ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Επιδημιολόγοι σταρς και ινφλουένσερς;

Επιδημιολόγοι σταρς και ινφλουένσερς;

11:07 - 31 Αυγ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η διαρκής παρουσία των επιδημιολόγων και άλλων γιατρών στα τηλεοπτικά κανάλια, οι ακατάπαυστες δηλώσεις τους που συχνά είναι αντιφατικές, οι εκτιμήσεις και τα σενάρια που ανακοινώνουν είτε είναι θετικά είτε αρνητικά, προκαλούν αφενός κομφούζιο στους αναγνώστες και στους τηλεθεατές, αφετέρου εκθέτουν τους ίδιους και οδηγούν σε μείωση της αξιοπιστίας όλων των γιατρών με αποτέλεσμα την ενίσχυση των τάσεων αμφισβήτησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Αποτέλεσμα είναι ήδη οτι η αξιοπιστία που είχε κερδίσει για τον κλάδο ο κ. Τσιόδρας ο οποίος εμφανιζόταν μόνο μια φορά την ημέρα και έκανε ανακοινώσεις, δεν έμπλεξε σε τηλεοπτικές συζητήσεις, δεν απαντούσε σε ερωτησεις στον "αέρα" και δεν φλυαρούσε, έχει ήδη κλονιστεί.

Ενδεικτικά αναφέρω οτι αντιφατικές δηλώσεις γίνονται αυτές τις ημέρες σχετικά με το αν τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου, αν οι αποστάσεις των μαθητών στις τάξεις θα είναι μεγάλες ή μικρές, αν πειράζει να είναι 25 αντι για 15 παιδιά στις τάξεις, αν θα φοράνε ή όχι μάσκες τα παιδιά στο διάλειμμα, αν τα διαλείμματα θα γίνονται σταδιακά, αν θα κλείνουν τα σχολεία ή όχι σε περίπτωση κρούσματος, αν θα ανοίξουν τώρα και θα κλείσουν τον Δεκέμβριο τα σχολεία κλπ. Πολυφωνία, κομφούζιο και αντιφάσεις.

Ακολουθούν δυστυχώς ορισμένοι επιδημιολόγοι τον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν οι σεισμολόγοι και οι μετεωρολόγοι, εμπλεκόμενοι στο παιχνίδι της δημοσιότητας που είναι βέβαιο ότι οδηγεί στον εξευτελισμό. Η γοητεία της δημοσιότητας οδήγησε τους σεισμολόγους μετά από μεγάλους σεισμούς να συνωστίζονται στα κανάλια και έφθασαν να τσακώνονται δημοσίως για προβλέψεις που ούτως ή άλλως είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατον να γίνουν και που ποτέ δεν επαληθεύθηκαν. Το ίδιο “μικρόβιο” της δημοσιότητας οδήγησε τους μετεωρολόγους να “βαφτίζουν” μπόρες και ψιλόβροχα με βαρύγδουπα ονόματα της αρχαιότητας λες και είναι καταστροφικές θύελλες ή τυφώνες και κυκλώνες. Αποτέλεσμα είναι να γελάει ο κόσμος και με τους σεισμολόγους και με τους μετεωρολόγους και να μη τους παίρνει τελικά κανείς στα σοβαρά. Απαξιώθηκαν δηλαδή οι εκπρόσωποι επιστημονικών κλάδων επειδή κάποιοι - όχι όλοι φυσικά - εκπρόσωποι τους, αποφάσισαν να γίνουν σταρς και ινφλουένσερς.

Δυστυχώς στην περίπτωση της πανδημίας οι κίνδυνοι από την μείωση του κύρους των γιατρών είναι πολύ μεγαλύτεροι. Οι πολίτες καλούνται να αυτοπεριορισθούν, να φοράνε μάσκες, να κάνουν αντισηψία εντατικής μονάδας και να αποφεύγουν τις μεταξύ τους επαφές. Η καθημερινότητα όλων έχει ανατραπεί και πάρα πολλοί δυσανασχετούν, ακόμη δε περισσότερο επειδή χάνονται εισοδήματα και θέσεις εργασίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες η διατήρηση της αξιοπιστίας των γιατρών είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Όταν σε όλο τον κόσμο εκδηλώνονται κύματα αμφισβήτησης ακόμη και της ύπαρξης του ιού, όταν χιλιάδες άνθρωποι επιμένουν ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά, όταν δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας περί ψεύτικης πανδημίας αναπαράγονται παγκοσμίως, η μείωση του κύρους και της αξιοπιστίας των γιατρών μπορεί να καταλήξει ολέθρια. 

Η συμβουλή είναι μία αγαπητοί γιατροί και ακούστε την διότι εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε πιο ειδικοί και πιο έμπειροι από εσάς σε θέματα τύπου και δημοσιότητας. Αυτοσυγκρατηθείτε γιατί θα εξευτελιστείτε στο πανελλήνιο και είναι κρίμα για εσάς και κακό για όλους τους υπόλοιπους. Συνεδριάστε λοιπόν εν κρυπτώ, πάρτε τις αποφάσεις σας, αφήστε έναν να τις ανακοινώσει και μη μπλέκετε με πολλά - πολλά. Η μανία της δημοσιότητας είναι πιο κολλητική από τον κορονοϊό και συνήθως η μεγάλη έκθεση στα μήντια προκαλεί μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες βλάβες. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:47 - 31 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.