ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήπως έχουμε μπροστά μας νέο φιάσκο;

16:52 - 27 Οκτ 2014
Έπειτα και από την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, τα οποία τις έβγαλαν λίγο πολύ «λάδι», φαίνεται ότι ξεκινά μία νέα περίοδος.

Η ουσία των αποτελεσμάτων είναι συζητήσιμη, αλλά ας μην σταθούμε σε αυτό.  Το στοιχείο που φαίνεται ότι έχει αξία είναι οι έμμεσες επιπτώσεις των τεστ και η επίδρασή τους στο πολιτικό σκηνικό. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης σχεδόν έχει εξαγγελθεί ότι λόγω των περιορισμένων έως μηδενικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, υπάρχουν αίφνης 11 δισ. από τα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημοσιονομικούς σκοπούς και συγκεκριμένα, προς ελάφρυνση του χρέους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την δική του πλευρά, έχει αποφύγει να «σηκώσει» το θέμα, αλλά είναι σαφές ότι προτάσσει άλλα και επιμένει ότι τα χρήματα του ΤΧΣ πρέπει να παραμείνουν εκεί που είναι, ώστε να υπάρξει διαφορετική διαχείριση των κόκκινων δανείων, εξυγίανση των τραπεζών, άσκηση του μετοχικού δικαιώματος του κράτους στις τράπεζες και εμμέσως στην διοίκησή τους. 

Στο φόντο όλων αυτών υπάρχει μόνον ένας υπαινιγμός του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος - θέλοντας φυσικά να έχει πελατεία για το «μαγαζί» που διευθύνει, άφησε προ μερικών εβδομάδων να εννοηθεί ότι πράγματι τα 11 δισ. του ΤΧΣ μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό προϋπολογισμό. 

Δεν είναι βέβαιον ότι την ίδια άποψη έχει και η ΕΚΤ. 

Και εδώ αρχίζουν να φωτίζονται οι πτυχές μίας νέας ενδεχόμενης ελληνικής περιπλοκής.

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με τους εταίρους (ένας εκ των οποίων είναι και η ΕΚΤ) για την αξιοποίηση αυτών των 11 δισ. για όποιο σκοπό αυτή επιθυμεί;

Μπορούμε επίσης να είμαστε βέβαιοι ότι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα απέχουν τόσο πολύ από εκείνες των ευρωπαίων - μην ξεχνούμε ότι η πλέον ομαλή επικοινωνία των στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου του Τσίπρα, είναι αυτή με την ΕΚΤ. 

Μέχρις ότου φανεί τι πραγματικά θα γίνει με αυτά τα δισ., ας μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου τριβών κυβέρνησης - τρόικας ή ακόμη και τον κίνδυνο ενός νέου φιάσκου ("'έξοδος από το μνημόνιο"), το οποίο θα μπορούσε αυτή τη φορά να είναι και καταλυτικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.