ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εδώ ο κόσμος χάνεται και η Μέρκελ χτενίζεται

19:19 - 27 Μαρ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η μανιώδης άρνηση της Γερμανίας και των "δορυφόρων" της, Ολλανδίας και Φινλανδίας να δεχτούν την έκδοση "κορονο- ομολόγου" για τη στήριξη των Ευρωπαικών χωρών εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, αποδεικνύει το πόσο προσκολημμένες είναι αυτές οι χώρες στο οικονομικό "μάνιουαλ" που χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα σε όλες τις κρίσεις.

Είναι αδύνατον να δεχτούν οτι μπορεί η πραγματικότητα να επιβάλει άλλες επιλογές από αυτές που η δική τους λογική εκτιμά. Είναι αδύνατον να σκεφτούν οτι για την κρίση που μας χτύπησε όλους, δεν φταίει η κακοδιαχείριση των Ιταλών, η ανικανότητα των Ισπανών, η τεμπελιά των Ελλήνων, η υπεροψία των Γάλλων και να αποδεχτούν οτι χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Στο μεταξύ διάφορες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες δημοσιεύουν δραματικές αναλύσεις προβλέποντας παγκόσμια οικονομική καταστροφή εξαιτίας του ιού. Οι αναλύσεις αυτές θα αποδειχθούν τραγικά σωστές μόνο στην περίπτωση που συνεχίσει η Ευρώπη να σκέπτεται και να αντιδρά με τη "μνημονιακή" λογική, δηλαδή με δάνεια  προς τους πληγέντες και υποθήκες της περιουσίας των χωρών τους και ασφυκτικά μνημόνια για να πληρώσουν τα δάνεια και να συνετιστούν. Η λογική αυτή η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας υπερίσχυσε σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση ώς αποδεκτή δεν μπορεί ποτέ να εφαρμοστεί σε περισσότερες χωρες. Δεν έχουμε δηλαδή μόνο την Ιταλία πχ που ξεφεύγει δημοσιονομικά λόγω "κωλοπαιδισμού". Έχουμε όλες τις χώρες να καλούνται να δαπανήσουν χρήματα που δεν διαθέτουν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές ανάγκες που προκαλεί η πανδημία. Συνεπώς όλες ανεξαιρέτως φέτος οι χώρες της Ευρώπης θα εμφανίσουν δημοσιονομικά ελλείμματα. Όλες θα αυξήσουν τον δανεισμό τους αναγκαστικά. Όλες θα χρειαστεί να στηρίξουν τα τραπεζικά συστήματα τους αφού όλες οι ευρωπαικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα τσουνάμι κόκκινων δανείων εφόσον οι επιχειρήσεις τους έχουν χάσει το τζίρο τους και τη δυνατότητα τους να πληρώνουν τα δάνεια τους.

Είναι μια μοναδική ευκαιρια να προχωρήσει η ευρωπαική ενοποίηση μέσω της έκδοσης ενός Ευρωομολόγου. Ενός ομολόγου δηλαδή, το οποίο δεν θα έχει την εγγύηση ενός κράτους μόνο, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαικής Ένωσης. Είναι μια συζητηση ετών και η Γερμανία αρνείται συστηματικά να την αποδεχθεί. Και τώρα ενω βρέθηκε από τον Πορτογάλλο κεντρικό τραπεζιτη η ιδέα για να παρακαμφθεί η άρνηση, δηλαδή η έκδοση ενός μοναδικού ευρωομολόγου που όμως θα ονομάζεται κορονο - ομόλογο για να σηματοδοτεί οτι αυτό δεν θα γίνεται υπό νορμάλ συνθήκες, πάλι η Γερμανία αρνείται. Δεν είναι τυχαία η επιστολή που έστειλαν οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας, οτι αν είναι η Ευρώπη να μας "βοηθήσει" όπως το κάνει μέχρι σημερα, καλύτερα αφήστε το θα βρούμε λύση μόνοι μας.

Εννέα είναι οι χώρες που ζητάνε την έκδοση αυτού του ομολόγου και μαζί με αυτές και η Ελλάδα. Τρείς είναι που ανθίστανται σθεναρά και κάποιες άλλες νίπτουν τας χείρας τους.

Τι θα γινει τελικά;

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες θεωρούν οτι η Γερμανία με κάποιο τρόπο θα υποχωρήσει και το κορονο - ομόλογο θα εκδοθεί. "Θα λογικευθούν" λέει χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή της, για τους Γερμανούς.

Όμως ήδη η ζημιά γίνεται. Η Ευρώπη θεωρείται από τους Ιταλούς απόυσα από το δράμα τους. Αντίθετα, οι Κουβανοί γιατροί και τα φάμρακα τους είναι εκεί, στη Λομβαρδία. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί το ίδιο. Η Ρωσία έστειλε - όπως την ονόμασε - στρατιωτική βοήθεια στην Ιταλία. Ρώσικη στρατιωτική βοήθεια σε χώρα του ΝΑΤΟ. Και οι ΗΠΑ, παρασυρμένες από την τρέλα του ανεκδιήγητου Τράμπ απομωνομένες από όλες τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην ανατολική μεσόγειο. Ο Ρώσος παρων. Ο Αμερικανός απών. Ο Γερμανός με το μπακαλοτεφτέρι μετράει τι θα κερδισει από τον πόνο του Ιταλού και όλων των άλλων. Ο Ολλανδός από κοντά.

Οι Ευρωπαίοι μπήκαν τώρα στην πιο βαθειά κρίση που έχουν περάσει μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαική Ενωση θα αμφισβητηθεί εκ βάθρων και ενδεχομένως θα διαλυθεί αν δεν αλλάξουν στάση οι Γερμανοί.

Και οι επιπτώσεις στις οικονομίες θα είναι καταστροφικές μόνο αν δεν αλλάξουμε αντιμετώπιση στο πρόβλημα. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι το είπε ξεκάθαρα. Πρέπει να αλλάξει οικονομική πολιτική η Ευρώπη. Με δανεικά το πρόβλημα δε λύνεται και η κρίση θα γίνει καταστροφή.

Η μόνη λύση τώρα είναι τεράστια χρηματοδοτικά πακέτα προς όλους για να στηριχθούν οι παραγωγικοί ιστοί των χωρών, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχουν εισοδήματα. Άλλη λύση δεν υπάρχει, συνεπώς η Γερμανία αναγκαστικά θα συνετιστεί, αλλιώς θα μείνει στην (πρώην) Ευρωπαική Ένωση, μόνη της με την Ολλανδία και τη Φινλανδία για να νοιώθει αρχηγός.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:26 - 27 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.