ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαδίζουμε στο 2019 με τη συνταγή του... 2015

Βαδίζουμε στο 2019 με τη συνταγή του... 2015

13:21 - 24 Δεκ 2018
Η είδηση πέρασε σχεδόν στα… κλεφτά. Η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση δύο ομολόγων το 2019 ανέφερε το πρόσφατα το διεθνές πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου.

«Κάλιο αργά παρά ποτέ» θα πουν πολλοί για την πολυπόθητη έξοδο στις αγορές.  Η πραγματικότητα είναι όμως ότι αυτή η έξοδος άργησε έξι ολόκληρους μήνες και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που επικρατούσε τον Ιούνιο όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι πήραν την απόφαση για τον τερματισμό του ελληνικού προγράμματος.

Η Ιταλία έχει ρίξει βαριά την σκιά της στην αγορά των ομολόγων και η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια θυμίζει εποχή Lehman Brothers.

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες επενδύσεων το 2018 έφεραν ζημιές, σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Bank

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, απειλές εμπορικού πολέμου, φόβοι ότι η επιβράδυνση των οικονομιών θα εξελιχθεί σε νέα ύφεση εξαφάνισαν περίπου 15 τρισ. δολάρια από τις αγορές ανέφερε η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα επιχειρήσει να κάνει την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.  Παρά τις εκκλήσεις των εταίρων επιδεικνύει μια πρωτοφανή μεταρρυθμιστική κόπωση. Οι όποιες εξελίξεις στην οικονομία ουσιαστικά υπαγορεύονται από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων για τις συντάξεις, τα αναδρομικά κ.ο.κ.

Οι οικονομικοί υπολογισμοί της κυβέρνησης κινούνται από τα υπερπλεονάσματα και την διαιώνιση της λιτότητας. Πρόσφατα, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ουσιαστικά αποθέωσε τις μνημονιακές πολιτικές της υπερφορολόγησης και της περιστολής των δαπανών λέγοντας ότι αυτές ήταν που απέκρουσαν το Grexit. 

Όμως η έξοδος στις αγορές το 2019 δεν μπορεί να γίνει με τους όρους του 2015. Και το ζητούμενο για την χώρα δεν είναι απλώς να βρει αγοραστές για το ομόλογα της αλλά να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό επιτόκιο.

«Ψιλά γράμματα» θα πείτε. Είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική οικονομία. Εάν το έκανε θα την απασχολούσε ο κίνδυνος εγκλωβισμού της οικονομίας σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα την απασχολούσε το γεγονός ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το ισοζύγιο στην αγορά εργασίας έχει γκρεμιστεί ξανά. Πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μέσα σε δύο μήνες αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου!

Το  μόνο που την απασχολεί είναι η παραμονή στην εξουσία. Και για το λόγο αυτό το μόνο που κάνει είναι να επιδιώκει την πόλωση, να δαιμονοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, να αγνοεί τις επενδύσεις και να επιδίδεται σε υποσχέσεις και επικοινωνιακά παιχνίδια εν όψει της εκλογικής περιόδου. Κάνει δηλαδή όλα όσα απεχθάνονται οι ξένοι επενδυτές.

Τον Αύγουστο 2018, πριν ξεκινήσουν οι αναταράξεις στις αγορές, οι εταίροι μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι αγορές θα είναι αμείλικτες με την αξιολόγηση της χώρας. Δυστυχώς οι κυβερνώντες, έτσι όπως δεν αντιλαμβάνονταν το διεθνές οικονομικό κλίμα το 2015, έτσι αδυνατούν και τώρα να το κατανοήσουν. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο η σημερινή αναιμική ανάπτυξη να μας φέρει στο μέλλον μια νέα ύφεση. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 24 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.