ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αλλάζει στάση η Ευρώπη έναντι του Ερντογάν

Αλλάζει στάση η Ευρώπη έναντι του Ερντογάν

13:48 - 28 Οκτ 2020
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η ακραία ρητορική του Ερντογάν κατά του Μακρόν, ο αποκεφαλισμός του Γάλλου καθηγητή στο Παρίσι από τζιχαντιστή, το μποϋκοτάζ της Τουρκίας στα γαλλικά προιόντα, η μήνυση του Τούρκου Προέδρου στον ακροδεξιό πολιτικό Βίλντερς της Ολλανδίας και φυσικά η προκλητική του συμπεριφορά έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αλλάζουν το κλίμα έναντι της Τουρκίας στην Ευρώπη.Σταδιακά ο Ερντογάν φέρνει σε δύσκολη θέση ακόμη και τους υποστηρικτές του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ σε αμήχανη θέση βρίσκονται και όσοι μέχρι σήμερα κρατούσαν τη σημαία της ουδετερότητας παροτρύνοντας την Ελλάδα να συζητήσει με την Τουρκία.


Αυτό που αντιλαμβάνεται τώρα η Ευρώπη είναι ότι ο Ερντογάν κινείται εκτός κάθε ορίου. Ουσιαστικά προσκαλεί τους Μουσουλμάνους που βρίσκονται στην Ευρώπη να εναντιωθούν στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες τοποθετώντας τη σαρία πάνω από τους ευρωπαικούς νόμους. Πυροδοτεί με τις δηλώσεις του μια επικίνδυνη τζιχάντ μέσα στα ευρωπαϊκά κράτη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και υποδαυλίζοντας θρησκευτικά μίση σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να επιβάλει την ανεξιθρησκία στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ζουν στο έδαφος της.
Η πολιτική του Ερντογάν θα αρχίσει να χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” και να αντιμετωπίζεται ως τέτοια από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς διαπιστώνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αρκείται στους εκβιασμούς στέλνοντας πρόσφυγες, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά ουσιαστικά επιδιώκει να προκαλέσει πρόβλημα τρομοκρατίας μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η μετριοπάθεια που έδειξε απέναντι του η Ευρώπη μέχρι σήμερα αναγκαστικά θα τελειώσει καθώς τα πράγματα οξύνονται και η στάση τους απέναντι στην ελληνο-τουρκική διαμάχη αναμένεται ότι θα αρχίσει να αλλάζει.

Τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι εξηγήσεις που έδιναν στους ευρωπαίους ομολόγους τους οι Έλληνες διπλωμάτες, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συζητάς με έναν τραμπούκο - για να το πούμε με απλά λόγια - ήταν δικαιολογημένες. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τρόπος για να αντιληφθούν την πραγματική διάσταση της κατάστασης οι ευρωπαίοι από αυτόν που τους προσέφερε ο Ερντογάν χαρακτηρίζοντας ψυχασθενή τον Μακρόν, εφαρμόζντας εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα και πυροδοτώντας αντιευρωπαϊκά αισθήματα στους Μουσουλμάνους της Ευρώπης, θέτοντας ουσιαστικά εαυτόν στη θέση του ηθικού αυτουργού για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή.
Η κλεψύδρα της αλλαγής στάσης της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας αδειάζει πολύ γρήγορα από εδώ και πέρα και αυτό θα οδηγήσει τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας - Ελλάδας σε μια νέα διαφορετική βάση προς όφελος των θέσεων μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:44 - 30 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.