ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μισές αλήθειες για το αφορολόγητο

10:53 - 26 Ιαν 2017
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας επειδή… άθελα του αποκάλυψε την παράδοση ακόμα μιας κόκκινης γραμμής (του αφορολόγητου) στους δανειστές. Η συνέχεια είναι γνωστή. Τα κόμματα αντέδρασαν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εμμένει στις θέσεις της και ο υπουργός άρον - άρον προσπάθησε να τα μαζέψει.

Με όλα αυτά, πέρασαν στα ψιλά κάποιες άλλες δηλώσεις που έκανε από τα Τρίκαλα ο Υπουργός Οικονομίας.  Ότι για παράδειγμα η Ελληνική οικονομία έχει μπει εδώ και μερικούς μήνες σε φάση ανάκαμψης!!!  Προς επίρρωση του ισχυρισμού του ανέφερε μάλιστα και τα ακόλουθα στοιχεία:

- Ότι «οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών επεκτάθηκαν 8,5% σε σταθερές τιμές αποφέροντας ένα θετικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από το 1948».

- Ότι «το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων 30 εκατ. στον τουρισμό με την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια να αυξάνει 10%».

- Ότι «οι ξένες άμεσες επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου από 703 εκατ. ευρώ το 2015 σε 2,3 δισ. το 2016».

- Ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. για το 2017»

Η προσπάθεια του Υπουργού να εξωραΐσει την πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Μόνο που τα στοιχεία που εμφάνισε λένε τη μισή αλήθεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας Το 2014, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 1,7 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,1 δισεκ. ευρώ το 2013. Κανένα ιστορικό ρεκόρ δεν έσπασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς παλεύει να ξαναβρεθεί εκεί που ήμασταν στο τέλος του 2014. Επίσης,  το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές έσπασαν το φράγμα των 27 δις €. Το 2014 παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία κρατήθηκαν στα 26,9 δις €. Μετά άρχισε και πάλι η καταρακύλα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το δεκάμηνο Ιαν - Οκτ 2016 οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν πτώση -2,77 ή -597 εκ. € και το τελευταίο δίμηνο δεν φαίνεται ικανό να αναπληρώσει αυτή τη ζημιά. Όλα δείχνουν ότι επιστρέφουμε στις επιδόσεις του 2011 και η δυναμική της περιόδου 2012 -2014 στις εξαγωγές χάνεται οριστικά. Δεν υπάρχει ισχυρότερη ένδειξη της απώλειας δυναμισμού και παραγωγικότητας σε μια οικονομία από τη φθίνουσα πορεία των εξαγωγών της.

Όσον αφορά τον Τουρισμό ο Υπουργός παρέλειψε να πει ότι σπάσαμε τα ρεκόρ των αφίξεων αλλά τα έσοδα ήταν μειωμένα. Μας επισκέφθηκαν περισσότεροι αλλά έμειναν λιγότερο και ξόδεψαν  λιγότερα. Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον αγκάθι για εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας.

Η σύγκριση των στοιχείων για τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις το 2016 και το 2015 είναι παραπλανητιική . Και αυτό γιατί το 2015 οι επενδύσεις στην Ελλάδα ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν λόγω των Capital Controls.

Τέλος,  η αναφορά του ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις 2 ΔΙΣ. € είναι έωλη. Το συμπέρασμα αυτό δεν τεκμηριωνεται ούτε από την ανταπόκριση των επιχειρήσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Παρά το γεγονός ότι ο Αναπτυξιακός ήταν κλειστός για 2 χρόνια, από τον Οκτώβριο που άνοιξε εκ νέου έχει δεχθεί μόνο 300 αιτήσεις. Ανάμεσα σε αυτές δεν υπάρχει ούτε μια αίτηση στο καθεστώς χρηματοδότησης επενδύσεων “μείζονος μεγέθους”. Δεν υπάρχει δηλαδή κανένα επενδυτικό σχέδιο άνω των 20 εκ € που να δημιουργεί έστω 2 θέσεις εργασίας ανά εκατομμύριο € !

 

Με όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ακόμα χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο για να μπει η οικονομία σε φάση Ανάπτυξης. Υπάρχουν οικονομικά στοιχεία και προβλέψεις που δημιουργούν μια κάποια αισιοδοξία για το μέλλον. Υπάρχουν όμως ταυτόχρονα και κάποιοι άλλοι δείκτες που αποτυπώνουν τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο απεγκλωβισμός της Ελληνικής οικονομίας από το σπιράλ της ύφεσης δεν θα γίνει με μισές αλήθειες. Θα γίνει αν πορευθούμε στον δρόμο της σταθερότητας και της πολιτικής αξιοπιστίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.