ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και στο βάθος ο μεγάλος συνασπισμός a la greca...

06:54 - 13 Οκτ 2014
Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου πήρε τα ξημερώματα του Σαββάτου ψήφο εμπιστοσύνης. Και τελικά ποιο ήταν το συμπέρασμα όλης αυτής της θορυβώδους και κατά τα λοιπά μάλλον αδιάφορης διαδικασίας;

Oύτε λίγο ούτε πολύ όλοι - όσοι τουλάχιστον μπήκαν στον κόπο να την παρακολουθήσουν- κατάλαβαν ότι ο Σαμαράς δήλωσε αποφασισμένος να παίξει το παιχνίδι μέχρι εκει που του επιτρέπουν τα όρια του και ότι ο Τσιπρας δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορει για να φτάσουμε σε εκλογές και να διεκδικήσει τον ρόλο που θεωρεί ότι του ανήκει, αυτόν του ρυθμιστή των εξελίξεων και του δυνάμει πρωθυπουργού. 

Ολα αυτα θεμιτά και εν πολλοίς αναμενόμενα.
Πλην όμως μας προέκυψαν κάποιες εξελιξεις.
Μεταξύ αυτών το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με αυτο οποίο η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το Βερολίνο έχει "πλευρίσει" και ψάχνει να βρει και να καταλάβει πού το πάει ο Αλέξης.
Αν προσπαθήσει κάποιος να δει την επόμενη ημέρα, καταλαβαίνει ότι ολα παίζονται στην προεδρική εκλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορει για να την μπλοκάρει, ο Σαμαράς ό,τι περνά απλό το χέρι του για να την πετύχει.
Σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, με βάση την επιδίωξη Τσιπρα, το αναμενόμενο ειναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν καλπάσει, πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πιθανότερος σύμμαχός του, βάζει διαφαινόμενων διαθέσεων και διακυρήξεων θα είναι το Ποτάμι - κατά κάποιους αυτή θα είναι και η ευκολότερη δικαιολογία για μία τελική, αποφασιστική και καθοριστική, φιλοευρωπαική κωλοτούμπα του "κυβερνώντος" ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά ταύτα, ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι κάτι τέτοιο θα είναι απλώς μία ακόμη ενδιάμεση φάση.
Ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες, μία τέτοια κυβέρνηση θα τελεί υπό τη αίρεση των διαθέσεων του Λαφαζανικού ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκρούσεις θα είναι κρίσιμες και με βάση την εμπειρία των τελευτάιων ετών και τις εκκρεμότητες που θα έχει να διευθετήσει και να διαχειριστεί, ο βίος της αν όχι βραχύς, σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολος.
Και μετά; Αν αναλογιστεί κάποιος το δημοσίευμα του reuters, θα πρέπει να δει πίσω από τις γραμμές.
Και τι θα δει; Πιθανώς, ότι ο "φιλικός προς τον χρήστη" ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα πιθανό τμήμα ενός ελληνικού μεγάλου συνασπισμού. Κάτι που τώρα δεν διαφαίνεται, αλλά που κάποιοι στο Βερολίνο αρχίζουν να σκέφτονται. Άλλωστε, σχεδόν όλη η Ευρώπη τέτοιες κυβερνήσεις εχει...

Τελευταία τροποποίηση στις 06:57 - 13 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.