ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτέλους, μία διαπλοκή καθαρή και ξάστερη

10:11 - 03 Σεπ 2016
Το θέατρο του τζόγου, μέσα στο οποίο μοιράστηκαν οι νέες τηλεοπτικές άδειες έληξε ενδόξως τα ξημερώματα της Παρασκευής και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Επειδή, λέει, η πλειοδοτική διαδικασία θα της προσφέρει λεφτά για μοίρασμα και επειδή όλα έγιναν με τρόπο κρυστάλλινο και αδιάβλητο.

Παρά ταύτα, δεν έχει υπάρξει διαδικασία που να αποκαλύπτει με πιο απροκάλυπτο και χυδαίο τρόπο την υποκρισία και την πραγματική διαπλοκή. 

Επί μήνες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Τσίπρας περιέφεραν στην δημοσιότητα την μπακαλίστικη θεωρία τους, σύμφωνα με την οποία η διαφημιστική πίττα είναι 200 εκατ. ευρώ ετησιως, το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός σταθμού 50 εκατ. και συνεπώς οι άδειες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από τέσσερις. 

Στο χαρτοπαίγνιο της εβδομάδας που πέρασε όλα αυτά καταρρίφθηκαν. Και επειδή είναι μάλλον αφελές να πιστεύουμε ότι ο Παππάς και η παρέα του δε το καταλαβαίνουν, είναι μάλλον χρησιμότερο να είμαστε βέβαιοι ότι μας θεωρούν χαζούς, μήπως και επέλθει κάποια στιγμή η αφύπνιση. 

Αν η διαφηημιστική πίττα είναι 200 εκατ. και το λειτουργικό κόστος ενός καναλιού 50 εκατ., ο διαγωνισμός θα έπρεπε ήδη να έχει κηρυχθεί άκυρος και παράνομος - με την λογική της κυβέρνησης. 

 

Με βάση τα αποτελέσματα, τέσσερις επιχειρηματίες έριξαν στο τραπέζι περί τα 250 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο 60 εκατ. ευρώ ο καθένας. Από αυτά, το ένα τρίτο είναι καταβλητέο εντός 20ημέρου και τα υπόλοιπα σε βάθος μερικών μηνών. Ετσι, ένας σταθμός όπως ο ΣΚΑΙ επιβαρύνεται με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ακόμη, ο ΑΝΤ1 καθίσταται αυτομάτως ζημιογόνος, ενώ οι δύο νέοι παίχτες Καλογρίτσας και Μαρινάκης καλούνται να επενδύσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον για να στήσουν τις εκ προοιμίου ζημιογόνες επιχειρήσεις τους. Επιχειρηματική λογική σε όλα αυτά δεν υπάρχει και μάλλον γι’ αυτό ο όμιλος Βαρδινογιάννη προτίμησε στην ουσία να είναι ωσεί παρών στην διαδικασία και να κινηθεί με αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια, αφού δεν πόνταρε ούτε μία στιγμή πάνω από τα 18 εκατ. ευρώ. Είναι δε επίσης εντυπωσιακό ότι όλοι αυτοί προσήλθαν με εγγυητικές επιστολές τραπεζών ύψους 3 εκατ. και έφυγαν από το «καζίνο» με ανοίγματα υπερδεκαπλάσια…

 

Από πού θα βγάλουν και θα αποσβέσουν όλα αυτά τα χρήματα οι καναλάρχες και ιδίως οι νέοι; Υπενθυμίζεται ότι ο ένας είναι ο νέος σταρ των εργολαβιών του δημοσίου και ο άλλος  μεγαλοπαράγων του ποδοσφαίρου και υπόδικος για ποινικά. Προφανώς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αν τα χρήματα που ευελπιστεί ότι θα εισπράξει από τον διαγωνισμό υπάρχουν, δεν θα προέρχοντα από την δραστηριότητα για την οποία έγινε όλη αυτή η φασαρία. Πιθανώς αυτό να εννοεί και ο ευρωβουλευτής Χρυσόγονος όταν μιλάει για πρόσβασση της μαφίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. 

 

Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά θα μεγαλώνει όσο περνούν οι ημέρες. Θα είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βγάλουν από τις τσέπες τους όλοι αυτοί τα δεκάδες εκατομμύριά τους για να πληρώσουν αέρα. Θα είναι ενδιαφέρον να μάθαινε κανείς και από πού προέρχονται αυτά τα εκατομμύρια. Δεν θα μάθει, αλλά κατά βάθος θα ξέρει… 

Κατά τον τρόπο αυτό λοιπόν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο καθάρισε. Και θα «καθαρίσει» κι άλλο, αφού ο Παππάς θέλει να κάνει και άλλη δημοπρασία για τις περιφερειακές άδειες. Μπορούμε όμως να είμαστε ήσυχοι. Η διαπλοκή θα είναι πλέον καθαρή και αριστερή. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.