ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανίσχυρος ο Μητσοτάκης, με 158 βουλευτές και πολλούς άλλους ... διαθέσιμους

01:27 - 08 Ιουλ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Με 158 βουλευτές ο Μητσοτάκης είναι πανίσχυρος μέσα στη Βουλή και αν απλώσει λίγο το χέρι του θα διαπιστώσει οτι ίσως έχει πολύ περισσότερους από 158 βουλευτές να τον στηρίζουν όποτε χρειαστεί. Και αυτό διότι το μισό Κινάλ, οι βουλευτές του Βελόπουλου και ίσως υπό συνθήκες αν υπερισχύσει η φιλοευρωπαική πλευρά του ιδίου του κ. Βαρουφάκη μπορούν να του προσφέρουν απρόσμενη στήριξη σε κρίσιμες στιγμές. Είναι λοιπόν ισχυρότερος από ότι νομίζει ο Μητσοτάκης αν σκεφτεί κανείς οτι το μικρό Κινάλ και ο Βελόπουλος ουσιαστικά δεν έχουν λόγο ανεξάρτητης υπάρξης, ενώ ο Τσίπρας θα παλεύει με τους διασπαστικούς δαίμονες της αριστεράς, με το όραμα και τις δυσκολίες της δημιουργίας μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης, με τον ενοχλητικό Βαρουφάκη και με τα δικαστήρια που θα ερευνούν τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης του. Ας τα δούμε αυτά αναλυτικά μέσα από μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος:

Καταρχήν πρόκειται για μια τεράστια προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος κατάφερε με χλιαρή υποστήριξη του κόμματος του να κερδίσει αυτές τις εκλογές παίρνοντας ένα εντυπωσιακό 40% περίπου και κατακτώντας τη νίκη με διαφορά 8,5 μονάδων από ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο. Ο Μητσοτάκης λοιπόν έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ευτυχής με το ποσοστό που πήρε και πρέπει να δεί πώς θα το αξιοποιήσει για να εφαρμόσει μια πολιτική μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν τη χώρα μπροστά. 

Φυσικά η δουλειά του Μητσοτάκη στις μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι εύκολη. Με πλειοψηφία 185 βουλευτών μπορεί να περάσει σχεδόν όλες από αυτές στη Βουλή, αλλά εκτός Βουλής δεν θα έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας. Παρόλα αυτά μπορεί αν θέλει να τις περάσει και αυτό πρέπει να κάνει άμεσα. Διότι τελικά ο Μητσοτάκης είναι μάλλον ισχυρότερος από όσο νομίζει αφού λόγω τεράστιας αδυναμίας των υπολοίπων μπορεί σχετικά εύκολα να βρίσκει συμμάχους μέσα στη Βουλή.

Ο Τσίπρας μάλλον κοιμήθηκε χθές ευτυχισμένος διότι ενώ ηττήθηκε, γλύτωσε από τα χειρότερα. Δεν ήταν λίγοι (εμού συμπεριλαμβανομένου) που πίστευαν οτι το ποσοστό του θα ήταν πολύ χαμηλότερο μετά το 23,5% των Ευρωεκλογών και την πανωλεθρία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 32% ποσοστό εξαιρετικά υψηλό για μια κυβέρνηση που ξεκίνησε από την ριζοσπαστική αριστερά και συνεργάστηκε με την υπερ-λαική δεξιά, που κόστισε δισεκατομμύρια λόγω άγνοιας και ιδεοληψιών στους φορολογούμενους, που αποτέλειωσε τη μεσαία τάξη, που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την φονικότερη πυρκαγιά με πάνω από 100 νεκρούς, και τις φονικότερες πλημμύρες, που προκάλεσε με την αλαζονεία της και την έλλειψη ήθους της, που ξεπούλησε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και που υπέγραψε το μακεδονικό. Και που παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός της, έκανε διακοπές σε κότερο ευεργετημένης από την κυβέρνηση του πλούσιας κυρίας.

Ο Τσίπρας νοιώθει μάλλον ασφαλής στο κόμμα του, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με την αριστερά πως θα αντιμετωπίσει την ήττα, ποτέ δεν ξέρεις πώς όλοι αυτοί που συστρατεύτηκαν για να τον διασώσουν θα αντιμετωπίσουν την πρόθεση του να ξεφύγει από τον συνασπισμό συνιστωσών και να εδραιώσει μια προσωπική μεγάλη παράταξη και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιμετωπίσουν οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ τον μετασχηματισμό του σε ένα κόμμα στο οποίο θριαμβεύουν εκλογικά οι παλιοί δεξιότατοι σύντροφοι του Πάνου Καμμένου. Διότι οι ΑΝΕΛίτες έσκισαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνώντας σε ψήφους πολλά μεγάλα ονόματα της αριστεράς. Ποιά ριζοσπαστική αριστερά λοιπόν και κουραφέξαλα, εδώ έχουμε ένα κόμμα κουρελού που όμως συσπειρώνεται στην εξουσία.

Διαδικασίες σίγουρα θα ξεκινήσουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος δεξιοί Ανελίτες βουλευτές να αποστατήσουν προς τη ΝΔ ή αριστεροί βουλευτές - όπως πχ οι 53 - να φύγουν προς άλλες κατευθύνσεις διασπώντας το κόμμα. Ποτέ δεν ξέρεις με τις αποχρώσεις της αριστεράς τι θα σου ξημερώσει και σε ποιά λεπτομέρεια θα τσακωθούν. Ίσως. Ίσως και όχι. 

Και φυσικά ο ύπνος του Τσίπρα δεν θα είναι ήρεμος τα επόμενα χρόνια έχοντας την κυβέρνηση της ΝΔ να ερευνά τα σκάνδαλα του και τους δεκάδες διεκδικητές του χώρου της κεντροασριστεράς να ερίζουν για την ηγεσία της ή τις ηγεσίες της τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ανάλογο πρόβλημα θα έχει και η Φώφη Γεννηματά η οποία προς στιγμήν ένοιωσε ευτυχισμένη, αλλά δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένη για καιρό με το 8% όταν ο Τσίπρας πήρε 32. Διότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει τους βουλευτές της από τον Τσίπρα ή κάποιους άλλους από τον Μητσοτάκη, αλλά σε καμία περίπτωση το ΚΙΝΑΛ με 8% δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν κάνει κάτι και το κάτι είναι να ανοίξει πρώτη τις συζητήσεις για την κεντροαριστερά και να βάλει διαδικασίες συνεδρίου και νέας ηγεσίας η ίδια αμέσως. Το κόμμα αυτό δεν θα κρατηθεί έτσι 4 χρόνια.

Το ΚΚΕ δεν έχει συναισθήματα για να χαρεί ή να στεναχωρηθεί, είναι στο ποσοστό του, δεν ανεβαίνει, φθίνει σταδιακά και απλώς υπάρχει μέχρι να εξαφανιστεί, έχει καταντήσει αδιάφορο κοινοβουλευτικά και πολιτικά, εντός και εκτός Βουλής. 

Ο Βελόπουλος μάλλον πρέπει να είναι πανευτυχής, αλλά η ύπαρξη και αυτού είναι αδιάφορη κοινοβουλευτικά και πολιτικά, δεν έχει να προσθέσει τίποτα στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ατζέντα, θα περάσει αδιάφορα από τη Βουλή την τετραετία που έρχεται, αλλά σίγουρα οι βουλευτές του δεν θα φέρουν πολλές αντιρρήσεις αν χρειαστεί να στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές τον Μητσοτάκη, όταν οι αντίστοιχοι βουλευτές του Καμμένου στήριξαν τον Τσίπρα.

Ο Βαρουφάκης θα παίξει ρόλο σίγουρα, είτε αναστατώνοντας τη Βουλή με τις εμφανίσεις και τα σόου του, είτε βασανίζοντας τον Τσίπρα με αποκαλύψεις, είτε διεκδικώντας ρόλο στην κεντροαριστερά, ίσως να καταφέρει να διεμβολίσει και κάποιους Συριζαίους βουλευτές, σε κάθε περίπτωση πάντως θα εκνευρίζει και θα τρομοκρατεί συχνά πυκνά τον Τσίπρα προσωπικά και θα επενδύει σε οράματα πολύ μεγαλύτερα του ΜέΡΑ 24 αλλά πολύ μικρά για να χωρέσουν το μεγαλείο του Γιάννη με ένα ν. Για να τα πετύχει αυτά, ίσως και αυτός στηρίξει Μητσοτάκη κάποιες στιγμές στο πλαίσιο μιας φιλοευρωπαικής πολιτικής.

Μια Βουλή ευτυχισμένων βουλευτών λοιπόν εκ των οποίων όμως οι μισοί είναι έτοιμοι να μτακινηθούν προς την όποια εξουσία - που σήμερα είναι ο Μητσοτάκης - και εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή, στον χώρο που της αξίζει, στα δικαστήρια, να κλαίει, να απολογείται και να μετανοιώνει για τα εγκλήματα της χωρίς την κάλυψη της πολιτικής ασυλίας.

Αυτά προς το παρόν, από σήμερα θα δούμε ποιά κυβέρνηση θα φτιάξει ο Μητσοτάκης, και σιγά σιγά θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των εξελίξεων με τις εσωτερικές καραμπόλες σε ένα πλήθος κομμάτων τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν λόγο ύπαρξης, ούτε δυνατότητα επιβίωσης για μια τετραετία.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:04 - 08 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.