ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές;

22:51 - 12 Αυγ 2016
Η καρκινοβασία της κυβέρνησης εν μέσω θέρους υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Αν ηταν μία κυβέρνηση η οποία τον υπόλοιπο χρόνο ασχολείται με το έργο που της έχει ανατεθεί από τους πολίτες: να κυβερνά.

Εν προκειμένω έχουμε μία κυβέρνηση που επί έξι μήνες διπραγματευόταν, στους επόμενους 12 μήνες συνέχισε να διαπραγματεύεται και τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποδυθεί σε μία προσπάθεια με στόχο… να μην εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει στην διαπραγμάτευση. 

Παράλληλα, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, το φθινόπωρο ετοιμάζονται να σκάσουν δύο βόμβες, στο μέτωπο των αποφάσεων για τον Μαρινόπουλο και των εξελίξεων στις τράπεζες και η οικονομία συνεχίζει να περιδινείται στην ύφεση. 

 

Την ίδια στγμή, ο Τσίπρας έχει ανοιξει κάποια θεσμικά ζητήματα που κανεναν δεν απασχολούν και σε τίποτε δεν βελτιώνουν την κατάσταση στην χώρα, της οποίας το πρόβλημα είναι κατά βάση οικονομικό και κοινωνικό και όχι θεσμικό, ενώ βασική του προτεραιότητα είναι η καλλιέργεια της έντασης και ο προσδιορισμός κοινωνικών και πολιτικών εχθρών. 

Όσο για το προσφυγικό, δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα στοιχειώδη, όπως η έξαρση του προβλήματος έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. 

 

Στο πλαίσιο αυτό όμως, η κυβέρνηση έστω και μέσω μεμονωμένων περιστατικών δεν μπορεί να κρύψει την βαθιά αντιδημοκρατική και εν τέλει αντιθεσμική αντίληψη που κυριαρχεί ακόμη και στα υψηλότερα κλιμάκια της. 

 

Με αφορμή το θέατρο που έχει στηθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την δανειοδότηση των ΜΜΕ, ένα μεγάλο μέρος της κυβερνητικής ατζέντας και πρακτικής αποκαλύπτεται. 

Σε συνέχεια της απαράδεκτης συμπεριφοράς πολλών μελών της Εξεταστικής προς τον χρονίως πάσχοντα Στ. Ψυχάρη την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε η δέσμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Γ. Αλαφούζου, ιδιοκτήτη του ομίλου του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, για “πιθανολογηθείσα φοροδιαφυγη” ύψους 50 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2000-2012. 

 

Και με αφορμή την εξέλιξη αυτή ένας από τους υπουργούς-σταρ της κυβερνησης δεν μπόρεσε να κρυφτεί. 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης έσπευσε να αναρτήσει στο facebook: «Πως το λενε καποια τρολ, δεξια κι αριστερα: “ελα μωρε ολοι ιδιοι ειναι ,σιγα μη πιασει τους πλουσιους ο Συριζα» ΕΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ!! Υγ.Παπαγαλοι κλαψτε ελευθερα και μαντηλια για τα δακρυα εχουμε …».

 

Εν ολίγοις, ένας υπουργός (σ.σ. η στίξη, σύνταξη και η ορθογραφία είναι δική του), αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση, ή μάλλον το κόμμα, είναι κάτι σαν τιμωρός, υπεράνω Δικαοισύνης και ότι σε δικαστικό επίπεδο οι αποφάσεις υπαγορευονται από εξωθεσμικά κέντρα. Εν προκειμένω ένα κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Πέραν αυτού όμως, όλα τα παραπάνω ίσως και να αποκαλύπτουν κάτι ακόμη, σε συνδυασμό με το κρεσέντο εγκαινίων αεροδρομίων και νοσοκομείων, την αριστερίστικη στροφή σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων (βλ. Ελληνικό και εμπλοκή με την αρχαιολογία, ΔΕΣΦΑ, διόδια κ.ά.), τις δήθεν κόντρες μεταξύ υπουργών κλπ.: ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για μία προσφυγή στις κάλπες, πιθανότατα λόγω διαφαινόμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού που θα την φέρει αναγακασμένη να εφαρμόσει τον κόφτη και να μειώσει και άλλο μισθούς και συντάξεις. Κάτι που πολιτικά θα την φέρει πέραν των ορίων της. 

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο Πολάκης και το πνεύμα του μπορεί να κρίνονται απαραίτητα στοιχεία εν όψει εκλογικής αναμέτρησης. Οι “εχθροί” (Αλαφούζος, Ψυχάρης, “διαπλοκή”) είναι πάντα χρήσιμοι, ειδικά αν δεν έχεις τίποτε άλλο να επιδείξεις, πέρα από ψέματα και εμπαιγμούς.  

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.