ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χαρτογράφηση των διεθνών κινδύνων

14:58 - 09 Δεκ 2016
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής της χώρας του και πυροδοτεί έντονη νευρικότητα στις αγορές κρατικού χρέους. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προβλέπει ότι το 2017 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς αναμένεται να δρομολογηθούν δημοσιονομικά μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του δημόσιου χρέους και των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Όχι μόνον η απροσδόκητη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και οι χωρίς πυξίδα διαπραγματεύσεις για το Βrexit έχουν θορυβήσει τους επενδυτές για το τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές. Οι εξελίξεις στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα προσέθεσαν ακόμα μια μεγάλη εστία ανησυχίας ενώ και οι επερχόμενες γενικές εκλογές στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στην ευρωζώνη και στη διεθνή κοινότητα.


Τα ευρωπαϊκά μετοχικά funds υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η κρίση που χτυπά τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο οδήγησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των αμερικάνικων μετοχών.


Επίσης, η έξαρση του προσφυγικού και οι εξελίξεις και η αναταραχή στην Τουρκία, όπως και η ακραία επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την σταθερότητα στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και σίγουρα λειτουργούν αρνητικά για την επενδυτική δραστηριότητα και τον τουρισμό.


Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι οι παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις θα πρέπει να εξεταστούν με πολύ προσοχή από την Ελληνική κυβέρνηση. Όχι μόνο γιατί διακυβεύονται μείζονα εθνικά συμφέροντα αλλά γιατί μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την πορεία ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.


Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι διαμάχες της κυβέρνησης με τους πιστωτές αναμένεται να συνεχιστούν, ενώ η ανάπτυξη θα κινηθεί πολύ χαμηλότερα από τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης.


Επιπρόσθετα, παρά τις διαψεύσεις από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα τέταρτου Μνημονίου, μετά τη λήξη του τρέχοντος, αλλά και κάποιες τοποθετήσεις εκπροσώπων των δανειστών, που επισήμως δεν παραδέχονται την επιβολή νέου περιοριστικού πλαισίου για την Ελλάδα, οι ανακοινώσεις του Eurogroup κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι επίκειται συμφωνία «Γολγοθάς» για τη χώρα.


Δεδομένης, μάλιστα, της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διαφωνίας του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους όσο και την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων, η άμεση ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται όλο και πιο αβέβαιη. Το εγχείρημα, είναι ήδη δύσκολο και γίνεται ακόμα δυσκολότερο από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ήδη στη δίνη του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού.


Συμπερασματικά, η χώρα μας οφείλει να κινηθεί το επόμενο διάστημα με ρεαλισμό. Οφείλει να κάνει μια ακριβή χαρτογράφηση των διεθνών κινδύνων και να προχωρήσει ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την υλοποίηση της συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένη μπροστά σε αβέβαιες και πρωτοφανείς διεθνείς πολιτικές εξελίξεις που θα υπονομεύσουν την προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:59 - 09 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.