ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κι αν ο Καμμένος ρίξει την κυβέρνηση;

08:45 - 11 Φεβ 2016
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται για την χώρα διαμορφώνουν ένα νέο, δυσμενέστερο, περιβάλλον. Με βάση τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, η κυβέρνηση εμμένει στην πρόταση της για το ασφαλιστικό, ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να περικόψει συντάξεις και να κάνει κάποιο βήμα πίσω στα εργασιακά και ότι εν γένει είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις περίφημες «κόκκινες γραμμές της», οι οποίες πέρυσι τέτοιον καιρό εμφανίστηκαν και οδήγησαν εκεί που όλοι ξέρουμε ότι οδήγησαν. Παράλληλα, αναγγέλλει και πάλι την μάχη κατά της διαπλολής και των ΜΜΕ...

Με αυτούς τους όρους, η ομιλία του Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο έμοιαζε με διακήρυξη και με προαναγγελία μίας νέας σύγκρουσης με άγνωστο θέμα και - μάλλον -  γνωστή έκβαση.

Στο περιβάλλον αυτό υπάρχει ένας συνδυασμός παραμέτρων που έχει περάσει μάλλον απαρατήρητος. 

Πριν από δύο εβδομάδες, σε μία σύσκεψη εκτάκτου ανάγκης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος κατέστη υπεύθυνος και αρμόδιος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την κατασκευή και λειτουργία των hot spots, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπισης της κρίσης του προσφθγικού/μεταναστευτικού. 

Λίγες μόλις ημέρες αργότερα και ενώ η εκλογολογία είχε αρχίσει να διακινείται αλλά και να διαψεύδεται από τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Αμυνας έριξε την βόμβα: «Αν πιεστούμε σε παράλογες υποχωρήσεις, υπάρχουν και οι εκλογές», ήταν το νόημα όσων είπε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Αμέσως ακολούθησαν διαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών για το ενδεχόμενο εκλογών. 

Παρά ταύτα, η εκτίμηση που υπάρχει και διατυπώνεται κατ' αρχάς από την αντιπολίτευση είναι πως η παρέμβαση Καμμένου συνιστά ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση και την ομάδα Τσίπρα.

Δεδομένης της εντεινόμενης κοινωνικής αντίδρασης και του διαφαινόμενου αδιεξόδου στις συζητήσεις με τους δανειστές, ο Π. Καμμένος θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους ενδεχόμενους παράγοντες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. 

Δεδομένης και της γνωστής επαφής και επικοινωνίας του με κύκλους και ομάδες επιρροής (πολιτικούς και οικοινομικούς) του χώρου της «δεξιάς», ο Καμμένος θεωρείται ως ένας από τους πλέον «ευέλικτους» παίχτες του πολιτικού σκηνικού και πάντως ένας από εκείνους που θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση. 

Με αυτούς τους όρους, η εκτίμηση που αρχίζει να διατυπώνεται είναι πως με δεδομένη την κοινωνική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση Τσίπρα και υπό το βάρος του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος και των στοιχείων απομόνωσης της χώρας που διαμορφώνονται  στο πεδίο του προσφυγικού, ο Καμμένος πιθανώς να είναι και ο παράγων που θα κρίνει την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, υπό την εξής έννοια: να αφήσει τον Τσίπρα να επωμιστεί το πολιτικό κόστος και την φθορά σε όλα τα πεδία και να εγκαταλείψει την κυβέρνηση εγκαίρως, προκειμένου να διεκδικήσει την πολιτική του επιβίωση έστω και διευκολύνοντας τον σχηματισμό μίας άλλης κυβέρνησης - είτε μέσω εκλογών είτε από την παρούσα Βουλή.  

Με λίγα λόγια, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο Καμμένος είναι ένας από τους καθοριστικούς «παίχτες» της τρέχουσας περιόδου και ότι αυτός είναι ενδεχομένως ο κριμότερος παράγων για την διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή την ενεργοποίηση άλλων σεναρίων και διαδικασιών. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.