ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπρός στο νέο δρόμο που δείχνει ο Γκόρντον Μπράουν

15:33 - 10 Οκτ 2008
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ο κόσμος πρέπει να μπει σε μια άλλη οικονομική λογική από αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα. Όπως αποδείχτηκε τα εργαλεία της ελεύθερης οικονομίας, δηλαδή η αυξομείωση των επιτοκίων δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης. Οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν η μία την άλλη και φυσικά να δανείσουν τις επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις καλούνται να αδειάσουν τα ταμεία του κρατικού κορβανά για να διασώσουν το τραπεζικό σύστημα. Γιατί να το κάνουν; Δεν πρέπει οι άπληστοι τραπεζίτες των επενδυτικών τραπεζών οι οποίοι καταστρέφουν την παγκόσμια οικονομία για να πάρουν μπόνους εκατομμυρίων να τιμωρηθούν; Ασφαλώς. Εκτός από τη δικαιοσύνη που ερευνά τις υποθέσεις αυτές, οι ίδιες οι αγορές τιμωρούν τους ενόχους. Διότι αυτά τα μπόνους έχουν επενδυθεί σε αξίες που καταρρέουν, οι μετοχές των τραπεζών αυτών χάνουν την αξία τους, πολλές τράπεζες κλείνουν και όσες παραμένουν κρατικοποιούνται. Όμως οι κοινωνίες πρέπει να σώσουν τις τράπεζες διότι σε αυτές στηρίζονται και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα σήμαινε την απόλυτη φτώχεια για όλους. Αυτό το εξηγεί πολύ απλά και κατανοητά και ο βρετανός πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου το οποίο δημοσιεύει ολόκληρο σε μετάφραση το reporter.gr

Ποιες είναι οι λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Μια. Η χρηματοδότηση των τραπεζών από τις κυβερνήσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και απόκτησης των μετοχών τους από το κράτος. Που θα βρεθεί αυτό το χρήμα; Εάν όλες οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες συμφωνήσουν, μπορούν να εκδώσουν νέο χρήμα και να τροφοδοτήσουν τις οικονομίες. Υπό άλλες συνθήκες η έκδοση νέου χρήματος θα οδηγούσε σε υποτίμηση και θα δημιουργούσε πληθωρισμό. Όχι όμως σήμερα. Εάν όλες οι κεντρικές τράπεζες τυπώσουν ταυτοχρόνως και τεθούν σε κυκλοφορία νέα ευρώ, νέα δολάρια, νέα γεν κλπ οι μεταξύ τους ισοτιμίες δεν θα μεταβληθούν και έτσι θέμα υποτιμήσεων δεν θα υπάρξει. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, εφόσον οι οικονομίες βρίσκονται σε ύφεση δεν θα υπάρξει θέμα αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Εξάλλου η διατήρηση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων σε χαμηλό επίπεδο δεν μπορούν να υιοθετούνται δογματικά διότι σε περιόδους κρίσεων όπως η σημερινή η προσπάθεια διατήρησης τους πνίγει τις οικονομίες και προκαλεί προβλήματα μεγαλύτερα από αυτά που λύνει.

Στο G7 που πραγματοποιείται αύριο, αυτά τα ζητήματα θα συζητήσουν οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Και κατά πάσα πιθανότητα οι αποφάσεις τους θα δώσουν τη λύση στο δράμα των αγορών. Από τη μεριά τους, οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που ήταν προσαρμοσμένοι στο να εξυπηρετούν την απληστία των στελεχών πρέπει να αλλάξουν και να στοχεύσουν στην μακροχρόνια ανάπτυξη της επιχείρησης.

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.