ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μηνάς Εφραίμογλου: έφυγε ένας σοφός και ήπιος άνθρωπος

Μηνάς Εφραίμογλου: έφυγε ένας σοφός και ήπιος άνθρωπος

16:34 - 21 Απρ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ο Μηνάς Εφραίμογλου που έφυγε το Σάββατο 20 Απριλίου από τη ζωή, ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος. Γεννημένος στη Κωνσταντινούπολη, τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε υφαντουργία και οικονομικά στην Αγγλία και ίδρυσε στην Αθήνα την εριουφαντουργία Τρία Άλφα. Ώς μαθητής και ώς φοιτητής, ο Μηνάς ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και ανήκε στη γενιά των “αριστερών” του Κολλεγίου Αθηνών.

Παρέμεινε πάντα πολιτικοποιημένος, ανοιχτόμυαλος και προοδευτικός στις απόψεις του και ήταν σπάνιο ένας παραδοσιακός βιομήχανος, ένας πλούσιος της εποχής του να έχει τόσο προοδευτικές απόψεις εκείνα τα σκληρά χρόνια της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Ποτέ δεν εγκατέλειψε την ενασχόληση του με τα κοινά, αν και ποτέ δεν πολιτεύτηκε με κανένα κόμμα. Στις πολιτικές του αντιπαραθέσεις ήταν πάντα ήπιος και συνεναιτικός. Ευπατρίδης, αποζητούσε τη συνεργασία όλων των πολιτικών για το καλό της χώρας.

Από τη σύζυγο του Αγάπη Λαναρά, ήταν μπατζανάκης με τον πολιτικό Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον δικηγόρο Τρύφωνα Κουταλίδη, τον επιχειρηματία Γιάννη Καπράλο και τον γιατρό Γιώργο Δαίκο οι οποίοι είχαν όλοι παντρευτεί αδελφές της Αγάπης. 

Ο Μηνάς Εφραίμογλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του παρέμενε ενεργό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών του οποίου είχε διατελέσει και Πρόεδρος και μέλος του Ιρύματος Μείζονος Ελληνισμού που είχε ιδρύσει ο αδερφός του Λάζαρος. Ήταν επίσης Πρόεδρος της εταιρίας Καρέντα ΑΕ και του Συνδέσμου Εριοβιομηχάνων Ελλάδος.

Αφοσιωμένος οικογενειάρχης, ο Μηνάς γέννησε τέσσερεις κόρες και έναν γιο και απέκτησε πολλά εγγόνια. Ποτέ δεν εγκατέλειψε τον αθλητισμό, όχι με στόχο τον πρωταθλητισμό, αλλά την δια βίου άθληση την οποία και πέτυχε αφού μέχρι και το τέλος της ζωής του δεν εγκατέλειψε το καθημερινό κολύμπι και το αθλητικό περπάτημα. Δεινός πινγκπονίστας, έδινε τακτικά ομηρικές μάχες με τον έταιρο δεινό πινγκπονίστα και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στενό του φίλο Κωστή Στεφανόπουλο. Οι κακές γλώσσες λένε οτι κέρδισε τις περισσότερες από αυτές τις επιτραπέζιες μάχες αν και από σεβασμό μάλλον προς το αξίωμα του Προέδρου έχασε ανεξήγητα μερικούς “άχαστους” αγώνες. 

Έμπειρός σκακιστής έχασε και στο σκάκι μερικούς “άχαστους” αγώνες από την σύζυγο του Αγάπη η οποία είχε διατελέσει πρωταθλήτρια Ελλάδος, ας πούμε για λόγους οικογενειακών ισορροπιών.

Ο Μηνάς Εφραίμογλου χαρακτηριζόταν από την ευγένεια και τον ήπιο χαρακτήρα του, τον λιτό βίο χωρίς επίδειξη και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τις οικονομικές του δυνατότητες, τη συνετή διαχείριση των επιχειρήσεων του, την κοινωνική σοφία του, την καλοσύνη και τον ανθρωπισμό του.

Πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών έχοντας ζήσει μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη  ζωή στην οποία πάντα αποτέλεσε το παράδειγμα τόσο για τα παιδιά και τα εγγόνια του αλλά και για όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του ή έστω και απλώς τον γνώρισαν. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:50 - 21 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.