ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολεμώντας την λιτότητα με μέτρα 5,4 δισ.

08:00 - 12 Απρ 2016
Η Δευτέρα 11 Απριλίου ήταν μία μεγάλη ημέρα για τον Αλ. Τσίπρα.

Το ρεσιτάλ του στην πολιτική παραπλάνηση και την υποκριτική κορυφώθηκε σε όλα τα πιθανά μέσα επικοινωνίας και δικτύωσης, με αφορμή την επίσκεψη του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα στην Αθήνα και το ταλέντο του φάνηκε να περνά σε μία άλλη διάσταση. 

Η ημέρα του Ελληνα Πρωθυπουργού ξεκίνησε μία ανάρτηση στο twitter. «Πιστεύουμε πως η Ευρώπη πρέπει να αφήσει πίσω της τις πολιτικές λιτότητας», έγραψε λίγη ώρα αφότου κατέβηκε κατενθουσιασμένος τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου για να προϋπαντήσει τον επισκέπτη.

Μπορεί η Ευρώπη να μην συγκλονίστηκε από αυτά τα λόγια, όμως λίγη ώρα αργότερα ο Τσίπρας και ο Κόστα υπέγραψαν απτόητοι μία διακήρυξη, κάτι σαν μανιφέστο κατά της λιτότητας. 

 

Σε αυτήν αναφέρουν μεταξύ των άλλων οι δύο «σταυροφόροι»: «Έξι χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ευρώπη, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η λιτότητα από μόνη της έχει αποτύχει, στην παρούσα μορφή της, ενώ ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να επανεξεταστούν». 
Και επίσης: «Οι πολιτικές λιτότητας διατηρούν τις οικονομίες σε κατάσταση ύφεσης και τις κοινωνίες διαιρεμένες. Έχουν ήδη συρρικνώσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας που επιτρέπει μια ισομερή και δίκαιη ανάπτυξη. Επηρεάζουν τον κοινωνικό ιστό μέσω ανεπίτρεπτα υψηλών επιπέδων ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας των νέων και των γυναικών, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα φτώχειας και στον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ αποτυγχάνουν να μειώσουν τους δείκτες του χρέους. Με την αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας, οι χώρες μας και η Ευρώπη είναι αντιμέτωπες σήμερα με μια μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας»

Θα μπορούσε να είναι συγκινητικό, αν δεν ήταν τόσο υπερφίαλο και υποκριτικό. 

 

Οσο ο Τσίπρας κήρυττε και πάλι τον πόλεμο στην λιτότητα, οι υπουργοί του, Κατρούγκαλος, Τσακαλώτος, Σταθάκης κλπ., είχαν μόλις αρχίσει να συνέρχονται από το ξενύχτι στο Χίλτον. Εκεί συζητούσαν επί ώρες με τους τροϊκανούς. την λιοτότητα α λα ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φυσικά είναι δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποδοτική. 

 

Μέτρα 5,4 δισ. είναι το αντικείμενο της συζήτησης και απ' ό,τι φαίνεται, η δυσκολία της συζήτησης δεν είναι αυτά τα δισ. σε μειώσεις, συντάξεων, αυξήσεις φόρων και εισφορών, στα οποία η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα υποχωρήσει, αλλά η διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.  

Παρά ταύτα, αργά το απόγευμα το twitter του Πρωθυπουργού εμπλουτίστηκε με μία ρελάνς: «Η λιτότητα αποσταθεροποιεί την κοινωνική συνοχή, διευρύνει τις αντιθέσεις και δημιουργεί αντανακλαστικά ξενοφοβίας»,  αναρτήθηκε στον λογαριασμό.

Αν δεν υπάρχει θέμα διχασμού προσωπικότητας, είναι σαφές πλέον ότι υπάρχει θέμα αδυναμίας αντίληψης ή αδιαφορίας για τις συνέπειες της πλάνης . Αλλιώς δεν μπορεί να ερμηνευθεί η διαμετρική  αντίθεση στο θέμα της λιτότητας. 

Εκτός αν έχει βάση η εκτίμηση όσων θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν συζητεί επί της ουσίας, παρά παίζει καθυστέρηση και δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. 

 

Όμως μπορεί κάποιος να μην λάβει σοβαρά υπόψη του την διαβεβαίωση που έδωσε μόλις πριν από μία εβδομάδα ο Τσίπρας, όταν εξηγούσε στους βουλευτές του πώς θα διώξει το ΔΝΤ; «Παρά τις ανοησίες κάποιων, η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της», έλεγε τότε. 

 

Και ως γνωστόν, ο λόγος του είναι συμβόλαιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.