ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί χαίρεται ο Τσίπρας και χαμογελάει;

20:06 - 22 Μαϊ 2015
Αν στην Ρίγα έγινε κάτι, μάλλον πρέπει να είναι σοβαρό, είτε εντάσσεται  στο θετικό σενάριο, δηλαδή την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας, είτε όχι.

Το αν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού Τσίπρα με την Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Γιούνκερ κατέληξαν κάπου, θα το δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες και ειδικότερα από το αν πράγματι θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα καταλήξουν σε μία συμφωνία και μέσα στην επόμενη εβδομάδα έρθουν τα συμφωνημένα μέτρα στη Βουλή.

Οι ελάχιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από την πολύωρη συνάντηση του Βερολίνου στις αρχές Μαρτίου, ο Τσίπρας και η Μέρκελ κάνουν εξαντλητικές συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου. Δεν συζητούν ούτε για τον ΦΠΑ ούτε για τα νούμερα του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με αυτά, η γερμανίδα καγκελάριος σε εκείνη την συνάντηση εκδήλωσε μεγάλη περιέργεια και ενδιαφέρον για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς λειτουργεί, ποιος εκπροσωπεί τι, τι οργάνωση έχει και διάφορα άλλα τέτοια. Αν μη τι άλλο, για να το εξηγήσεις το θέμα χρειάζονται κάποιες ώρες.

Μετά τα όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν έκτοτε, η γενική εκτίμηση είναι πως αυτό που ο Τσίπρας αποκαλεί πολιτική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής: το δικό του αίτημα για παροχή μίας κάποιας υποστήριξης από την Ευρώπη, με αντάλλαγμα να καθαρίσει το παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας και να σταματήσει το γνωστό τροπάριο «δεν μπορώ να περάσω αυτά τα μέτρα γιατί θα πέσει η κυβέρνησή μου» - το οποίο κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να το ακούει πλέον.

Αν αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν και επαληθευτούν, το σενάριο θα μπορούσε να έχει τίτλο «Πώς ο Τσίπρας πούλησε την ψυχή του στον διάβολο».

Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να λυθεί και η απορία ως προς το γιατί ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται τόσο περιχαρής και ευδιάθετος, ενώ μία ολόκληρη χώρα πίσω του βρίσκεται σε απόγνωση και απελπισία (πλην μερικών στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Κορωνάκης, που ακόμη περιμένει τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους).

Σε περίπτωση που ο Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του και πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα του κόμματος και της κυβέρνησής του, τότε το χαμόγελό του μπορεί να εξηγηθεί ακόμη κι αν χαρακτηριστεί «σατανικό» ή κυνικό.

Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε το χαμόγελο είναι αχαρακτήριστο και δικαιολογεί μόνο ανησυχία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.