ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας θα γυρίσει «άλλος άνθρωπος» από το Βερολίνο (;)

23:47 - 22 Μαρ 2015
Η επίσκεψη του Τσίπρα στο Βερολίνο χαρακτηρίζεται από κάποιους ιστορική.

Με αυτήν ο Πρωθυπουργός και η καγκελάριος Μέρκελ αναθεωρούν όσα έλεγαν μέχρι πρότινος. Ο μεν πρώτος, όταν διακήρυττε ότι δεν αναγνωρίζει στην «μάνταμ Μέρκελ» έναν ξεχωριστό ρόλο και κάποιο ιδιαίτερο στάτους, η δε δεύτερη όταν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν έχει ακόμη κανέναν απολύτως λόγο να συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδας. Όλα αυτά άλλαξαν, όταν ο κ. Τσίπρας έστειλε στην κυριαέ Μρκελ μια προσωπική επιστολή στην οποία ζητάει την παρέμβαση της για έκτακτη χρηματοδότηση, ομολογώντας οτι αν δεν υπάρξει αυτή, η Ελλάδα δεν θα μπορείσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Απρίλιο.


Οι συνθήκες λοιπόν τα έφεραν έτσι και ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει στην Μέρκελ τον ιδιαίτερο ρόλο που ούτως ή άλλως έχει, αλλά και η Μέρκελ κατανοεί ότι μόνο με απευθείας επαφή και επικοινωνία της με τον Τσίπρα υπάρχουν ελπίδες να γίνει κάτι και - κυρίως - να αποφευχθεί το μοιραίο στις σχέσεις των δύο χωρών και στο πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.

Το διάστημα που προηγήθηκε προφανώς και ήταν καθοριστικό. Ο Βαρουφάκης από την μία πλευρά κόντεψε να διαλύσει τα πάντα, έφερε τους Γερμανούς (και πολλούς Ελληνες...) στα όριά τους και πέρα από αυτά. Ο Σόιμπλε από την άλλη, «τσίμπησε», έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, φρόντισε να ρίχνει λάδι στη φωτιά που άναβε ο Βαρουφάκης και η μεταξύ τους χημεία έγινε εκρηκτική.


Κάπου εκεί, η Μέρκελ πήρε το παιχνίδι πάνω της.

Ο,τι κι αν νομίζει κανείς, η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτηρίζεται από ένα στοιχείο: έχει βαθιά πίστη στην ενιαία Ευρώπη, γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο ενωμένη μπορεί να προχωρήσει και επίσης ότι η Γερμανία χωρίς την Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. Σημαίνει αυτό ότι θα κάνει χάρες στον Τσίπρα; Απολύτως όχι. Σημαίνει όμως ότι έχει όλη την απαιτούμενη υπομονή να του εξηγήσει τα πάντα, να του δώσει να καταλάβει τι σημαίνει η γερμανική δέσμευση και ενεργός εμπλοκή στην ελληνική υπόθεση, πώς αυτό δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί και πώς ο νεαρός Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να εκμεταλλευθεί όλο αυτό το πλέγμα παραμέτρων και να ξεκολλήσει από τις αριστερές ιδεοληψίες.


Με λίγα λόγια, η Μέρκελ αποσύρει από την κυκλοφορία τον Σόιμπλε και σηκώνει το βάρος των εξελίξεων. 

Κατ' αντιστοιχία, ο Τσίπρας φαίνεται πως έχει «πιάσει» το νόημα, αποσύρει και αυτός με τη σειρά του από την κυκλοφορία τον Βαρουφάκη - στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό -, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο και μοιάζει έτοιμος για τα επόμενα βήματα, τα οποία δεν θα είναι εύκολα αλλά μοιάζουν μονόδρομος αν και εφόσον δεν θέλει να πετάξει στα σκουπίδια την δυνατότητα που του έδωσε το 36% με το οποίο κέρδισε τις εκλογές και το οποίο δεν είναι σαρωτικό, αλλά απλώς αντιπροσωπευτικό και δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από το ότι έχει στα χέρια του μία ευκαιρία.


Ο Τσίπρας θα συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Δευτέρας για περίπου 5 ώρες! Η συνάντησή τους έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα, οι δηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 7 και μία ώρα αργότερα ξεκινά το μεταξύ τους δείπνο. Η συνάντηση θα γίνει σε ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια που υπάρχουν αυτήν την εποχή στην Ευρώπη, το Μέγαρο της Καγκελαρίας. Ο συνδυασμός του χρόνου και του χώρου θα επιδράσουν καταλυτικά στις διαθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το αν θα γυρίσει «άλλος άνθρωπος» από το Βερολίνο, θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες...

Τελευταία τροποποίηση στις 02:48 - 23 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.