ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Εγκληματική για το ΚΙΝΑΛ η ρήξη Γεννηματά με Βενιζέλο

Εγκληματική για το ΚΙΝΑΛ η ρήξη Γεννηματά με Βενιζέλο

17:28 - 01 Ιουν 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Απρόβλεπτες αλυσσιδωτές εξελίξεις αναμένεται να έχει η απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά να αναγκάσει με προσβλητικό τρόπο τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αποχωρήσει από το κόμμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχώ του ΚΙΝΑΛ θα υπάρχουν και άλλες αποχωρήσεις, αλλά και ανακοινώσεις κορυφαίων στελεχών του οτι δεν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Προβλέπονται λοιπόν σοβαροί κλυδωνισμοί στο τρίτο ισχυρότερο κόμμα και με αλυσσιδωτές εξελίξεις γενικότερα στην πολιτική σκηνή. Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να «διώξει» ουσιαστικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το ΚΙΝΑΛ θεωρείται από πλήθος υποστηρικτών του κόμματος πραγματικά αδιανόητη και αν προκαλέσει άλλες αποχωρήσεις στελεχών θα οδηγήσει σε κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές.

Του Γρηγόρη Νικολόπουλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διετέλεσε πρίν την Γεννηματά Πρόεδρος του κόμματος και δεν υπάρχει αμφιβολία οτι είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της εποχής μας και φυσικά του κόμματος του. Εφόσον ο ίδιος είχε ανακοινώσει οτι δεν θα κατέβει στις εκλογές ώς υποψήφιος και αφού το «ήξεραν και οι πέτρες» οτι επιθυμεί την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, η πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να επιλέξει για την πρώτη θέση Επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη και να προσφέρει στον Βενιζέλο την τελευταία θέση. Η πρόταση της ήταν  βαριά προσβλητική και ορθώς ο Βενιζέλος δεν την αποδέχτηκε. Κάκιστα δε έκανε ο Καμίνης που αποδέχθηκε την πρόταση της Προέδρου να «φάει» τη θέση του Βενιζέλου.

Η αλήθεια είναι οτι ο Βενιζέλος συγκυριακά, λόγω της πληθωρικής προσωπικότητας του, δεν είναι δημοφιλής στις πλατειές λαικές μάζες. Είναι όμως με μεγάλη διαφορά ο ικανότερος κοινοβουλευτικός που διαθέτει το ΚΙΝΑΛ, είναι ένας από τους κορυφαίους νομικούς της χώρας, διαθέτει τεράστια πολιτική εμπειρία και είναι ένας από τους εξυπνότερους και πιο μορφωμένους Έλληνες. 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο λόγος που υπάρχει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι για να μπορεί ο αρχηγός ενός κόμματος να τοποθετεί κάποιους ικανούς ανθρώπους που θεωρεί οτι έχουν πολλά να προσφέρουν και οι οποίοι δεν είναι αρκετά δημοφιλείς για να εκλεγούν. 

Η θέση του επικεφαλής Επικρατείας ταίριαζε μόνο στον Ευάγγελο Βενιζέλο και σε κανέναν άλλο.

Πέραν όμως της τεράστιας απρέπειας προς έναν πολιτικό του επιπέδου του Βενιζέλου, είναι απορίας άξιον με ποιά λογική κατέληξε η Γεννηματά σε αυτή την απόφαση. Με ποιά λογική η πρόεδρος του κόμματος διώχνει από το κόμμα τον ισχυρότερο κοινοβουλευτικό που διαθέτει η χώρα;

Τι θα κερδίσει από αυτό πέραν της κάλυψης της δικής της ανασφάλειας, οτι δηλαδή μπορεί να επισκιαστεί από τις αγορεύσεις του στη Βουλή; 

Προφανώς δεν είναι αυτός ο λόγος που πήρε την απόφαση. Ο λόγος κρύβεται στην ανακοίνωση Βενιζέλου οτι η κυρία Γεννηματά μετατρέπει το ΚΙΝΑΛ σε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Και αν αυτο είναι αλήθεια πρέπει να περιμένουμε άμεσα αποχώρηση και άλλων κορυφαίων στελεχών του ΚΙΝΑΛ το οποίο υπό αυτές τις συνθήκες θα έχει τεράστιες απώλειες στις εκλογές. 

Η ζημιά που προκαλεί η κυρία Γενηματά στο ΚΙΝΑΛ θα είναι εμφανώς μετρήσιμη στις εκλογές. Μπορεί οι οπαδοί του Βενιζέλου να μην είναι όσοι ήταν κάποτε, αλλά σίγουρα είναι πάρα πολλοί. Και ήταν και ένας από τους ελάχιστους, αν όχι ο μόνος ο οποίος θα μπορούσε να προσελκύσει στο βαριά ακρωτηριασμένο ΚΙΝΑΛ ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Ψηφοφόροι του Βενιζέλου και όσων ακόμη αποχωρήσουν από το κόμμα θα εγκαταλείψουν το ΚΙΝΑΛ και εννοείται οτι δεν θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ .

Και ενώ είναι προφανές οτι διαπιστώνοντας την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική της κυρίας Γεννηματά θα έπρεπε να είναι να ανεβάσει όσο πιο πολύ το κόμμα ώστε να μπορέσει τελευταία στιγμή να αναδειχθεί ξανά σε πόλο συσπείρωσης της κεντροαριστεράς, τώρα ουσιαστικά διαλύει το κόμμα της και αφήνει αυτόν τον ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μια εντελώς παράδοξη και αλλοπρόσαλλη απόφαση η οποία ασφαλώς θα βαρύνει πάρα πολύ εις βάρος της κυρίας Γενηματά μετά τις εκλογές οπότε θα τεθεί αναμφίβολα θέμα ηγεσίας. Και όταν τεθεί αυτό το θέμα, η κυρία Γεννηματά ίσως καταλάβει το λάθος της.

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 07:27 - 02 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.