ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λυσσαλέος αγώνας, άγνωστο κόστος

07:52 - 10 Μαρ 2016
Επιστρέφοντας από τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες και την Σμύρνη και με τα αποτελέσματά τους να περιγράφονται στην καλύτερη περίπτωση ως αμφιλεγόμενα, ο Αλ. Τσίπρας είναι ξεκάθαρο πως στρέφεται στο πεδίο που γνωρίζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο: τον λαϊκιστικό παροξυσμό, τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση.

Με την χώρα να εγκλωβίζεται μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, χωρίς ορατή δυνατότητα διαφυγής στο προσφυγικό και τις συζητήσεις για τις περικοπές συντάξεων και τους νέους φόρους να δρομολογούνται, η πρώτη ενέργεια του κ. Τσίπρα άμα τη επιστροφή του ήταν να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης με αφορμή κάποια δημοσιεύματα. Θέμα τους: οι καταγγελίες μίας δικαστικής λειτουργού σχετικά με τις πιέσεις που, όπως λέει, δέχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για τον χειρισμό συγκεκριμένης υπόθεσης. 

Όπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός στην παραγγελία του προς το προεδρείο της Βουλής, τα δημοσιεύματα αυτά συνιστούν «αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης». 

Και μόνο η συγκεκριμένη φράση αποτελεί μία πρωτοφανή ομολογία: η κυβέρνηση ασκεί πολιτική στον τομέα της Δικαιοσύνης και το παραδέχεται, αγνοώντας τα περί ανεξαρτησίας που ορίζει το Σύνταγμα και διάφορα άλλα τέτοια ασήμαντα. 

Αν αντιπαρέλθει κάποιος την λεπτομέρεια αυτή, αξίζει να προσέξει την δεύτερη φράση του πρωθυπουργού στην παραγγελία του προς τον Πρόεδρο της Βουλής: «Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία. Το πραγματικό δυστύχημα  όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου».

Το Μέγαρο Μαξίμου εν ολίγοις, έχει αποφασίσει για όλους: οι πληροφορίες και οι καταγγελίες είναι προϊόντα χειραγώγησης από «εκείνους που έχουν λόγους να φοβούνται», οι οποίοι είναι προφανώς και σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση. 

Είναι φανερό ότι αυτό θα είναι το μοτίβο της ομιλίας του Τσίπρα στην Βουλή κατά την συζήτηση που θα οριστεί - πιθανότατα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα: θα φέρει στον χώρο του κοινοβουλίου τον δήθεν αγώνα του κατά της διαπλοκής, με την οποία όμως συνομιλούσε και συναλλασσόταν. Φυσικά, θα αναδείξει και τα σκοτεινά σχέδια ανατροπής της κυβέρνησής του.

Κατά τον τρόπο αυτό ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να στήσουν το σκηνικό της επόμενης περιόδου. Οσο θα συζητούν με την τρόικα για τις περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις της φορολογίας, τόσο θα υψώνουν τους τόνους κατά της διαπλοκής. Πιθανώς να κατορθώσουν να έχουν και κάποια «θύματα», όπως κανάλια, σταθμούς ή οτιδήποτε άλλο.

Οσο θα φουντώνει δε η προσφυγική κρίση, τόσο θα επιτίθεται κατά του «παλαιού πολιτικού συστήματος». Σε αυτό το σκηνικό, η καλλιέργεια ενός διχαστικού περιβάλλοντος, ανάλογου με εκείνο του περυσινού καλοκαιριού, δεν μοιάζει με τόσο απίθανο ενδεχόμενο.

Η μέθοδος είναι παλαιά, είναι δοκιμασμένη σε παλαιότερες περιόδους, μένει να αποδειχθεί αν θα αποδειχθεί αποδοτική και στην παρούσα συγκυρία για εκείνον που την υιοθετεί. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όλα τα παραπάνω μία εξέλιξη προδιαγράφουν με βεβαιότητα: τον λυσσαλέο αγώνα του Τσίπρα και της ακολουθίας του να παραμείνουν στην εξουσία. 

Ποιο θα είναι το ακριβές κόστος και πόσα τα θύματα, αυτή την στιγμή δεν φαίνεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.