ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μήπως είναι η Όμικρον το “φυσικό εμβόλιο” κατά του covid19;

Μήπως είναι η Όμικρον το “φυσικό εμβόλιο” κατά του covid19;

11:59 - 29 Νοε 2021
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η εμφάνιση της Ντοτιοαφρικανικής μετάλλαξης Όμικρον έσπειρε τον πανικό στον Δυτικό κόσμο, γκρέμισε τα Χρηματιστήρια και οδήγησε τις κυβερνήσεις σε λήψη έκτακτων σκληρών μέτρων για τον περιορισμό της επέκτασης της. Υπάρχει όμως ένα αισιόδοξο σενάριο το οποίο εδράζεται στα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτή τη μετάλλαξη.Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ηγεσίας του συστήματος υγείας της Νοτίου Αφρικής, δηλαδή των ανθρώπων που εντόπισαν τη μετάλλαξη και ειδοποίησαν τον ΠΟΥ, η Όμικρον είναι μεν υπερμεταδοτική αλλά δεν έχει θανατηφόρα ισχύ. Υποστηρίζουν ότι ενώ αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, τα συμπτώματα είναι μυαλγία και κούραση και διαρκούν μόνο δυο ημέρες. Αν αυτό ισχύει, σημαίνει ότι λόγω της υπερμεταδοτικότητας της θα κολλήσουν πάρα πολλοί άνθρωποι, αλλά εφόσον δεν είναι ισχυρή θα την περάσουν ελαφρά. Ενδέχεται λοιπόν η Όμικρον να λειτουργήσει ως ένα είδος “φυσικού εμβολίου” προσφέροντας σε τεράστιους πληθυσμούς ανοσία έναντι του ιού.

Η όμικρον, λόγω υπερμεταδοτικότητας αναμένεται να επικρατήσει έναντι των άλλων μεταλλάξεων. Ο συνδυασμός λοιπόν εμβολιασμών και επικράτησης μιας πιο ελαφράς μετάλλαξης, ενδέχεται να είναι τελικά σωτήριος, να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας.

Όλα αυτά δεν είναι ιατρική άποψη, ούτε είναι βέβαιον ότι θα συμβούν. Είναι ένα αισιόδοξο σενάριο που στηρίζεται στις πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν για αυτή τη μετάλλαξη και οι οποίες δεν είναι επαρκείς.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι σύμπασα η επιστημονική κοινότητα μελετά το ζήτημα και σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίων επιδημιολόγων προσπαθεί να κατανοήσει αν είναι όντως πολύ μεταδοτική και ποια είναι η επικινδυνότητα της. Για να βγει συμπέρασμα πρέπει να περάσουν - σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις των επιδημιολόγων - κάποιες, δυο τρεις εβδομάδες, ώστε να εξεταστεί ποια είναι η επίπτωση της σε διάφορου πληθυσμούς με κριτήρια ηλικιακά αλλά και ανάλογα με το επίπεδο υγείας των ασθενών. Πρέπει δηλαδή να εξεταστεί αν αυτοί που κόλλησαν την μετάλλαξη στη Νότια Αφρική και είχαν ήπια συμπτώματα ήταν κυρίως νέοι με ισχυρούς οργανισμούς και τι συνέβη στους ηλικιωμένους ή στους πιο αδύναμους που μολύνθηκαν. Εξετάζεται επίσης πώς επηρεάζει τους εμβολιασμένους, αν την πιάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια και αν υπάρχει τρόπος τροποποίησης τους για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα τους και έναντι αυτής της μετάλλαξης.
Με βάση τα υπάρχοντα πρώτα στοιχεία, επιτρέπεται κάποιος να είναι αισιόδοξος. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν την πραγματικότητα και θα καθοδηγήσουν την επιστημονική έρευνα και τις κρατικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η επικράτηση πιο αδύναμων μεταλλάξεων, δηλαδή αυτών που δεν εξοντώνουν τους ασθενείς, είναι η φυσική εξέλιξη των πανδημιών ιστορικά, με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας πολύ ισχυρός ιός που σκοτώνει τον ασθενή δεν επιβιώνει ούτε ο ίδιος ώστε να πολλαπλασιαστεί. Πεθαίνει μαζί με τον ασθενή. Έτσι οι μεταλλάξεις που επιβιώνουν είναι οι ελαφρύτερες, αυτές που δεν σκοτώνουν τους φορείς τους και καταφέρνουν να μεταδοθούν σε άλλους ανθρώπους και να πολλαπλασιαστούν. Με αυτόν τον τρόπο καταλήγουν οι ιοί να γίνονται ενδημικοί.
Ενδεχομένως λοιπόν η Όμικρον να είναι μια τέτοια μετάλλαξη που παρήχθη στο “βιολογικό εργοστάσιο” της Αφρικής, εκεί που δεν υπάρχουν εμβόλια και μέτρα προφύλαξης.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το αισιόδοξο σενάριο, είναι προφανές ότι και η θετική αντίδραση των αγορών θα είναι θεαματική και οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών το επόμενο έτος εντυπωσιακοί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.