη για τον κίνδυνο αναγκαστικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με κόστος για τους φορολογούμενους, πυροδότησαν ξανά συζητήσεις στα καφενεία περί κουρέματος των καταθέσεων. Σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, τέτοιος κίνδυνος πλέον δεν υπάρχει στην Ευρώπη διότι οι ευρωπαικοί θεσμοί έχουν βρει άλλους τρόπους παρέμβασης. Όμως οι δηλώσεις Δραγασάκη προκαλούν αναστάτωση και ουδείς γνωρίζει αν έγιναν «αφελώς» ή αποσκοπούν σε κάτι που δεν γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση το να κάνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώσεις που επιβαρύνουν τις τράπεζες δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας, είναι πραγματικά παράξενο και φυσικά πολύ επικίνδυνο.

 

Κανείς φυσικά δεν πρόκειται να μας προειδοποιήσει αν επίκειται κούρεμα καταθέσεων, όλοι θα το διαψεύδουν, αλλά αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος. Προφανώς οι δηλώσεις Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι αν χρειαστούν νέα κεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, έγιναν για να προετοιμαστεί το έδαφος για κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια. Και οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε προεκλογική περίοδο δεν μπορεί ποτέ να είναι δυσάρεστες για τους καταθέτες ή για τους φορολογούμενους.

 

Αυτό που αναμένεται τους επόμενους μήνες είναι να νομοθετηθούν αποφάσεις που θα διευκολύνουν τα κουρέματα των δανείων και τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων σε ξένα funds. Και για να γίνουν αυτά μάλλον θα επιταχυνθεί η δημιουργία κάποιων bad banks στις οποίες οι τράπεζες θα «παρκάρουν» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Στη συνέχεια αυτές οι bad banks θα αρχίσουν να δημιουργούν «επενδυτικά» προιόντα τα οποία θα πουλάνε στα ρισκαδόρικα funds.

 

Αυτή η μέθοδος είναι και η ασφαλέστερη για την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και αναγκαία. Θα έπρεπε μάλιστα να έχει εφαρμοστεί πριν από χρόνια για να μη φτάσουμε μέχρι εδώ, αλλά δεν την ήθελαν οι ευρωπαικοί θεσμοί. Τώρα αναγκαστικά θα γίνουν αυτά και μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει σχέδιο για μια τέτοια badbank. Δεν θα είναι η μόνη, θα υπάρξουν ίσως ακόμη δυο τέτοια σχήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι το μέλλον των τραπεζών είναι ρόδινο, σημαίνει όμως ότι σταδιακά θα εξυγιανθούν και ίσως κάποια στιγμή αρχίσουν να χρηματοδοτούν ξανά την οικονομία, που είναι και το μοναδικό ζητούμενο. Διότι οι τράπεζες δεν είναι ιερές αγελάδες να τις προσέχουμε μη πάθουν κάτι, είναι χρήσιμες μόνο όταν χρηματοδοτούν την οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες εδώ και πολλά χρόνια δεν επιτελούν αυτό το βασικό τους έργο.

 

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα των τραπεζών είναι πράγματι σημαντικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν είναι το μόνο. 

Πιο άμεσο πρόβλημα είναι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές, μια πορεία που στηρίζεται σε παροχές και υποσχέσεις οι οποίες βλάπτουν σοβαρά την οικονομία. Όσο παρατείνεται η προεκλογική περίοδος τόσο οι κίνδυνοι για την οικονομία μεγαλώνουν. Και μπορεί τώρα ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαίου οι Ευρωπαίοι να είναι ήπιοι στις αξιολογήσεις που κάνουν για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς προχωράμε σωστά.

 

Θέλουμε δεν θέλουμε, είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει η Ελλάδα να πορεύεται χωρίς μεταρρυθμίσεις στο μέλλον. Κυρίως μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την αποτελεσματικότητα της και το κόστος της. Οι μεταρρυθμίσεις και μόνο αυτές θα μπορέσουν να βάλουν την οικονομία σε  μια σταθερή πορεία και να αποσοβήσουν μελλοντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους.

Μέχρι να γίνουν οι εκλογές λοιπόν δεν αναμένεται καμία πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, αντίθετα μάλιστα προβλέπεται αναβολή ακόμη και των δρομολογημένων.

Η κυβέρνηση θα περιορισθεί σε μια προεκλογική παροχολογία και η εντολή από το Μαξίμου είναι «μόνο ευχάριστα μέτρα».

 

Όσο ευχάριστα όμως και αν εμφανίζονται αυτά τα μέτρα και οι μικροπαροχές σήμερα, είναι λογικό και υποθέτω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι, πώς το κόστος αυτών των μέτρων θα το πληρώσουμε αμέσως μετά τις εκλογές. Και είναι επίσης λογικό και φώς φανάρι πως μια πτωχευμένη οικονομία δεν μπορεί να κάνει δώρα. Οι υποσχέσεις λοιπόν θα ξεχαστούν μετά τις εκλογές και οι παροχές θα επιστραφούν με τόκο.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:56 - 04 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.