ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευκαιρίες στα κόκκινα επιχειρηματικά, πρόβλημα στα στεγαστικά

10:19 - 24 Φεβ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Εκτός της αρνητικής τους επίπτωσης στο τραπεζικό σύστημα και της έμμεσης αρνητικής τους επίπτωσης στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και της ανάπτυξης της οικονομίας, τα κόκκινα δάνεια μπορούν πλέον εφόσον αποκτηθούν πρώτα από μεγάλα funds να χρησιμεύσουν ώς εφαλτήριο μιας νέας οικονομικής ανάπτυξης.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, η αλήθεια είναι ότι εξαιτίας των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος και του σχετικού νομικού πλαισίου, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πλέον πτωχεύσει ή λειτουργούν υπό καθεστώς αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων τους, οι οποίες αν απαλλαγούν από τα χρέη τους μπορούν σχετικά εύκολα ή και άμεσα να επιστρέψουν στην κερδοφορία και να προσφέρουν θέσεις απασχόλησης, κέρδη και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Τα μεγάλα ξένα funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια, τα παίρνουν σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές, περίπου στο ένα τρίτο της αξίας τους ή και χαμηλότερα και στη συνέχεια προσπαθούν να εισπράξουν τα λεφτά που πλήρωσαν πουλώντας τις εξασφαλίσεις που έχουν αυτά τα δάνεια.

Μέσω πλειστηριασμών των ακινήτων τους ή μετά από απευθείας συμφωνίες οι ίδιες οι "κόκκινες" επιχειρήσεις ή τα περιουσιακά τους στοιχεία πωλούνται σε νέους αγοραστές - επενδυτές οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιχειρήσεις αυτές ή τις περιουσίες τους και να τις επαναφέρουν σε κερδοφόρα πορεία.

Μέσω αυτής της διαδικασίας ξεμπλοκάρεται το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από το νομικό πλαίσιο που διέπει το τραπεζικό σύστημα και εξαιτίας του οποίου οι τράπεζες δεν είχαν τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν ή να περικόψουν το χρέος αυτών των "κόκκινων" επιχειρήσεων. 

Με την ουσιαστική διαγραφή του χρέους που ακολουθεί την πώληση των κόκκινων δανείων σε νέους μετόχους μέσω των ξένων funds, πολλές από τις επιχειρήσεις γίνονται αυτόματα κερδοφόρες και αποκτούν ρευστότητα για να λειτουργήσουν. Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται αύξηση κεφαλαίου από τους νέους μετόχους η οποία όμως γίνεται βάσει ενός νέου business plan και προσθέτει ισχύ στις επιχειρήσεις.

Μέσω αυτής της διαδικασίας λοιπόν αναμένεται οτι θα αρχίσει μια αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα καθώς το παλιό και το αδύναμο θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του ώς νέες και δυναμικές επιχειρήσεις.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που θα ενισχυθεί μέσω της πώλησης των κόκκινων δανείων, το ίδιο και οι εταιρίες διαχείρισης ακινήτων καθώς τα ακίνητα είναι τα στοιχεία του ενεργητικού των επιχειρήσεων που αποτιμώνται εύκολα από τα ξένα funds και αγοράζονται επίσης εύκολα από νέους επενδυτές. Και καθώς υπάρχουν πάρα πολλά ξενοδοχεία που θα μεταβιβαστούν μέσω της διαδικασίας αυτής, θα υπάρξει σημαντική επένδυση στον τουριστικό τομέα.

Το μεγάλο πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί με τα κατασχεμένα σπίτια και τους πλειστηριασμούς τους που θα διενεργήσουν κάποια από τα ξένα funds. Το πρόβλημα αυτό έχει έντονη κοινωνική διάσταση και αυτό είναι το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει σε συνεννόηση με τους διαχειριστές των κόκκινων δανείων. Ενώ η μεταπώληση μιας επιχείρησης ή των ακινήτων τους δεν ενοχλεί την κοινωνία, αντίθετα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ο πλειστηριασμός σπιτιών στα οποία στεγάζονται οικογένειες, αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα αν πάρει μαζικές διαστάσεις. Οι διαχειριστές διαβεβαιώνουν οτι δεν θα προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αλλά θα διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες νέες ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια τους και να αποπληρώσουν τα χρήματα που έδωσε το ξένο fund και ένα ποσοστό κέρδους για την απόκτηση του κόκκινου δανείου τους. Δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις, αλλά η παρακολούθηση της εξέλιξης από την κυβέρνηση θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση τουλάχιστον μιας μοναδικής κατοικίας σε όσους ιδιοκτήτες αδυνατούν να πληρώσουν. 

Ανεξαρτήτως διαφόρων θεωριών και ιδεών που πέφτουν στο τραπέζι για να ελεγχθεί η μαζικότητα των πλειστηριασμών  ή η έξωση οικογενειών από τα σπίτια τους, η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να έχουν βρεί άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η πώληση στεγαστικών δανείων σε funds. Για παράδειγμα θα έπρεπε να έχει ήδη λυθεί το θέμα των στεγαστικών δανείων σε Ελβετικό φράγκο και να έχει υπάρξει κούρεμα του δανείου από τις τράπεζες αντί της πώλησης σε fund ή θα έπρεπε οι τράπεζες να έχουν δώσει μεγαλύτερο περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους δανειολήπτες και να έχουν προσαρμόσει τις δόσεις του δανείου σε κάποιο επίπεδο ανεκτό από τον δανειολήπτη. Βεβαίως αυτό έγινε σε κάποιο βαθμό, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, ενώ υπάρχει και το θέμα των συστηματικών κακοπληρωτών ή "μπαταχτσήδων" το οποίο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Τώρα βέβαια είναι αργά διότι τα στεγαστικά πουλήθηκαν σε funds και υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό τι θα γίνει με τα σπίτια που έχουν κατασχεθεί και θα βγουν σε πλειστηριασμούς και πώς θα αντιμετωπιστεί το κοινωνικό πρόβλημα που ενδεχομένως να προκληθεί. Τα περιθώρια χειρισμών της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ περιορισμένα αν όχι μηδενικά.

 
 
   
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.