ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πίνακας του χρέους και η τακτική του αίσχους

20:47 - 27 Μαρ 2015
Αν κάποιος είναι οπλισμένος με επαρκείς δόσεις χιούμορ και ηρεμίας, μπορεί να ρίξει μία ματιά στον πίνακα του χρέους της ελληνικής οικονομίας (http://graphics.wsj.com/greece-debt-timeline/). Εκεί θα δει πόσα χρωστάει η χώρα, σε ποιον και πότε πρέπει να τα πληρώσει.
Επίσης, ότι μόνο ότι τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση πρέπει να βρει 2,5 δισ., αλλιώς να σφυρίξει λήξη, αλλά και ότι η παλλικαρίσια στάση και η μαγκιά με την οποία τα πρωτοπαλλίκαρα του Αλέξη κάθησαν στο μεγάλο τραπέζι της καγκελαρίας απέναντι από την Μέρκελ, είναι για τους αφελείς και τους πολιτικά αναλφάβητους. 
 
Μετά, καλό θα ήταν να ρίξει κάποιος μια ματιά στο πρωτοσέλδο της Αυγής της Παρασκευής, 27 Μαρτίου 2015 (http://www.frontpages.gr/p/13/%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%AE). «Λεφτά υπάρχουν!», με θαυμαστικό και - αφού πρόκειται για εφημερίδα-, να υποθέσουμε ότι πρόκειται και για είδηση. 
 
Αφόυ όμως λεφτά υπάρχουν, πώς γίνεται το Μέγαρο Μαξίμου, με ένα κατατοπιστικό εν γένει σημείωμα να μας λέει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ότι η κυβέρνηση «εκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της». 
 
Με λίγα λόγια να προαναγγέλλει στάση πληρωμών, πτώχευση, ενώ προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις κρίσιμες και καθοριστικές. 
 
Η αναζήτηση εξηγήσεων είναι αναγκαστική, καθως κάποια άκρη πρέπει να βγάλουμε. Λένε ότι συνήθως οι ορθές εξηγήσεις είναι οι απλούστερες. 
 
Ιδού μερικές: 
 
Η λογική από την οποία ξεκίνησε η κυβέρνηση και έλεγε ότι δεν θέλουμε τα λεφτά των δόσεων, έχει καταρρεύσει, αφού τώρα τα θέλουμε για να κάνουμε αυτό που λέγαμε ότι δεν θα κάνουμε, δηλαδή να πληρώνουμε τα δανεικά με δανεικά. Συνεπώς, τους λέμε, μέσω της «Αυγής», ότι «δεν σας έχουμε ανάγκη», αφού τα λεφτά που έχει βρει η εφημερίδα είναι περίπου όσα λείπουν από το Ταμείο. Αυτόν τον μήνα και τον επόμενο. 
  
Διαβάζοντας και ακούγοντας όλα αυτά στο εξωτερικό, κάποιοι έλεγαν ότι αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης: να φέρει το ταμείο στο μηδέν, να εξαφανίσει τα πλεονάσματα και να πει «ορίστε, δεν έχω να πληρώσω». Βλακώδης τακτική, αν ήταν τακτική. Δεν καταλαβαίνουν οι κουτόφραγκοι έτσι κι αλλιώς. 
 
Μία άλλη άποψη είναι πως η κυβέρνηση πουλάει μαγκιά στο εσωτερικό, επειδή ακριβώς ετοιμάζεται να υπογράψει τον μεγάλο συμβιβασμό στο εξωτερικό και ακολουθεί την πάγια μέθοδο του αντιπερισπασμού. Δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί μία τέτοια εκδοχή. 
 
Υπάρχει βέβαια και η απλή εξήγηση: οι άνθρωποι είναι άσχετοι, ανεύθυνοι, κοροϊδεύουν αυτούς που τους ψήφισαν και παίρνουν στον λαιμό τους όσους δεν τους ψήφισαν, και οδηγούν το σκάφος πλησίστιο στα βράχια. 
 
Ας ελπίσουμε η απλή εξήγηση αυτή τη φορά να είναι η λάθος...
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.