ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Αυγή προαναγγέλλει το τέλος μίας όμορφης σχέσης.

00:40 - 29 Μαρ 2016
Μπορεί το θέμα της ημέρας να είναι - ως μη όφειλε - η πάταξη της διαπλοκής και η σχετική συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης στην Βουλή, όμως φαίνεται πως ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου σφίγγει.

Σφίγγει σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε από τους επίσημους διαύλους μετάδοσης της κομματικής γραμμής έχουν αρχίσει οι παραινέσεις προς τον Αλ. Τσίπρα για την εξεύρεση της «μαγικής κίνησης», που θα του δώσει «αέρα» και χρόνο και θα αποτρέψει την (κατ' άλλους: αναπότρεπτη) φθορά. 
Οι παραινέσεις αυτές προσέλαβαν αξιομνημόνευτη διάσταση και μορφή την προηγούμενη Κυριακή. Μέσα από κεντρικό άρθρο της «Αυγής», που αναμεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας και διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτάθηκε στον Τσίπρα, ούτε λίγο ούτε πολύ να ξεφορτωθεί τον Καμμένο. 
Προσφέρθηκαν μάλιστα στον Πρωθυπουργό και οι κατάλληλες εξηγήσεις για την αιτιολόγηση και δρομολόγηση μίας τέτοιας κίνησης. Μία θα μπορούσε να είναι ότι η παρουσία του Καμμένου και των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα δεν συνάδει με την εφαρμογή του πολιτικού εκσυγχρονισμού(!) που επιχειρεί ο Τσίπρας.  
«Με άλλα λόγια, αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατά νουν να προωθήσει, πέραν του κοινωνικού, και το θεσμικό "παράλληλο πρόγραμμα" του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί στοιχειωδώς το πολιτικό σύστημα της χώρας, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί το πράμα. Να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Και, ίσως, να πάρει μεγάλες αποφάσεις. Πολύ περισσότερο που, καθώς δηλώνει, η κυβέρνησή του σχεδιάζει με ορίζοντα τετραετίας. Ενώ τώρα δεν έχει διανύσει παρά μόλις το μισό του πρώτου έτους. Οπότε έχει πολύν, και ιδιαιτέρως απαιτητικό, χρόνο μπροστά του», αναφέρεται στο άρθρο με τίτλο «Ας ξεβολευτεί, δεν πειράζει.»).
Μέσω του ίδιου κειμένου ο Τσίπρας προτρέπεται χωρίς περιστροφές: «Ε, ναι λοιπόν, ίσως ήρθε η ώρα να πάψει να «βολεύεται» με λύσεις τύπου ΑΝ.ΕΛ. Προκειμένου δε να αντιμετωπίσει τις περίπλοκες προκλήσεις που ακολουθούν, ας καταστρώσει άλλη στρατηγική συμμαχιών. Δυσκολότερα διαχειρίσιμη ίσως, αλλά, σίγουρα, περισσότερο συμβατή προς τις φυσικές πολιτικές του «συγγένειες» και, προπάντων, προς τον «ορθό πολιτικό λόγο». Και ας ξεβολευτεί, δεν πειράζει...». 

Μία άλλη αφορμή κατά τον αρθρογράφο θα μπορούσε να είναι οι εθνικιστικές και αναχρονιστικές εμμονές του Καμμένου - οι οποίες προφανώς και ήταν γνωστές, αλλά τώρα που όλα τα εθνικά θέματα φαίνεται πως παίρνουν τροπή αρνητική, μόνο πρόβλημα δημιουργούν στον εκσυγχρονιστικό ΣΥΡΙΖΑ. Και πάντως, σε καμία περίπτωση δεν συμπίπτουν με τις νεωτεριστικές απόψεις του Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς για τις παρελάσεις, το όνομα της πΓΔΜ, τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, κ.ά. 

Ιδού η άποψη, την οποία ο Πρωθυπουργός καλείται, από το κομματικό έντυπο, να λάβει σοβαρά υπόψη: 
«Το θέμα Καμμένου - Μουζάλα λοιπόν, ανεξαρτήτως της εξέλιξης και της κατάληξής του, έδειξε πράγματα. Απεκάλυψε προθέσεις, επιλογές, επιδιώξεις, στόχους και καταστάσεις και, ενδεχομένως, προαναγγέλλει τα επερχόμενα. Γιατί, όταν ο Καμμένος δημιουργεί πολιτικό ζήτημα για το lapsus του υπουργού, επί του οποίου μάλιστα έγινε άμεσα επανόρθωση, σκέψου τι έχει να γίνει αν κάποτε (κάποτε...) ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις. Ή αν, επιτέλους, σταματήσει την κωμωδία της υποδοχής με τιμές αρχηγού κράτους του Αγίου Φωτός ή δεν ξέρω ποιων άλλων ιερών κειμηλίων. Ή αν, στο πλαίσιο της επικείμενης (;) συνταγματικής αναθεώρησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει (ως οφείλει) να σταθεί συνεπής προς τις αρχές του, ως προς τη διάκριση των ρόλων και των σχέσεων της Πολιτείας με την Εκκλησία. Ή ακόμη και αν, όπως λογικά όλοι ελπίζουμε, έρθει η ώρα να λυθεί το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. (όπως έσπευσε να μας θυμίσει) έχει μείνει κολλημένος στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992! Εκείνη που απέκλειε «το όνομα και κάθε παράγωγο του όρου Μακεδονία». Χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εθνομηδενιστές» τούς τα αντίθετα φρονούντες. Τη στιγμή που όλα τα κόμματα (και ο ΣΥΡΙΖΑ) έχουν, από χρόνια, μετακινηθεί προς τη λύση της «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».
Υπό αυτούς τους όρους, κατά την «Αυγή», η παραμονή Καμμένου στην κυβέρνηση μοιάζει περίπου αδύνατη. Το αν ισχύει το ίδιο και για τον Τσίπρα θα το μάθουμε. Οι αφορμές φαίνεται πως θα παρουσιαστούν λίαν προσεχώς. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.