ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

11:29 - 11 Μαϊ 2016
Στο σχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εντοπίζονται μια σειρά από παραλείψεις και αστοχίες, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν.

Κατ’ αρχήν, με έκπληξη διαπιστώνει κανείς πως στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται προκαταβολή ενισχύσεων, γεγονός που θα καθυστερήσει την όποια ώθηση θα μπορούσε να δώσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος στην δοκιμαζόμενη Ελληνική Οικονομία. Αρνητικό είναι και το γεγονός ότι δεν προβλέπεται εν τέλει ενίσχυση στο νέο σχέδιο νόμου μέσω του συμψηφισμού οφειλών. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων που έχουν ξεκινήσει τα επενδυτικά τους σχέδια πριν την δημοσίευση του νέου νόμου, παρά την τεράστια καθυστέρηση στη δημοσίευσή του. Το εν λόγω σημείο πρέπει να επανεξεταστεί και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν ξεκινήσει τα επενδυτικά τους σχέδια να μπορούν να υποβάλλουν πρόταση στα πλαίσια του νέου νόμου και οι δαπάνες να είναι επιλέξιμες από τον Οκτώβριο του 2015.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ρήτρα κερδών, που έχει συμπεριληφθεί ως υποχρέωση για την υπαγωγή στον καθεστώς ενίσχυσης με την μορφή επιχορήγησης ή/και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη δυνατότητα πριμοδότησης των κερδοφόρων εταιριών, μέσω του βαθμολογικού συστήματος αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.

 

Εξαιρετικά δυσμενές στοιχείο του σχεδίου νόμου είναι η απώλεια του 30% του ποσοστού ενίσχυσης, που δικαιούται ο φορέας επένδυσης έκαστου σχεδίου, εφόσον επιλέξει την επιδότηση ή την χρηματοδοτική μίσθωση και δεν ανήκει σε ειδική κατηγορία ενισχύσεων. Πρόταση της Επιμελητηριακής Κοινότητας, ειδικά για τις ΜΜΕ είναι το ποσοστό επιχορήγησης ανεξαρτήτως καθεστώτος ενίσχυσης να ανέρχεται στο 100% του εκάστοτε ποσοστού του χάρτη. Εναλλακτικά, το εν λόγω ποσοστό θα μπορούσε να χορηγηθεί με την μορφή φοροαπαλλαγής ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις για να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό νόμο.

 

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άλλες αστοχίες και καθυστερήσεις. Ας ελπίσουμε ότι το αρμόδιο υπουργείο θα ακούσει τις προτάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.