ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σελφ τεστ και εμβόλια για να ανοίξει η οικονομία

Σελφ τεστ και εμβόλια για να ανοίξει η οικονομία

11:41 - 30 Μαρ 2021
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, η αλήθεια όμως είναι ότι τα πράγματα με την πανδημία δεν πηγαίνουν καλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, η πρόθεση είναι να καταφέρουμε να έχουμε ανοίξει τα πάντα, πριν το Πάσχα, δηλαδή μέχρι το τέλος Απριλίου.

Καταρχήν είναι θετικό το γεγονός ότι άλλαξε κάτι στη λογική της κυβέρνησης. Προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα που αποδεικνύεται από τα γεγονός ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο το lockdown και το αποδεικνύουν με την περιορισμένη τήρηση του. Συνειδητοποίησε λοιπόν η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο το lockdown. Εξετάζοντας τρόπους για να ανοίξει με ασφάλεια την οικονομία κατάλαβε ότι πρέπει να στηριχθείς τους εμβολιασμούς, στα πάρα πολλά τεστ και στην αύξηση των κλινών covid 19 και των ΜΕΘ.

Το νέο σχέδιο λοιπόν, αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, είναι ότι ανοίγουμε, αυξάνουμε σημαντικά τα τεστ ώστε να αυτοαπομονώνονται οι φορείς, αυξάνουμε τις κλίνες στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να υποδεχθούν περισσότερα βαριά περιστατικά, αυξάνουμε και τους γιατρούς (μέσω επιστράτευσης) και ελπίζουμε ότι ο καλός καιρός και η υπαίθρια ζωή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ευπαθείς ομάδες και  ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί, θα περιορίσουν την ισχύ της πανδημίας και ότι θα αρχίσουμε να ξεμπερδεύουμε.

Λογικό σχέδιο, αλλά ας μη ξεχνάμε πως όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν σχέδια, ούτε ότι ο θεός δεν πρέπει να γελάει.

Στην πορεία εφαρμογής αυτού του σχεδίου έγιναν τρία πράγματα ως τώρα:

Πρώτον ανακοινώθηκε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε σελφ τεστ επιπλέον των ραπιντ και των μοριακών. Σκοπός του σελφ τεστ είναι να το κάνει ο καθένας μια φορά την εβδομάδα  ώστε να βλέπει αν είναι φορέας. Εφόσον είναι, πρέπει να επανελέγχεται με μοριακό και να αυτοαπομονώνεται ή αν έχει συμπτώματα να πηγαίνει στον γιατρό για τα περαιτέρω. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί η δήλωση Πιερρακάκη ο οποίος είπε ότι θα υπάρχει πλατφόρμα για να δηλώσει κάποιος αν θέλει το αποτέλεσμα του σελφ τεστ, αλλά η δήλωση δεν θα είναι υποχρεωτική διότι η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα του πολίτη. Πολύ σωστή η θέση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και μη ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένας πολύ δημοκρατικός πολιτικός με μακρά ιστορία στο χώρο της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ το λέγαμε τότε). Τα σελφ τεστ και γενικώς η αύξηση όλων των τεστ θα συμβάλει καθοριστικά στον εντοπισμό των φορέων και στην αυτοαπομόνωση τους. Θα εμφανιστούν βέβαια αρχικά πολλοί περισσότεροι φορείς (κρούσματα τα λέμε κακώς) από αυτούς που έχουμε σήμερα λόγω της αύξησης των τεστ, το θέμα όμως είναι να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η εξάπλωση της πανδημίας από την αυτοαπομόνωση των φορέων. Την αύξηση των τεστ την εισηγούνται από πέρυσι ως μέθοδο εντοπισμού και απομόνωσης των φορέων κορυφαίοι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, όπως ο καθηγητής επιδημιολογίας του Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης και ο καθηγητής Μαθηματικών του Κέμπριτζ  Γιάννης Κοντογιάννης.

Δεύτερον επιστρατεύτηκαν εξειδικευμένοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα για να στηρίξουν την προσπάθεια των κρατικών νοσοκομείων που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία ούτως ή άλλως έχουν δηλώσει ότι είναι στη διάθεση του κράτους οι κλίνες τους αν χρειαστεί και αν το κράτος τις ζητήσει. Οι γιατροί είναι άλλη υπόθεση. Αυτό που έχει ενδιαφέρον με τους γιατρούς, δεν είναι τόσο αν θέλουν ή όχι να βοηθήσουν ή αν βοηθάνε επειδή επιστρατεύτηκαν , είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν εμβολιάζονται. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα τους να μην εμβολιαστούν αλλά το κράτος μπορεί να πάρει μέτρα για να προστατεύσει τους υπόλοιπους όπως πχ τους ασθενείς στα νοσοκομεία από τους μη εμβολιασμένους γιατρούς και νοσοκόμους. Τα μέτρα αυτά ξεκινάνε από το πιο απλό, ότι για να μπουν στο νοσοκομείο που δουλεύουν θα πρέπει καθημερινά να κάνουν τεστ, μέχρι πιο «βαριά» μέτρα όπως αυτά που παίρνουν άλλες χώρες, ότι δεν θα εργάζονται και δεν θα πληρώνονται. Δε φτάσαμε ακόμη εκεί. Το «ηθικό» ζήτημα τίθεται αν τεθεί ένα ερώτημα στους γιατρούς που δεν εμβολιάζονται: θεωρείτε ότι ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί ή όχι; Αν απαντήσουν ότι ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί, τότε είναι ανήθικο να μην εμβολιαστούν και οι ίδιοι. Αν θεωρούν ότι ούτε ο πληθυσμός δεν πρέπει να εμβολιαστεί, ούτε οι ίδιοι, ηθικό ζήτημα δεν υπάρχει. Υπάρχει πρακτικό και λύνεται με τα μέτρα που προαναφέρθηκαν.

Τρίτον μετατρέπονται κάποιες κλίνες νοσοκομείων σε κλίνες covid 19 και αυτό πρέπει να συνεχιστεί ανάλογα με τις ανάγκες. Η μάχη με την πανδημία δεν τελείωσε και ενδεχομένως να αργήσει να τελειώσει και το κράτος πρέπει να είναι έτοιμο.

Αυτό που μένει να γίνει τώρα είναι να επιταχυνθούν στο μέγιστο βαθμό οι εμβολιασμοί και για να γίνει αυτό πρέπει η κυβέρνηση να βρει περισσότερα εμβόλια έστω και με συμφωνίες που θα κλείσει εκτός ΕΕ. Βλέπουμε άλλες χώρες της ΕΕ όπως πχ η Κύπρος αλλά και χώρες της Ευρώπης όπως η Σερβία να  κλείνουν συμφωνίες με τη Ρωσία ή την Κίνα για εμβόλια ώστε να ξεπεράσουν την ευρωπαική πολιτική εμβολίων η οποία απέτυχε οικτρά κατά γενική ομολογία. Εμείς δεν το κάνουμε διότι μας χαρακτηρίζει ένας μικροαστικός καθωσπρεπισμός. Ίσως ήρθε η στιγμή να τον ξεπεράσουμε και να κινούμεθα με βάση το εθνικό συμφέρον – εάν και εφόσον φυσικά υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της οικονομίας, θα εξαρτηθεί τελικά από την ταχύτητα των εμβολιασμών, την αύξηση των κλινών και  των τεστ και από τον αυτοπεριορισμό των φορέων.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.