ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα εποχικό πρόβλημα για τον Χρυσοχοίδη και την κυβέρνηση

01:25 - 07 Αυγ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Μια από τις πολλές «ιδιαιτερότητες» της Ελλάδας προέρχεται από την πληθυσμιακή εποχικότητα της. Ο πληθυσμός της Ελλάδας τριπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι λόγω τουρισμού και το πρόβλημα γίνεται πολύ έντονο στις τουριστικές περιοχές. Η χώρα είναι άδεια τον χειμώνα, όταν οι Έλληνες μαζεύονται στα αστικά κέντρα, αλλά γεμίζει το καλοκαίρι από τουρίστες, ντόπιους και ξένους, οι οποίοι προκαλούν χάος σε περιοχές που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές. Ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ μεγάλη τουριστική ζήτηση, όπως είναι τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και κυρίως οι Κυκλάδες. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες τουριστικές περιοχές αλλά στις Κυκλάδες το χάος είναι πρωτοφανές.

Καθώς η πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού είναι τεράστια, οι τοπικές αρχές αλλά και το κράτος δεν έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μια «χρυσή τομή» που να εξυπηρετεί ικανοποιητικά την υπερβολή του καλοκαιριού χωρίς να αποτελεί κολοσιαία σπατάλη το χειμώνα. 

Φυσικά και δεν είναι λογικό να απασχολούνται υπεράριθμοι αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, γιατροί και καθαριστές σε ένα νησί που τον χειμώνα έχει ας πούμε 5 χιλιάδες κατοίκους και το καλοκαίρι ξεχειλίζει από 100.000 τουρίστες ή και πολύ περισσότερους. Ούτε είναι λογικό να πραγματοποιούνται εκεί πανάκριβες επενδύσεις σε δρόμους, σε αποχευτεύσεις, σε δίκτυα και σε άλλα έργα υποδομής για να χρησιμοποιηθούν για δυο τρείς μήνες μόνο και να υπολειτουργούν τους υπόλοιπους εννιά ή δέκα μήνες.

Ποιά είναι η λύση;

Η λύση δεν είναι εύκολη και δεν είναι μόνο μία. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και απαιτεί ξεχωριστές παρεμβάσεις τις οποίες ειδικοί επιστήμονες μπορούν να σχεδιάσουν. Παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις πλησιάζοντας τη «χρυσή τομή» και δεν κοστίζουν υπερβολικά.

Στις υποδομές μεταφορών για παράδειγμα, η επένδυση σε κάποια άνετη κεντρική οδική αρτηρία που θα εξυπηρετεί ολόκληρο το νησί είναι αναγκαία. Δεν χρειάζεται όμως να φαρδύνουν και όλα τα δρομάκια στα χωριά και στις πόλεις του νησιού. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ μεγάλοι χώροι πάρκινγκ σε διάφορα σημεία της αρτηρίας ώστε να εξυπηρετούνται τα χωριά και οι παραλίες χωρίς να δημιουργείται κομφούζιο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν εκτάκτως το καλοκαίρι μικρά λεωφορεία και σκάφη σε σταθερά δρομολόγια ανάλογα με τη ζήτηση και να απαγορευτούν εντός χωριών και πόλεων τα αυτοκίνητα πέραν αυτών της τροφοδοσίας και των δημοσίων οχημάτων.

Με ένα σωστό σχεδιασμό πολλά προβλήματα από αυτά λύνονται. 

Στις υποδομές δικτύων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού μπορούν οι πάροχοι να αυξάνουν ή να περιορίζουν τις δυνατότητες ανάλογα με την εποχή και τη ζήτηση. Και εννοείται οτι επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες, ηλιακά και αφαλατώσεις πρέπει να γίνουν σε όλα τα νησιά.

Όσον αφορά το προσωπικό, αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα κεντρικής κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός οτι πχ στη Μύκονο, ή σε κάποια νησιά του Ιονίου επικρατεί απόλυτη ανομία τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά στη Μύκονο η ανομία βασιλεύει, οι μπράβοι παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ασφαλέια των εργοδοτών τους εις βάρος όλων των υπολοίπων, οι έμποροι ναρκωτικών και οι προαγωγοί κάνουν πάρτι, το ίδιο και οι συμμορίες διαρηκτών και κλεφτών.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου ο κ. Χρυσοχοίδης θα πρέπει να προβλέψει την σημαντική αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά το καλοκαίρι. Και όχι μόνο απλών αστυνομικών, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ειδικά εκπαιδευμένων, ώστε να αντιμετωπίζεται η βία και η παρανομία. Και αυτό δεν πρέπει να είναι τυχαίο, δηλαδή ίσως φέτος καταφέρουμε να στείλουμε λίγους περισσότερους, αλλά πρέπει να είναι συστηματικό, μόνιμο και προγραμματισμένο για κάθε χρόνο, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το ίδιο πρέπει να προγραμματίσει ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι με την καθημερινότητα του πολίτη υπουργοί.

Φυσικά ο ρόλος των δημάρχων ο οποίος δυστυχώς σε πολλές περιοχές είναι μάλλον διακοσμητικός, παίζει καθοριστικό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής τους. Και είναι εντυπωσιακό, όταν υπάρχουν τόσο μεγάλα προβλήματα σε τουριστικές περιοχές, πώς αποφασίζουν οι δημότες να διαλέξουν τον Α ή τον Β Δήμαρχο ανάλογα με τις πολιτικές του πεποιθήσεις αντί να επιλέξουν τους ικανότερους ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, αυτούς  που θα έλυναν τα προβλήματα.

Εν πάση περιπτώσει το ζήτημα είναι τώρα οτι ο υπερβολικά βεβαρυμένος με προβλήματα σε όλη τη χώρα υπουργός Μιχ. Χρυσοχοίδης θα πρέπει να αναλάβει να λύσει ακόμη ένα, αυτό της οργάνωσης της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη όταν αλλάζει ο πληθυσμιακός χάρτης της χώρας το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές. Και αυτό λύνεται μόνο με μετακινήσεις εκπαιδευμένου προσωπικού και οχημάτων και όχι με έκτακτους και εποχικούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.