ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αδιάβαστοι

06:22 - 02 Ιουν 2016
Η μεθόδευση της κυβέρνησης με την τροπολογία για τις off shore εταιρείες και την δυνατότητα πολιτικών προσώπων να (μην) συμμετέχουν σε αυτές ήταν αριστοτεχνική.

Εκξακολουθεί να παραμένει ασαφές για ποιον ακριβώς λόγο η αριστερά της ηθικής έπρεπε να ψηφίσει μία τέτοια διάταξη, η οποία αρχικώς ρύθμιζε υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις κάποιος θα μπορούσε να αναπτύσσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και εν συνεχεία την απέσυρε και την αντικατέστησε με μία πολύ αυστηρότερη ολοκληρωτική απαγόρευση, με σκηνοθεσία κριτικής από κομματικά έντυπα και διάφορες εκδηλώσεις αντίδρασης από κυβερνητικούς βουλευτές. 

Η ουσία της υπόθεσης όπως αναδείχθηκε από κάποια περιστατικά  είναι άλλη. Η προκλητική αυτή διάταξη ψηφίστηκε στην Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και στην ουσία μηδένισε το κοντέρ της συζήτησης περί νόμιμου και ηθικού. Ειδικώς δε, όταν το ηθικό πλεονέκτημα διεκδικείται πλέον κατ΄  αποκλειστικότητα από την αριστερά, έστω κι αν αυτή έχει πλέον μπει στον κόσμο των off shore εταιρειών. 

 

Το θέμα εν προκειμένω θα πρέπει να τεθεί διαφορετικά και συνολικά. 

Υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο δεν αναδείχθηκε όσο και όπως θα έπρεπε. Και αυτό αφορά την επιμέλεια και φιλομάθεια των  βουλευτών. 

Την συγκεκριμένη διάταξη/τροπολογία ουδείς είχε αντιληφθεί κατά την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του μνημονίου των 7.500 σελίδων. 

Ολοι διαπίστωσαν με έκπληξη τι είχαν ψηφίσει, μόνον αφότου μία εφημερίδα και οι συντάκτες της μπήκαν στον κόπο (και αυτοί εκ των υστέρων) να διαβάσουν το κείμενο που ψηφίστηκε. 

 

Οι αδιάβαστοι αίφνης έγιναν τιμητές. Και ορθώς, γιατί η απόπειρα νομιμοποίησης κάποιας παρανομίας είναι πάντοτε προκλητική. 

Στην ουσία όμως καταδείχθηκε ότι κανείς δεν είχε διαβάσει τι ψήφιζε. και η αντίδραση όλων ήταν απλώς διαπιστωτική.

Αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση - και μέσω της σκηνοθετημένης πίεσης δια των κομματικών της εντύπων  - να αποσύρει την σχετική διάταξη, να προετοιμάσει μία άλλη, επί της ουσίας ανεφάρμοστη και να διεκδικήσει την ηθική της αναβάπτιση. 

Η υπόθεση πιθανώς είναι μία σαφής ένδειξη της προβληματικής της περιόδου. Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι η αναμενόμενη και ενδεχομένως ορθή. Όμως η αμέλειά της και η οκνηρία της είναι φανερή και επικίνδυνη. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.