ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι… (δεν) μάθαμε από τον Τσίπρα στο Παρίσι

13:25 - 18 Νοε 2018
Πριν από λίγες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο Παρίσι όπου η παγκόσμια κοινότητα γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Εκεί βρέθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος είχε την ευκαιρία, όπως και οι υπόλοιποι 86 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, να συμμετάσχει στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, τώρα που βγαίνει από την στενωπό των προγραμμάτων, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ  να τονώσει τη διεθνή παρουσία της και να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα για την πολιτική, οικονομική κι κοινωνική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα μας. Μια σταθερότητα που δεν είναι πλέον δεδομένη σε άλλες περιοχές του πλανήτη και δοκιμάζεται σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ν/Α Μεσογείου.

Μιλώντας στο Φόρουμ των Παρισίων, ο  Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε τις αναφορές του από τον τελευταίο Γαλλογερμανικό πόλεμο μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να υπογραμμίσει ότι οι κοινωνικές ανισότητες ήταν αυτές που μας οδήγησαν σε αυτές τις ανθρωπιστικές καταστροφές. Μέχρι εδώ σχεδόν καλά…

Αμέσως μετά, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια ακόμα επίδειξη αριστεροφροσύνης έσπευσε να μιλήσει για τις ανισότητες μέσα στην Ευρώπη, το πρωτοφανές πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσαν οι δανειστές για την Ελλάδα και το γεγονός ότι η χώρα μας , έχασε το ¼ του εθνικού της πλούτου μέσα σε λίγα χρόνια, μέσα σε καιρό ειρήνης.

Και τι μάθαμε από τον κ. Τσίπρα; Ότι αυτήν την τεράστια οικονομική κρίση την προκάλεσε η ανευθυνότητα των πολιτικών ηγεσιών και η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών ελίτ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε ομολογήσει από το Βερολίνο ότι όσα έλεγε από το 2010 έως το 2015 για την κρίση και τις αγορές ήταν επιπόλαια. Ότι αν εφαρμόζονταν θα οδηγούσαν τον τόπο στην απόλυτη καταστροφή. Και ότι όλα αυτά τα ανακάλυψε ξαφνικά μετά το δημοψήφισμα που ο ίδιος προκάλεσε…

Δύο ημέρες πριν από το Βερολίνο, είχε πομπωδώς ανακοινώσει ότι απολύονται από το δημόσιο δέκα χιλιάδες κληρικοί (τους οποίους όμως θα συνεχίσει να πληρώνει!) και στη θέση τους θα προσληφθούν δέκα χιλιάδες νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ταυτόχρονα στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε ουσιαστικά υποστήριξε ότι η εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια δεν υφίσταται και ότι τη συζήτηση αυτή την τροφοδοτούν εκείνοι που επιθυμούν τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων!

Όλα τα παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχουν μια περίοπτη θέση στο κεφάλαιο της… «ανευθυνότητας των πολιτικών ηγεσιών» που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας άνοιξε.

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του αρνούνται να κατανοήσουν ότι την κρίση δεν την έφεραν τα μνημόνια. Την έφεραν αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές στις οποίες καταφεύγουν για να κρατηθούν στις καρέκλες της εξουσίας.

Την έφεραν οι χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο οι οποίες συνεχίζονται ακόμα και τώρα. Πάνω από 16.000 έγιναν από την αρχή του 2018.

Την έφεραν η αναξιοκρατία και η έλλειψη αξιολόγησης των κρατικών λειτουργών. Μόλις πρόσφατα το ΑΣΕΠ κατήγγειλε τις φωτογραφικές διατάξεις για την επιλογή των γραμματέων.

Την έφεραν οι λογικές που δημιούργησαν ένα διογκωμένο, αναποτελεσματικό και σπάταλο κράτος το οποίο τελικά έπνιξε την ιδιωτική παραγωγική οικονομία.

Την έφερε, το κράτος που ακόμα και σήμερα δεν σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και βλέπει την ψηφιακή εποχή και την τεχνολογική επανάσταση ως ένα τεράστιο κίνδυνο για τα… κεκτημένα συμφέροντα. Ένα κράτος που δημιούργησε αδίστακτες συντεχνιακές ελίτ που ακόμα και σήμερα «λύνουν και δένουν» στις Δημόσιες επιχειρήσεις και όχι μόνο.

Εν κατακλείδι, αν ο κ. Τσίπρας θέλει να παρίσταται στα διεθνή φόρουμ, έχει χρέος να στέλνει και τα κατάλληλα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα και τους ξένους επενδυτές. Να τους πείθει ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και όχι ότι επιστρέφει σε αυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.