ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πραγματικότητα», αυτή η ασήμαντη λεπτομέρεια

08:44 - 07 Ιουν 2016
«Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τη θεωρία, τότε αλίμονο στα γεγονότα», είναι ένα από τα γνωστά σκωπτικά αποφθέγματα του Αϊνστάιν, το οποίο έχει παραφραστεί σε πολλές εκδοχές και που πάντως στην Ελλάδα των τελευταίων ετών φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι το λαμβάνουν τοις μετρητοίς, αγνοώντας το πνεύμα.

Στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα είναι πλέον σαφές ότι πιστεύουν βαθιά μέσα τους πως τα γεγονότα απλώς δεν υφίστανται. Τουλάχιστον όχι έτσι όπως τα αντιλαμβάνονται όσοι τα διαμορφώνουν και οι περισσότεροι από εκείνους που τα παρακολουθούν. 

Πέραν του ότι έχει έλθει η ανάπτυξη, ή ότι τα capital controls ήταν μία χυδαία συνωμοσία των «ξένων», τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος επιδεικνύουν μία προκλητική περιφρόνηση για τα πραγματικά περιστατικά, η οποία ξεπερνά την ούτως ή άλλως αναμενόμενη από πολιτικά πρόσωπα «χαλαρότητα» στην σχέση τους με την αλήθεια.

Ετσι, για παράδειγμα, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας περιγραφόταν ως σχεδόν σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν και πάλι ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα έναντι της χορήγησης φθηνού δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο Ντράγκι είπε ξεκάθαρα ότι πρώτα θα τελειώσουν όλες οι εκκρεμότητες και έπειτα θα επανέλθει η όποια κανονικότητα.

 

Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό ήταν το «πράσινο φως για φθηνή χρηματοδότηση»…

 

Την Δευτέρα στην συνεδρίαση του euro working group συνέβη κάτι αντίστοιχο. Εκεί που – κατά την κυβέρνηση – θα εγκρινόταν η αξιολόγηση και θα δινόταν το σήμα για την εκταμίευση της υποδόσης, το μήνυμα ήταν άλλο και έμοιαζε με τελεσίγραφο. 

Οι τεχνοκράτες που συνεδρίασαν έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση προθεσμία 48 ωρών προκειμένου να λήξουν οριστικά οι εκκρεμότητες με την αξιοποίηση του Ελληνικού, την εκτρωματική διάταξη περί νομικής προστασίας των κοινοτικών στελεχών που θα συμμετέχουν στο νέο υπερταμείο και την μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ. Αυτά τα ασήμαντα (μήπως και ολίγον «αποικιοκρατικά»;) θα πρέπει η κυβέρνηση να τα έχει κλείσει έως την νύχτα της Τετάρτης, ώστε την Πέμπτη να δοθεί η έγκριση, στις 16 Ιουνίου να ψηφίσουν όσα εθνικά κοινοβούλια απαιτείται και εν συνεχεία να εκταμιευθούν τα 7,5 δισ.

 

Εν ολίγοις, όλοι είναι πλέον πολύ καλά διαβασμένοι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να προσπαθεί να κοροϊδέψει.

 

Παρά ταύτα, ο Τσίπρας σε μία ομιλία που εκφώνησε στα Ποσειδώνια την ημέρα που ελάμβανε το τελεσίγραφο, ανέφερε: «τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση»...

Λεπτομέρειες...

Τελευταία τροποποίηση στις 08:45 - 07 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.