ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρώμικος πόλεμος στην ενέργεια

12:47 - 22 Οκτ 2008
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ο τομέας της ενέργειας είναι απο τους πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενους και απο τους έχοντες μεγάλη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονμία. Βρίσκεται όμως εγκλωβισμένος σε ενα πλέγμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που φρενάρουν την ανάπτυξη του. Τα «βρώμικα παιχνίδια» που παίζονται αυτό τον καιρό, καταλήγουν εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαθρό και πολύπλοκο, ώστε δύσκολα να μπορεί να το καταλάβει ο απλός κόσμος. Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει να απελευθερώσει πραγματικά την αγορά. Οι περισσότεροι από τους «επενδυτές» ονειρεύονται υπερκέρδη, χωρίς όμως να επενδύσουν ούτε ένα ευρώ, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ δείχνει πάντα κάποιους άλλους που δήθεν φταινεγια τις ιλιγγιώδεις ζημιές της.

Το μίγμα λοιπόν είναι εκρηκτικό και πρόσφορο για παραπλάνηση του ανυποψίαστου πολίτη. ’λλωστε ο τομέας ενέργεια είναι σύνθετος και δύσκολα αντιληπτός από τον απλό άνθρωπο. Αρκεί λοιπόν κάποιος να μπορεί να ελέγξει το επικοινωνιακό παιχνίδι για να κάνει την δουλειά του.Και εάν καταφέρει να το ελέγξει, στην πραγματικότητα θέτει υπό καθεστώς ομηρίας μια ολόκληρη κυβέρνηση, εν ονόματι του περίφημου πολιτικού κόστους.

Η εμφάνιση - παρωδία του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, πριν απο λίγες ημέρες ήταν αποκαλυπτική. Εκεί που την κατάντησε ο κ. Αθανασόπουλος, η ΔΕΗ καταρρέει. Και το πλέγμα των πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, αντί να βοηθήσει την ΔΕΗ να εκσυγχρονιστεί, προτιμά να «χτυπήσει» την Endesa.

Τι και εάν επιβάλλει η ΔΕΗ αυξήσεις την μία πίσω από την άλλη. Αυτές τις πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος. Ας πρόσεχε. Τι και εάν δεν έχει κάνει καμία επένδυση εδώ και τόσα χρόνια. Ο απλός κοσμάκης δεν θα έχει ρεύμα το καλοκαίρι.

Και καθώς η μονάδα της Endessa σε λίγες ημέρες αρχίζει την λειτουργία της, οι ομάδες συμφερόντων προσπαθούν με κάθε τρόπο να την καθυστερήσουν.

Λένε λοιπόν ότι η μονάδα αυτή προκαλεί ζημίες  80 εκ.ευρώ τον χρόνο στην ΔΕΗ. Μα η αλήθεια είναι ότι η μονάδα αυτή ακόμα δεν έχει λειτουργήσει! Πως προκαλεί άραγε ζημιά στην ΔΕΗ;

Λένε επίσης ότι το Αλουμίνιον της Ελλάδος αγοράζει ρεύμα φτηνά και το πουλάει ακριβά στην πολύπαθη ΔΕΗ. Μα η αλήθεια είναι ότι το Αλουμίνιον της Ελλάδος αγοράζει το ρεύμα στην ίδια ακριβώς τιμή που το αγοράζουν και όλες οι υπόλοιπες βιομηχανίες στην χώρα μας! Όπως δηλαδή και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αυτά μάλιστα έχουν και μία εταιρία, 100% θυγατρική τους, την λένε ΕΝΘΕΣ, η οποία έχει ήδη εδώ και κάποια χρόνια μια μονάδα 380 MW σε λειτουργία και πουλάει το ρεύμα που παράγει στην αγορά! Αυτή δηλαδή δεν προξενεί ζημιές στην ΔΕΗ;

Υποστηρίζουν, ότι η μονάδα της ENDESA, αδειοδοτήθηκε ως αυτοπαραγωγός, δηλαδή για να παράγει ρεύμα για το Αλουμίνιον της Ελλάδος και όχι για να το πουλάει.

Μα η αλήθεια είναι ότι ο νόμος προβλέπει την δυνατότητα για κάθε κάτοχο άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να μπορεί να τροποποιήσει την άδεια παραγωγής του. ’λλωστε αυτό είναι και το φυσιολογικό. Κανείς δεν παραπονήθηκε όταν η ENELCO μέσα σ’ ένα βράδυ τροποποίησε την άδεια παραγωγής της, τροποποίηση που της χάρισε τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ.

Αλήθεια, για τις ζημιές της ΔΕΗ ευθύνεται η Endesa;

Η αλήθεια είναι ότι η μοίρα της ΔΕΗ αυτή ακριβώς είναι. Όσο δεν κάνει επενδύσεις, σύγχρονες, θα ζημιώνεται. Και κοντά σ’ αυτήν θα υποφέρει και ελληνικός λαός, ο οποίος και δεν θα έχει ρεύμα και αυτό που θα έχει θα το πληρώνει πανάκριβα. Γιατί άραγε γι’ αυτό φταιει ο κάθε επενδυτής που επενδύει στην ενέργεια;

Στην πραγματικότητα λοιπόν, αυτό που ενοχλεί δεν είναι ότι η Endesa τροποποίησε την άδεια παραγωγής της και πλέον θα πουλάει το ρεύμα στην αγορά. Το «πρόβλημα» είναι ότι κατασκεύασε την πιο σύγχρονη μονάδα στην Ευρώπη. Και αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι και ενέργεια θα εξοικονομεί και λιγότερους ρύπους θα εκπέμπει και παλιές μονάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα θα αντικαταστήσει και ρεύμα περισσότερο και καλύτερο θα έχει η χώρα και τις πανάκριβες εισαγωγές θα μειώσει δραστικά. Και απο αυτή την πρόοδο, οι ομάδες συμφερόντων χάνουν πολύ χρήμα...

Είναι επίσης αλήθεια ότι, είτε η μονάδα ήταν αυτοπαραγωγός, είτε όχι, το Αλουμίνιο της Ελλάδος πάλι από την ΔΕΗ θα έπαιρνε ρεύμα και μάλιστα δικαιωματικά. Και αυτό γιατί στην ΔΕΗ χαρίστηκε όλος ο φυσικός πλούτος της ελληνικής γης, ώστε να είναι σε θέση να παράγει φτηνό ρεύμα για τους έλληνες πολίτες, αλλά και να στηρίζει την οικονομι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.