ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί τους πληρώνουμε;

09:14 - 01 Οκτ 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Κάθε χρόνο κουτσομπολεύουμε όλοι μαζί τα πόθεν έσχες των πολιτικών μας. Κοιτάζουμε το θέμα από λάθος οπτική γωνία, του "πόθεν" και χάνουμε την ουσία. Και η ουσία είναι οτι κάποιοι άνθρωποι πληρώνονται πάρα πολλά λεφτά για να μας κοροιδεύουν.

Το πιο συνηθισμένο σχόλιο όταν δημοσιεύονται οι δηλώσεις είναι οτι δεν ελέγχεται το “πόθεν” δηλαδή το που τα βρήκες τα λεφτά. Αυτό το επιχείρημα έχει βάση μόνο για όσους κάνουν πρώτη φορά δήλωση. Αυτοί, εφόσον έχουν κάποια εισοδήματα ή περιουσία, θα πρέπει στην πρώτη τους δήλωση να δηλώσουν πού τα βρήκαν. Από την επόμενη χρονιά όμως, οι ίδιοι - και όλοι οι άλλοι που υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες από χρόνια, δεν χρειάζεται να δηλώνουν το πόθεν, εκτός αν υπάρχει αξιόλογη και ανεξήγητη με πρώτη ματιά μεταβολή στην περιουσία τους. 

Ένα άλλο στοιχείο που σχετίζεται με τις δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών είναι το ύψος των αμοιβών τους. Ιδιαίτερα των Ευρωβουλευτών. Οι Ευρωβουλευτές παίρνουν πάρα πολύ μεγάλες αμοιβές για τα ελληνικά δεδομένα. Παίρνουν το δεκαπλάσιο από έναν μεσαίας κατηγορίας μάνατζερ εταιρίας ή διευθυντή του δημοσίου. Και πολύ καλά κάνουν, αυτοί είναι οι μισθοί όλων των Ευρωβουλευτών, άρα και των Ελλήνων. Το ερώτημα είναι τι προσφέρουν στην πατρίδα αυτοί οι άνθρωποι που στέλνουμε να μας εκπροσωπήσουν στο σημαντικότρο κέντρο αποφάσεων της Ευρώπης. Αν κρίνει κανείς από τις συμμετοχές τους στις συνεδριάσεις, τις προτάσεις τους, τις ερωτήσεις τους, τις ιδέες και τις προτάσεις τους, απολύτως τίποτα. Η συντριπτική πλειοψηφία απλώς παρίστανται με μερικές εξαιρέσεις που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το πρόβλημα λοιπόν που αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις Πόθεν έσχες των Ελλήνων πολιτικών, δεν είναι πόσα παίρνουν, αλλά ποιοί είναι αυτοί που παίρνουν τις ιλιγγιώδεις για τα ελληνικά δεδομένα αμοιβές των βουλευτών και των Ευρωβουλευτών.

Το "γιατί έσχες;" είναι λοιπόν το ερώτημα.

Τι κάνουν όλοι αυτοί που παίρνουν αυτές τις αμοιβές; Τι κάνουν στην Βουλή και στην Ευρωβουλή; τι προσφέρουν στους πολίτες και στη χώρα;

Δυστυχώς η διάθεση για χαβαλέ των ψηφοφόρων, το κριτήριο της τηλεοπτικής δημοφιλίας, ο χαμηλότατου επιπέδου κομματικός ανταγωνισμός, η αναξιοκρατία που βασιλεύει παντού, ο λαικισμός, στέλνουν στη Βουλή και στην Ευρωβουλή άχρηστους πολιτικούς. Ανίκανους τις περισσότερες φορές, καραγκιόζηδες πολύ συχνά, καιροσκόπους και αγράμματους συνήθως.

Και για αυτό, τόσο το επίπεδο της ελληνικής Βουλής, όσο και το επίπεδο της ελληνικής ομάδας Ευρωβουλευτών είναι τόσο χαμηλό.

Το πόθεν έσχες των πολιτικών λοιπόν, αποδεικνύει κυρίως το πόσο κακοί είναι οι Έλληνες στην επιλογή ηγεσιών και εκπροσώπων, το πόσο επιπόλαια ρίχνουν την ψήφο τους σε ανθρώπους που τους πληρώνουν οι ίδιοι πανάκριβα για να κάνουν διακοπές επί μια ή περισσότερες τετραετίες χωρίς να ανταποδίδουν την τεράστια χάρη που τους κάνει ο ψηφοφόρος ψηφίζοντας τους.

Και φυσικά οι δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών αποκαλύπτουν και το ποιόν ορισμένων. Πχ του Πάνου Καμμένου που δανείστηκε 250.000 από τη μαμά του, γιατί άραγε, για να αλλάξει κότερο; ή του Γιάννη Βαρουφάκη που κονομάει - λέει - από τα βιβλία στα οποία περιγράφει πώς τσάκισε τη χώρα επί ένα εξάμηνο και δηλώνει ξεδιάντροπα οτι η πολιτική του έκανε κακό οικονομικά. Τι κακό του έκανε; Πώς θα πούλαγαν τα βιβλία του αν δεν είχε την ατυχή για όλους μας έμπνευση ο Τσίπρας να τον κάνει πολιτικό και να τον τοποθετήσει στο επίκεντρο της παγκόσμιας προβολής; Η πολιτική τον ευνόησε όσο κανέναν άλλον και όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά, διότι ήταν ένας νάρκισος που ζούσε την αγωνία οτι δεν τον ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του πρίν τον κάνει ο Τσίπρας πριμαντόνα στην ευρωπαική πολιτική σκηνή.

Αναφέρω αυτά τα δυο τρανταχτά παραδείγματα, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή η συνεχής και θρασύτατη παρουσία και των δυο στην επικαιρότητα, οι υπερβολικές δηλώσεις τους, η πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά τους εν γένει όταν καβάλησαν το άρμα της εξουσίας, προκαλεί αυτόματα περισσότερη αγανάκτηση σε όλους εμάς που τους πληρώνουμε για να χτίζουν καριέρες και περιουσίες και να κάνουν πλάκα σε βάρος μας.

Όταν λοιπόν εμείς ψηφίζουμε τέτοιους τύπους, ή άλλους όπως τους λαοφιλείς και άχρηστους Ευρωβουλευτές μας, ή κάποιους ανύπαρκτους βουλευτές, το μόνο που πετυχαίνουμε - αφού κανένα έργο δεν παράγουν και κανένα αντάλλαγμα στους ψηφοφόρους δεν επιστρέφουν - είναι να επιβραβεύουμε με την ψήφο μας τους χειρότερους πληρώνοντας τους πανάκριβα και να μην παίρνουμε τις υπηρεσίες και τα οφέλη για τα οποία τους πληρώνουμε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 01 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.