ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η άποψη των πολιτών

10:00 - 21 Απρ 2016
Σε μια περίοδο όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα, οι στάσεις και οι απόψεις της κοινής γνώμης οφείλουν να αποτελούν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ευρήματα διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ, στο διάστημα 14 Μαρτίου έως 10 Απριλίου, για μια σειρά από καίρια ζητήματα της επικαιρότητας, όπως οι εργοδοτικές εισφορές, το ασφαλιστικό και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Το πλήθος των συμμετοχών έφτασε τις 850, ενώ το ερωτηματολόγιο αλλά και τη παρουσίαση των αποτελεσμάτων επιμελήθηκε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του Ε.Β.Ε.Α.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζονται αντίθετοι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ως αποκλειστικού μέσου για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (53%) συμφώνησαν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί τόσο τις εργοδοτικές εισφορές όσο και τις συντάξεις, έτσι ώστε να καταμεριστεί η επιβάρυνση μεταξύ των δυο.

 

Μόλις το 9% των συμμετεχόντων θεωρεί βιώσιμη λύση την αύξηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών, πράγμα που σημαίνει ότι η λύση αυτή δεν προκρίνεται από το 91% των ερωτηθέντων.


Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, ως μέτρου ενδυνάμωσης του ασφαλιστικού συστήματος, σχεδόν οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (78%) υποστήριξαν τη συμβολή της στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και των παροχών προς τους ασφαλισμένους.

 

Επιπρόσθετα, θεωρούν ότι πρέπει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε όσους επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση ως λύση. Αντιθέτως, μόλις το 16% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να έχει θετική επιρροή στο ασφαλιστικό σύστημα και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.


Ως προς το μείζον ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (40%) δείχνει να προκρίνει την ενσωμάτωση των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα μας στην ελληνική οικονομία και στην παραγωγική δραστηριότητα, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση να δοθεί προτεραιότητα στον ήδη άνεργο πληθυσμό της χώρας.


Από τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, διαφαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας με ρεαλισμό και νηφαλιότητα, μακριά από δογματισμούς και ακρότητες.

 

Αυτό που ζητά είναι σοβαρή διακυβέρνηση και υπεύθυνες αποφάσεις, σε θέματα που κρίνουν το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.