ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο θάνατος και η ανάσταση της διαπλοκής

08:30 - 05 Ιουλ 2016
Το παιχνίδι με τα κανάλια είναι ίσως το δεύτερο πεδίο (έπειτα από την Παιδεία), στο οποίο η κυβέρνηση ασκείται στην πραγματική της αποστολή: την διακυβέρνηση της χώρας.

Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει είναι από εκεί κι έπειτα προς συζήτηση.

Μερικές λεπτομέρειες έχουν την σημασία τους και όπως φαίνεται η κυβέρνηση αυτή στις λεπτομέρειες δεν δίνει σημασία.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο και σχεδόν ενοχλητικό, οι σχετικές ανακοινώσεις για την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών να εκδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου και να διακινούνται από το γραφείο Τύπου της Ηρώδου Αττικού.

Είναι φυσικά αυτό απόρροια της συγκέντρωσης εξουσιών σε ένα πρόσωπο, τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά. Παρά ταύτα, επειδή στις ανακοινώσεις γίνονται en passant αναφορές στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα μπορούσαν να τηρούνται έστω τα προσχήματα και οι διαδικασίες να κινούνται από τις κάπως αποκεντρωμένες διευθύνσεις…

Δεν συμβαίνει έτσι. Το παιχνίδι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία έχει αναγορεύσει το ανακάτεμα της τράπουλας των ΜΜΕ σε βασική της αποστολή. Αυτό της προσφέρει το θέαμα, όσο περιορίζεται ο άρτος, εκεί «μυρίζει αίμα» και εκεί θα παίξει όλα της τα πονταρίσματα.

Με βάση τις πληροφορίες που μας έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν, κατά την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για αδειοδότηση καναλιών, φακέλους κατέθεσαν 11 ενδιαφερόμενοι. Τα υπάρχοντα σήμερα κανάλια, συν «κάποιοι άλλοι».

Οι επιφανέστεροι αυτών των κάποιων άλλων είναι ένας εργολάβος και δύο μεγαλοπαράγοντες του σκοτεινότερου ίσως πεδίου διαπλοκής της ελληνικής δημόσιας ζωής: του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, οι άδειες στο νέο τηλεοπτικό τοπίο θα είναι τέσσερις. Οπερ σημαίνει ότι κάποιοι παλιοί θα μείνουν απ’ έξω για να μπουν μέσα (οι) κάποιοι άλλοι. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, ένα νέο φαινόμενο θα ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια μας. Η βαλκανο-κιτς εκδοχή ενός μπερλουσκονισμού, στοιχείο που ομολογουμένως είχε λείψει από την χώρα, όσο η διαπλοκή ενεργούσε ασύδοτη τις προηγούμενες δεκαετίες…

Κάπως έτσι, η διαπλοκή θα παταχθεί. 

Και θα αναδειχθούν οι νέες, φρέσκιες και καθαρές δυνάμεις, που θα ασκηθούν πλέον στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των Ελλήνων.

Όπως όμως λέει και ο Τσακαλώτος, καλύτερα να μην κρατήσουμε την αναπνοή μας από αγωνία, γιατί μπορεί και να σκάσουμε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.