ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Θα απαντήσει η Μέρκελ στη συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου;

Θα απαντήσει η Μέρκελ στη συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου;

12:19 - 05 Νοε 2021
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στον Ν. Χατζηνικολάου, φώτισε πολλά σημεία των προθέσεων και των κινήτρων του και απάντησε σε πολλές απορίες σχετικά με τα γεγονότα της εποχής που ήταν Πρωθυπουργός. Ο Γ.Α.Π. απέδωσε τις ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα συνεργαζόμενη με τον Καμμένο “ξέπλυνε” τις ευθύνες του Καραμανλή και τις “φόρτωσε” στον ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ. Απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα πχ στο γιατί παραιτήθηκε αφού πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, στο γιατί είπε ότι “λεφτά υπάρχουν” στο γιατί η Γαλλία αντέδρασε στην πρόθεση του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και στο γιατί δεν το έκανε τελικώς.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης ήταν η απάντηση του στο ερώτημα αν ο ίδιος ήθελε να έρθει το Δ.Ν.Τ στην Ελλάδα - και κατά συνέπεια στην Ευρώπη. Ο Παπανδρέου απήντησε ότι η Μέρκελ ήθελε το Δ.Ν.Τ στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και όχι ο ίδιος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο και λογικά θα πρέπει να προκαλέσει αντίδραση της κυρίας Μέρκελ. Διότι το ζήτημα του πώς και γιατί ανακατεύτηκε το Δ.Ν.Τ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν και παραμένει πάντα ένα καυτό ερώτημα για τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Αν πράγματι η Μέρκελ ήθελε να έρθει το Δ.Ν.Τ στην Ευρώπη, αλλάζουν πολλά σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ρόλους των ηγετών της, αλλά και σε σχέση με τις συνεργασίες και τους στόχους των χωρών μελών του Δυτικού κόσμου.
Και για αυτό πιστεύω - και ελπίζω- ότι θα υπάρξει απάντηση της Μέρκελ στις δηλώσεις Παπανδρέου.

Δευτερευόντως, το άλλο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης Παπανδρέου ήταν αυτό που είπε για την επίδραση που είχε η ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του δημοψηφίσματος που εκείνος πρότεινε, στο Αγγλικό Brexit. Είπε ότι οι Άγγλοι εκμεταλλεύτηκαν την αντίδραση της Ευρώπης στην πρόθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού και κάνει δημοψήφισμα λέγοντας πως η Ευρώπη δεν είναι δημοκρατική και ότι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο μετά, στο Brexit.
Σε κάθε περίπτωση η συνέντευξη αυτή έχει ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με την πολιτική και την ιστορία διότι παρουσιάζεται η προσωπική οπτική γωνία του Πρωθυπουργού που αντιμετώπισε την μεγαλύτερη δυσκολία της χώρας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 05 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.