ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δεν σας άρεσε το lockdown; Ξανασκεφτείτε το

Δεν σας άρεσε το lockdown; Ξανασκεφτείτε το

16:16 - 05 Μαϊ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Όσοι “ευαίσθητοι δημοκράτες “ γκρινιάζουν για το πλήρες lockdown της οικονομίας, όσοι λένε οτι τα μέτρα αποκλεισμού ήταν φασιστικά, δικτατορικά, οτι η κυβέρνηση λειτουργεί ώς χούντα κλπ ας σκεφτούν το εξής:


Αν η κυβέρνηση δεν έκλεινε υποχρεωτικά τις επιχειρήσεις με ταυτόχρονη απαγόρευση των απολύσεων και υποχρεωτική τηλεεργασία σε όσους έχουν τη δυνατότητα, αναλαμβάνοντας παράλληλα α πληρώσει επιδοτήσεις στους εργαζόμενους τι θα γινόταν;


Να σας πω τι θα γινόταν: 
Οι εργοδότες - κλεισμένοι στα σπίτια τους ή απομονωμένοι στα ασφαλή γραφεία τους - θα απαιτούσαν από τους εργαζόμενους να εργαστούν στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα μαγαζιά και όλοι θα κόλλαγαν τον ιό. Όποιος εργαζόμενος φοβόταν να εκτεθεί στον ιό θα απολυόταν. Όποιο ζευγάρι δεν είχε που να αφήσει το παιδί διότι θα έπρεπε υποχρεωτικά να εργαστούν και οι δυο, θα έχανε (ο ένας τουλάχιστον) τη δουλειά του. 
Πολλοί εργοδότες θα έβρισκαν δικαιολογία για μαζικές απολύσεις. Χωρίς την απαγόρευση της κυβέρνησης θα είχαν απολυθεί ήδη χιλιάδες οι οποίοι θα ήταν άγνωστο πότε θα μπορούσαν ξανά να πιάσουν δουλειά. Και ας μη συζητήσουμε για το πόσο μεγάλη θα ήταν η εξάπλωση της πανδημίας, πόσους νεκρούς θα είχαμε ως τώρα και τι κλάμα θα έπεφτε στην ελληνική κοινωνία. 

Η Ιταλία μας έσωσε. Βλέποντας τι πέρναγαν οι γείτονες, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα, έπραξε απολύτως σωστά για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα και μέσω αυτού του τρόπου, αλλά και άλλων μέτρων, έδωσε ρευστότητα στις επιχειρήσεις για όλο το διάτστημα του lockdown.
Καλύτερη αντίδραση δεν θα μπορούσε να υπάρξει και μιλάω για την προάσπιση των συμφερόντων “του κοσμάκη” , όχι των πλουσίων.

Όσον αφορά στις επιτπώσεις του lockdown στην οικονομία, ας δούμε το παράδειγμα της Σουηδιας. Όλα ανοιχτά, αλλά η οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση (εκτιμούν 7-8% αντί 10-12% που εκτιμάται οτι θα έχουν οι χώρες που προχώρησαν σε lockdown.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση με το lockdown δεν έσωσε μόνο ζωές, έσωσε και εισοδήματα και επιχειρήσεις. 
Και αν δεν το έκανε, όχι μόνο θα θρηνούσμαε χιλιάδες νεκρούς, αλλά και θα είχαμε ύφεση ούτως ή άλλως, ίσως μικρότερη από αυτήν που θα έχουμε τώρα. 

Ο δε τουρισμός φυσικά και δεν θα υπήρχε ως σκέψη, ούτε καν και για Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο όπως τώρα, διότι κανείς δεν θα ερχόταν στην χώρα που δεν πήρε μέτρα και θρήνησε χιλιάδες νεκρούς.

Αν θέλετε δε να το πάμε παρακάτω, η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού θα αυξήσει πολύ τις επενδύσεις που θα γίνουν από τους ξένους τα επόμενα χρόνια. 
Και αυτό διότι αποδείχθηκε ότι “το μπουρδέλο” δεν είναι τελικά και τόσο μπουρδέλο και ότι λειτουργεί με επιτυχία μεγαλύτερη από άλλες “ασφαλέστερες” χώρες.

Οι επιφυλάξεις που υπήρχαν για επενδύσεις λόγω ανασφάλειας για το σύστημα υγείας και για την αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες και να αντιμετωπίσει κρίσεις, ξαφνικά εξαφανίζονται. 
Και είτε μιλάμε για επενδύσεις σε επιχειρήσεις των οποίων τα στελέχη θα έπρεπε να έρθουν εδώ να εργαστούν, είτε μιλάμε για ιδιώτες που θέλουν να ανοράσουν σπίτια και εξοχικά, είτε μιλάμε για συνταξιούχους που θέλουν να έρθουν να ζήσουν εδώ τα γεράματα τους αλλά φοβόντουσαν για το σύστημα υγείας και τις δυνατότητες περίθαλψης τους, τώρα ξαφνικά η εικόνα αλλάζει.
Η χώρα θεωρείται απόλυτα ασφαλής, μια από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου για την ακρίβεια.

Αν τώρα στο άνοιγμα τα σκατώσουμε επειδή αρχίσαμε ήδη τις μαγκιές, η εικόνα θα ξαναλλάξει προς το χειρότερο. Αλλά δε θα φταίει η κυβέρνηση, θα φταίει το στραβό μας το κεφάλι και η τσάμπα μαγκιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 06 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.