ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρείς νικητές, ένας χαμένος

02:14 - 27 Μαϊ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Στις χθεσινές εκλογές υπήρξαν τρείς νικητές και ένας χαμένος. Ο μεγάλος νικητής είναι ασφαλώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πέτυχε μια διπλή νίκη: Πρώτον κέρδισε τον Τσίπρα με μεγάλη διαφορά και δεύτερον κέρδισε την εσωκομματική μάχη εναντίον των Καραμανλικών που του έσκαβαν τον λάκκο καθημερινά. Οι Καραμανλικοί έριξαν εναντίον του Κυριάκου περισσότερα βέλη από όσα έριξαν οι Συριζαίοι σε αυτές τις εκλογές, ελπίζοντας σε μια πολύ μικρή διαφορά ώστε να τον αμφισβητήσουν και να πάρουν πίσω το κόμμα.

Ο Κυριάκος τους συνέτριψε και αν καταφέρει να βγάλει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές θα έχει τη δυνατότητα με άνεση να ανανεώσει το αρτηριοσκληρωτικό και οπισθοδρομικό κόμμα του. Μπορεί για τους Νεοδημοκράτες η νίκη του Κυριάκου έναντι του Τσίπρα να είναι πιο σημαντική για όλους τους υπόλοιπους όμως και για τη χώρα η νίκη του Κυριάκου έναντι των Καραμανλικών και η προοπτική εκσυγχρονισμού της δεξιάς παράταξης είναι ακόμη σημαντικότερη διότι δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για τη χώρα.

Ο δεύτερος μεγάλος νικητής είναι ο Παύλος Γερουλάνος. Δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο της Αθήνας όπως ήλπιζε, αλλά πέτυχε ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο από το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στην Α' Αθηνών. Το ΚΙΝΑΛ βγάζει 6,5% στην πρώτη Αθηνών, ο Γερουλάνος μόνος του, ώς ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος ξεπέρασε το 13%. Αν σκεφτεί κανείς οτι ο Γερουλάνος είχε να παλέψει χωρίς κόμμα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη λόγω προβλημάτων περιοχή της χώρας και οτι ήταν το μόνο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τόλμησε να πάρει πάνω του μια εκ των προτέρων γνωστή και αναμφισβήτη ήττα, η επίδοση του στις δημοτικές εκλογές ήταν εντυπωσιακή.

Ντε φάκτο ο Γερουλάνος μπαίνει υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον και αυτό εξασφαλίζει και στο ΠΑΣΟΚ προοπτικές ανανέωσης και ανάκαμψης. Βεβαίως στις πρόωρες εθνικές εκλογές που θα γίνουν σε ένα μήνα, θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να τεθεί, αλλά ίσως τεθεί αμέσως μετά και η προοπτική συμμετοχής του Γερουλάνου σε αυτές τις διαδικασίες είναι πολύ ελπιδοφόρα. Σημειώνεται επίσης οτι ο αμφισβητούμενος ώς "χαλαρός αστός" Γερουλάνος απέδειξε οτι είναι ένας ακούραστος μαχητής που γύρισε όλη την Αθήνα πόρτα με πόρτα, που βρήκε σημείο επαφής και επικοινωνίας με όλους τους ψηφοφόρους κάθε οικονομικού κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου και που δεν φοβήθηκε ούτε να πολεμήσει, ούτε να χάσει.

Ο τρίτος νικητής, όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι ο Βαρουφάκης. Ο απίστευτος αυτός τύπος κατάφερε να πιάσει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να κατέβει με αξιώσεις εκλογής στις εθνικές εκλογές. Ο Βαρουφάκης "ψαρεύει" στα ίδια νερά με τον Τσίπρα και εχει ήδη ανακηρυχθεί ώς προσωπικότητα της αριστεράς ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Είναι τραγικό για τον Τσίπρα το γεγονός οτι εκείνος τον ανέδειξε τοποθετώντας τον Υπουργό και διαπραγματευτή, αλλά πλέον ο Βαρουφάκης τραβάει τον δικό του δρόμο και θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στον Τσίπρα. Μην έχετε καμια αμφιβολία οτι ο έχων την προσωπικότητα της Βουγιουκλάκη και τον ναρκισισμό του Ντόριαν Γκρέυ, Γιάνης με ένα "ν" δεν πρόκειται να λείψει ούτε μια μέρα από τα τηλεοπτικά κανάλια μέχρι τις εθνικές εκλογές. Καθημερινά θα βγαίνει σε τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών, θα μιλάει ακατάπαυστα και θα σκάβει τον λάκο του Τσίπρα διεκδικώντας εκείνος αντί του Αλέξη τον ηγετικό ρόλο όχι μόνο των αριστερών αλλά όλων των αντιδρόντων σε οτιδήποτε. Ο Βαρουφάκης διαθέτει πολύ περισσότερη λάμψη από τον Τσίπρα, έχει συμπεριφορά σταρ, είναι ασύγκριτα πιο μορφωμένος από τον Αλέξη, δεν συμβιβάστηκε ώς αριστερός, δεν εγκατέλειψε τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις και διαθέτει την ικανότητα να διαστρεβλώνει την αλήθεια περισσότερο - και όμως είναι δυνατόν - από τον Τσίπρα.

Και πάμε στον ένα και μεγάλο χαμένο των εκλογών, τον Τσίπρα. Του ταιριάζει το γνωμικό μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρείς και η κακή του ώρα. Διότι αυτό έπαθε ο Τσίπρας. Φλόμωσε τους πάντες στα ψέμματα, κυβέρνησε με απίστευτη αλλαζονεία και θράσσος, κατέστρεψε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, άδειασε τις τσέπες όλων, πρόδωσε κάθε προσδοκία οποιουδήποτε περίμενε κάτι από αυτόν.

Η τηλεοπτική του παρουσία μετά την συντριπτική του ήττα ήταν ενοχλητική και εξαιρετικά προσβλητική για τους ψηφοφόρους. Τους επετέθει επειδή δεν τον ψήφισαν, τους κατηγόρησε ώς ηλίθιους που διαλέγουν το σκοτάδι αντί για το φώς, τη λιτότητα και τα μνημόνια αντί για την ανάπτυξη.

Ο Τσίπρας δεν ξέρει να χάνει και αυτό φάνηκε στην τηλεοπτική του εμφάνιση. Η αλλαζονεία του έσπασε τα κοντέρ και φαινόταν αυτό στο πρόσωπο του, η απίστευτη έχθρα του για τους ψηφοφόρους που δεν τον ψήφισαν. Με βαθειά συμπλεγματικό ύφος σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές, πιεζόμενος ασφυκτικά από τα στελέχη του. Ανέφερε ώς δική του μεγαλόθυμη παραχώρηση πολλές φορές οτι η τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό, λές και υπάρχει άλλη άποψη και ουσιαστικά είπε οτι παρόλο που είστε ηλίθιοι και διαλέγετε το σκοτάδι αντί για το φώς εγώ σας κάνω τη χάρη να πάω σε εκλογές δίνοντας σας μια ευκαιρία να διορθώσετε το λάθος σας.

Ο πολύ μεγάλος κερδισμένος πάντως από αυτές τις εκλογές είναι ο ελληνικός λαός ο οποίος απέδειξε με τη ψήφο του οτι δεν πιάνεται κορόιδο τρίτη φορά, οτι δεν εξαγοράζεται με φραγκοδίφραγκα, οτι δεν παρασύρεται από την Χρυσή Αυγή και οτι θέλει ανανέωση στα κόμματα και στην πολιτική ζωή.

ΥΓ. Προσωπικά είχα κάνει λάθος εκτίμηση οτι ο λαικισμός καλά κρατεί και οτι θα γιγαντωθεί. Ευτυχώς διαψεύστηκα διότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν σε μεγάλο βαθμό σοβαρότητα και ωριμότητα των ψηφοφόρων. Το γεγονός οτι κάποιοι ψεκασμένοι του Καμένου ψήφισαν τώρα Βελόπουλο δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:00 - 27 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.