ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέφτουν οι μάσκες "φίλων" και "ηγετών"

Πέφτουν οι μάσκες "φίλων" και "ηγετών"

11:05 - 29 Μαρ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Βάσει δυο σοφών ελληνικών γνωμικών, “ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται” και “οι φίλοι στα δύσκολα κρίνονται” βγάζουμε ηδη μερικά συμπεράσματα:1. Ο Τράμπ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ρούτε και πολλοί άλλοι δεν είναι καθόλου καλοί καπετάνιοι.2. Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί δεν είναι φίλοι μας, ούτε κανενός άλλου.Και ένα μπόνους συμπέρασμα για τη Μέρκελ: δεν είναι καθόλου καλή καπετάνισα για την Ευρώπη, στο τελευταίο πειρατικό θα την ειχαν βάλει να περπατήσει τη σανίδα (σχετική φωτο).

Τα συμπεράσματα αυτά δεν θα αλλάξουν στην πορεία. Οι Γερμανοί απομονώθηκαν όταν αρνήθηκαν τις εξαγωγές υγειονομικού υλικού, όταν αρνήθηκαν το κορονο-ομόλογο, όταν ζητούν μαζί με τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς “δεσμεύσεις” και “εγγυήσεις” για να δώσουν βοήθεια για τον κορονοϊό. Η "ηγέτιδα" Γερμανία είναι απούσα από την Ευρώπη όταν οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και πολλοί άλλοι καταρρέουν με εκατόμβες νεκρών. Οι ΗΠΑ είναι απούσες από την παγκόσμια σκηνή ο δε αρχικαραγκιόζης Τράμπ αφού τα έκανε όλα λάθος προσπάθησε να εξαγοράσει και ένα γερμανικό βιολογικό εργαστήριο που πίστευε οτι βρισκόταν πιο κοντά στην ανακάλυψη του εμβολίου για να το έχει “μόνο για τους Αμερικανούς”. 

Συνολικά η παγκόσμια ηγεσία αποδεικνύεται ανεπαρκέστατη, ανάλγητη και άπληστη με αρκετές ευτυχώς εξαιρέσεις και στην Ευρώπη αλλά και αλλού.


Ο κορονοϊός - αν και όταν τον ξεπεράσουμε - θα έχει φέρει τα πάνω κάτω και νέες γεωπολιτικές ισορροπίες θα δημιουργηθούν.

Ένα νέο που δεν έχει ακόμη “παίξει” στα διεθνή μήντια, είναι οτι μόλις τελείωσε και θάφτηκε ο Ψυχρός Πόλεμος. Η Ρωσία έστειλε στρατιωτική βοήθεια στην Ιταλία (χώρα του ΝΑΤΟ) και η Κούβα γιατρούς και φάρμακα. Και θα δούμε πολλά ακόμη. 
Είναι απολύτως αναμενόμενο και λογικό, όταν καταλαγιάσει κάπως αυτή η πανδημία και εφόσον η Βόρεια Ευρώπη δεν αλλάξει στάση στο ζήτημα του Ευρωομολόγου, να δούμε την Ιταλία καταρχήν αλλά και την Ισπανία και τη Γαλλία να προκαλούν τόσο μεγάλη κρίση στην Ενωμένη Ευρώπη ώστε η διάλυση της ή η εκ βάθρων αλλαγή των κανόνων της να καταστεί αναπόφευκτη. Και τελικά  δεν αποκλείεται να δούμε μια νέα Ευρωπαική Ένωση χωρις τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς. Καθόλου δεν αποκλείεται. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.