ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μετρητά, η φοροδιαφυγή και ο ... Πιερρακάκης

02:12 - 11 Νοε 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών χρήστου Σταικούρα να μειώσει σε 300 ευρώ από 500 το ανώτατο όριο συναλλαγών που επιτρέπεται να γίνει με μετρητά είναι μια πολύ σωστή απόφαση, παρόλο που θα ενοχλήσει ορισμένους. Συγκεκριμένα ενοχλεί δυο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτούς που έχουν συνηθίσει να πληρώνουν μόνο με μετρητά θεωρώντας την χρήση χρεωστικής κάρτας δύσκολη και είναι κυρίως ηλικιωμένοι και αυτούς που θέλουν να γλυτώσουν τον ΦΠΑ. Από την άλλη ενοχλεί και κάποιους εμπόρους οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν το φόρο και οι οποίοι "κάνουν έκπτωση" τον ΦΠΑ σε περίπτωση μετρητών, κλέβοντας όμως ένα μέρος του διότι δεν τον αφαιρούν όλο, Αυτοί εισπράττουν το σύνολο της λιανικής τιμής του προιόντος και κάτι παραπάνω από το μέρος του ΦΠΑ που χρεώνουν και αποφεύγουν και τον φόρο επί των κερδών της επιχείρησης τους, είναι δηλαδή εξαιρετικά ευνοημένοι. Πέραν αυτών όμως, ο καταναλωτής δεν ευνοείται ιδιαίτερα διότι αποφεύγει μεν μέρος του ΦΠΑ, αλλά πριμοδοτεί τη φοροδιαφυγή την οποία στη συνέχεια πληρώνει με τους αυξημένους φόρους εισοδήματος του.

Όλα αυτά συμβαίνουν μέσω των συναλλαγών σε μετρητά. Συνεπώς η απόφαση του Σταικούρα να περιορίσει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στη χρήση μετρητών θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Από την άλλη μεριά, ο περιορισμός στη χρήση μετρητών έχει νόημα αν ελέγχεται η πραγματοποίηση της συναλλαγής. Αν η συναλλαγή αυτή δεν εμφανίζεται πουθενά, καμμία επίπτωση δεν έχει το μέτρο στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Συνεπώς ο φορολογικός έλεγχος των εμπορευμάτων που διακινούνται είναι αναγκαίος ανεξαρτήτως του ποσού των μετρητών.

Η φοροδιαφυγή είναι μια τέχνη παγκοσμίως γνωστή, αλλά οι Έλληνες είναι μετρ σε αυτή την τέχνη. και αυτό διότι οι καταναλωτές δεν έχουν φορολογική συνείδηση. "Συνωμοτούν" με τοςυ εμπόρους - φοροφυγάδες εις βάρος του κράτους για να έχουν αμοιβαίο όφελος. Συν το γεγονός οτι "μισούν" την εφορία και τον κρατικό μηχανσιμό συνολικά και δικαίως. Το ελληνικό κράτος λειτουργεί πάντα εναντίον του πολίτη. Η γραφειοκρατία του δημοσίου λειτουργεί πάντα εις βα΄ρος του πολίτη, οι δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν μια αποτρόπαιη εξουσία εις βάρος όλων και αυτό έχει τη βάση του αφενός σε ιστορικούς λόγους αφετέρου στην αλόγιστη σπατάλη του κράτους η οποία απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερα έσοδα για να συντηρηθεί. Τα αναγκαία για τη συντήρηση της τερατώδους ελληνικής γραφειοκρατίας τα πληρώνουν οι πολίτες με τους φόρους τους, συνεπώς είναι λογικό ο κάθε δημόσιος υπάλληλος να βλέπει και να αντιμετωπίζει τον πολίτη ώς ένα υποκείμενο το οποίο του πληρώνει το μισθό και το όποιο επίπεδο της ευημερίας του. Και καθώς δεν υπάρχει ούτε αξιολόγηση ούτε ενδεχόεμνο απόλυσης ή έστω υποβιβασμού του δημοσίου υπαλλήλου, εξαντλεί την αυθαιρεσία του και την όποια ισχύ τους στα έρμα τα ζωντανά - στους πολίτες.

Για να διορθωθεί η κατάσταση είναι αναγκαία η κατάργηση των μετρητών, ή έστω ο περιορισμός της χρήσης τους στο ελάχιστο. όχι στα 50 Ευρώ ανά συναλλαγή, αλλά στα 20 ή στα 10.

Η τεχνολογία επιτρέπει την πληρωμή όλων των συναλλαγών ηλεκτρονικά, όχι μόνο μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτώνα, αλλά και απευθείας μέσω κινητού. Όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην κίνα μας λένε οτι εκεί δεν υπάρχουν καν χρεωστικές κάρτες. Πάει η γιαγιά στο σούπερ μάρκετ να αγοράσει ένα πακετάκι νούντλς και πληρώνει με το κινητό.

Το ζήτημα βέβαια εδώ είναι οτι αν καταργηθούν τα μετρητά, πώς θα γλυτώνουμε τον ΦΠΑ; Δεν θα τον γλυτώνουμε και αυτό είναι κακό διότι ο ΦΠΑ είναι εξωφρενικά υψηλός. Κάθε προιόν που επιβαρύνεται με 24% ΦΠΑ σημαίνει οτι αντί να πάρουμε πέντε κομμάτια, πληρώνουμε πέντε και παίρνουμε τέσσερα. Το πέμπτο το κάνουμε δώρο σε έναν δημόσιο υπάλληλο.

Ο φόρος που μαζεύει το κράτος από το συνδυασμό έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ και άμεσων όπως ο φόρος εισοδήματος, είναι εξαιρετικά υψηλός. Στερεί από τους πολίτες σχεδόν το μισό του ετήσιου εισοδήματος τους και αποκλείει τελικά την αποταμίευση έστω και ενός μικρού ποσού ετησίως.

με λίγα λόγια η μείωση του ΦΠΑ είναι αναγκαίο μέτρο για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. παράλληλα με τη σταδιακή κατάργηση των μετρητών.

Αυτό εξάλλου είναι και η παγκόσμια τάση τώρα που έχει γίνει απολύτως εφικτό μέσω της τεχνολογίας.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, η προυπόθεση τελικά είναι η μείωση του κόστους του δημοσίου. πράγμα που επίσης είναι εφικτό μέσω της διεύρυσνης της χρήσης της τεχνολογίας.

Για αυτό, όταν ανέλαβε το πόστο του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, όλοι ελπίσαμε οτι κάτι θα γίνει. Δυστυχώς αρκετούς μήνες πλέον μετά την ανάληψη του υπουργείου του, δεν έχουμε δεί ακόμη κάτι εντυπωσιακό. Δεν έχουμε καν δει κάποια πρόοδο στις σχέσεις δημοσίου και πολιτών. Δεν γνωρίζουμε αν οι αντιδράσεις της γραφειοκρατείας είναι τόσο ισχυρές που εμποδίζουν τον κύριο Πιερρακάκη να μας εντυπωσιάσει, αλλά ότι και αν φταίει ο καιρός περνάει και πρόοδος δεν υπάρχει. Και αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί αξιολόγησης του έργου των υπουργών του κάθε έξι μήνες οφείλουμε να επισημάνουμε οτι ήδη βρίσκονται στην κυβέρνηση πέντε μήνες.

Πρέπει λοιπόν να επιταχύνουν. Διότι το πάρτι της αισιοδοξίας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και μας έφερε μέχρι εδώ αισιοδοξόντας, δεν θα συνεχιστεί  με την ίδια ένταση μετά την Πρωτοχρονιά του 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.