ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερή κυβέρνηση, αρχίζει η μεγάλη μάχη στην αντιπολίτευση

09:15 - 22 Μαϊ 2023
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Με το εκλογικό αποτέλεσμα - έκπληξη που συνέθεσαν οι ψηφοφόροι έστειλαν εκκωφαντικά μηνύματα στα κόμματα.

Tο σημαντικότερο είναι ότι θέλουν τη χώρα να προχωρήσει με εκσυγχρονισμό σε όλους τους τομείς, σε μια σταθερή ευρωπαϊκή πορεία, με προτεραιότητα την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια του πολίτη, την ψύχραιμη αλλά στιβαρή εξωτερική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις.

Επέλεξαν την εργατικότητα, την επιμέλεια και την αισιοδοξία έναντι του χαβαλέ, της ασάφειας και της μεμψιμοιρίας.

Απέρριψαν την προοπτική μιας ασταθούς κυβέρνησης συνεργασίας που θα μπορούσε να διαμορφωθεί για συγκυριακούς - μικροπολιτικούς λόγους, χωρίς πραγματική πολιτική σύγκλιση, χωρίς προγραμματική συμφωνία.

Επέβαλλαν σε μεγάλο ποσοστό ανανέωση των προσώπων επιλέγοντας νέους βουλευτές και έστειλαν εκτός Βουλής πολλούς που εθωρούντο μέχρι σήμερα ισχυροί.

Επιβράβευσαν τον τεκμηριωμένο και ψύχραιμο πολιτικό λόγο έναντι των κραυγών και της χυδαιότητας.

Έτσι καταλήξαμε στο αποτέλεσμα που δίνει στον μεν Μητσοτάκης μια βροντώδη εντολή να συνεχίσει στην διακυβέρνηση, στον Τσίπρα ένα ηχηρό χαστούκι και στον Ανδρουλάκη ένα πολύ φιλικό χτύπημα στην πλάτη - μήνυμα ότι μπορεί αν προσπαθήσει να ανέβει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουνίου.

Πέραν των τριών πρώτων κομμάτων μηνύματα εστάλησαν και προς τα μικρότερα, με εντυπωσιακότερα την καταψήφιση του Βαρουφάκη και την ενίσχυση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία βρέθηκε μια ανάσα από τα βουλευτικά έδρανα αλλά και την ενίσχυση του ΚΚΕ το οποίο εμφανίζεται να ενισχύει σημαντικά τη θέση του ως πόλος έλξης πραγματικά αριστερών ψηφοφόρων.

Στις εκλογές που θα γίνουν τελικά στις 25 Ιουνίου αναμένεται ότι ο Μητσοτάκης θα σχηματίσει μια αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση και το μεγάλο ενδιαφέρον θα είναι η αναλογία ψήφων που θα μοιραστούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αναμφίβολα σε άνοδο αφού ενίσχυσε τη δύναμη του κατά σχεδόν 50% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε κατακόρυφη πτωτική πορεία αφού έχασε πάνω από το 30% της δύναμης του.

Το αν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κερδίσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουνίου, είναι ασφαλώς πολύ αμφίβολο, αλλά δεν αποκλείεται η ισχυρή τάση ανόδου του σε συνδυασμό με την τάση ταχείας πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψουν την σημερινή ισορροπία.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντλήσει ψήφους από δυο δεξαμενές, δηλαδή από τους κεντρώους ψηφοφόρους που ψήφισαν Μητσοτάκη την πρώτη Κυριακή και που έχουν σίγουρη πλέον την αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεπώς μπορεί να επιλέξουν τη δεύτερη Κυριακή την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τους πασοκογενείς ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή λόγω κεκτημένης ταχύτητας και διαπιστώνουν σήμερα ότι “δεν τραβάει” πια. Αυτοί ενδεχομένως να θέλουν να “πλασαριστούν” ξανά στο ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη θα προσπαθήσει από ότι φάνηκε στις πρώτες δηλώσεις των στελεχών του που βρέθηκαν στα κανάλια το βράδυ της Κυριακής να απευθυνθούν ξανά στα άλλα αριστερά κόμματα αλλά καισ το ΠΑΣΟΚ για να συσπειρώσουν ψηφοφόρους. Οι αντιδράσεις όλων σε αυτή την ιδέα έχουν ήδη φανεί και είναι έντονα αρνητικές. Ιδιαίτερα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φερθεί σκαιότατα στο ΠΑΣΟΚ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Και εφόσον, όπως δηλώνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει τον “αναστοχασμό” και την αυτοκριτική (που στην αριστερά διαρκεί συνήθως χρόνια) δεν θα ασχοληθούν και πολύ με τις εκλογές. Ενδεχομένως αυτό να οδηγήσει και τους ψηφοφόρους τους να μην ασχοληθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να δούμε ραγδαία επιτάχυνση της πτώσης του ποσοστού του.

Σε κάθε περίπτωση η αναλογία ψήφων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι το πιο ενδιαφέρον στοίχημα και για τις στοιχηματικές εταιρίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.