ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ας κοιτάξουμε προς βορράν

08:15 - 19 Μαϊ 2015
Με την κυβέρνηση και την Ελλάδα σε κατάσταση μετέωρη ως προς το μέλλον της στην ΟΝΕ και την ΕΕ, ίσως θα είναι χρήσιμο να στρέψει κάποιος το βλέμμα προς τον βορρά.   

Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, το ιδιότυπο εύθραυστο κράτος βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης κρίσης και το φάσμα του εμφυλίου και της διάλυσης είναι ορατό.

Η κυβέρνηση του εθνικιστή Γκρουέφσκι τελεί στην ουσία υπό προθεσμία και οι διαδηλώσεις εναντίον της είναι μαζικές και καθημερινές.
Το σκηνικό δεν μυρίζει απλώς μπαρούτι, το αίμα έχει αρχίσει να ρέει. Και όλοι θυμούνται πολύ καλά και γνωρίζουν τι σημαίνουν τέτοιες εξελίξεις στην περίεργη περιοχή των Βαλκανίων - ετυμολογικά η έννοια προέρχεται από την λατινική εκδοχή του «ηφαιστείου».

Τι σημαίνουν αυτά για εμάς;

Μπορεί και να σημαίνουν πολλά. Όσοι γνωρίζουν την περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις, εκτιμούν ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια, μία περιοχή που αξιολογείται ως σημαντική γεωπολιτική εκκρεμότητα, μπορεί και να έχουν καταλυτική σημασία ή πάντως να επιδράσουν και στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ο εθνικιστής Γκρουέφσκι επιβίωσε πολιτικά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, «χτίζοντας» στην ανθελληνική προπαγάνδα και την μαξιμαλιστική τακτική με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας και διάφορα γραφικά περί της καταγωγής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των συγγενών του και των φίλων του.

Η κυβέρνησή του σήμερα καταρρέει, υπό το βάρος πληροφοριών και κατηγοριών για διαφθορά και διάφορα άλλα - γνωστά και αναμενόμενα.
Το τι θα σημάνει αυτό για εμάς είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει ή πάντως να ληφθεί υπόψη.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η αποχώρηση Γκρουέφσκι ανοίγει τον δρόμο για επίλυση ενός εκ των τελευταίων εκκρεμοτήτων που χρονολογούνται από την περίοδο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Υπάρχουν πληροφορίες εδώ και μήνες, σύμφωνα με τις οποίες η επίλυση του ονόματος του γειτονικού κρατιδίου, που ειρήσθω εν παρόδω, μεγαλύτερη σημασία έχει πλέον για όλες τις άλλες γειτονικές χώρες παρά για την Ελλάδα, μπορεί να είναι ένα «δώρο» για την (όποια) ελληνική κυβέρνηση, ώστε αυτή ακόμη και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να αναδείξει τον ρόλο της χώρας ως πόλου σταθερότητας στην περιοχή. Και να λύσει μία εκκρεμότητα που όφειλε να έχει λύσει από καιρό.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα αυτήν την περίοδο προμηνύονται ταχείες και απρόβλεπτες.

Αν στην οικονομική αβεβαιότητα προστεθεί και ένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης στα βόρεια σύνορα, οι ευθύνες θα βαρύνουν. Είτε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είτε για μία άλλη, που θα την διαδεχθεί. Μπορεί και να πρόκειται για παράμετρο καθοριστική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.