ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάλαβαν τα ίδια Τσίπρας και Μέρκελ αυτή τη φορά;

20:45 - 20 Μαρ 2015
Στις Βρυξέλλες επιτεύχθηκε λοιπόν μία συμφωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής. Τι λέει αυτή η συμφωνία; Ότι είχαμε μία άλλη συμφωνία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε αγνοήσει επιδεικτικά παίζοντας διάφορα παιχνίδια με τον χρόνο και τα νεύρα όλων και ότι άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν.

Περί αυτού πρόκειται.


Είμαστε όμως σίγουροι ότι η Ελλάδα και η ΟΝΕ εξακολουθούν να βρίσκονται στην ίδια τροχιά μετά την συζήτηση της Πέμπτης; Αυτό είναι μία θεμιτή ελπίδα, όμως κάθε επιφύλαξη είναι δικαιολογημένη - για να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.


Τα πρώτα δείγματα από τις συνεντεύξεις Τύπου της Παρασκευής δείχνουν ότι κάποια πράγματα δεν διορθώνονται όσο εύκολα νομίζουμε.


Ένα από αυτά είναι το χάσμα στην αντίληψη της πραγματικότητας.


Η Μέρκελ είπε στην δική της συνέντευξη Τύπου, στην οποία το ελληνικό θέμα μονοπώλησε το ενδιαφέρον, κάτι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο: «έχουμε ένα κείμενο της 10ης Δεκεμβρίου, το οποίο περιγράφει όλα τα βήματα για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να τα ακολουθήσει είτε να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατόν τις δικές της μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το ίδιο ακριβώς (δημοσιονομικό) αποτέλεσμα».


Πόσο πιο ξεκάθαρο μπορεί να γίνει το πως αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία είναι συνέχεια της προηγούμενης;


Λίγη ώρα αργότερα, ο Τσίπρας στην δική του συνέντευξη Τύπου προξένησε απορία ως προς το τι άκουγε και τι κατάλαβε το προηγούμενο βράδυ. «Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση, δεν υπάρχουν υφεσιακά μέτρα», επανέλαβε τον καημό του.


Κάπως διαφορετικά από την Μέρκελ τα βλέπει τα πράγματα, είναι προφανές. Υπάρχει όμως περιθώριο να του τα εξηγήσει την Δευτέρα στο Βερολίνο, σε αυτό το επιβλητικό κτίριο της Καγκελαρίας.


Εκεί μάλλον θα κλείσουν και μερικές εκκρεμότητες, όπως η επικύρωση της σύμβασης για περιφερειακά αεροδρόμια, για την οποία ενδιαφέρεται διακαώς η Γερμανική κυβέρνηση και την οποία απειλεί να ακυρώσει η Ελληνική, απέναντι σε κάθε οικονομική λογική. Αν δεν κλείσουν τέτοιες εκκρεμότητες, θα υπάρχει θέμα...


Τα δύσκολα είναι έτσι κι αλλιώς μπροστά και μάλιστα έρχονται πολύ σύντομα γιατί σε δέκα ημέρες στεγνώνει το ταμείο.


Τι μέτρα θα πάρει ο Τσίπρας; Είμαστε βέβαιοι ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με το κόμμα του για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ; Μπορεί να συγκρουστεί με το κόμμα του; Σε μία τέτοια περίπτωση θα θελήσει να συμμαχήσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις γιατί θα χρειάζεται την ψήφο τους ή μήπως δεν θα θέλει καν την ψήφο τους;


Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν πολύ σύντομα. Η τρόικα των θεσμών περιμένει την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και οι λογαριασμοί λήγουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:17 - 20 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.