ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνικός στόχος: Η αύξηση των εξαγωγών

18:15 - 12 Δεκ 2017
Η καθαρή έξοδο από τα μνημόνια απαιτεί μια οικονομία που θα αναπτύσσεται ραγδαία και κυρίως μια οικονομία που θα αυξάνει συνεχώς τις εξαγωγές της. Η επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνοδεύεται με σημαντική αύξηση των εξαγωγών της.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές μας ενισχύθηκαν κατά 13% το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.  Ωστόσο διψήφιο ρυθμό αύξησης εξακολουθεί να καταγράφει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με δεδομένο ότι μαζί με τις εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι εισαγωγές. Κάτι που σημαίνει ότι απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Στα πλαίσια αυτά η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μας με ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Συγκεκριμένα θα πρέπει  να σχεδιάσει νέα εργαλεία χρηματοδότησης και κίνητρα. Να διαθέσει πόρους από  επενδυτικά προγράμματα στην οργανωμένη εξωστρεφή παραγωγή. Να μειώσει το Country Risk για να επιταχυνθεί η πρόσβαση σε χρηματαγορές με ανταγωνιστικό κόστος των εξωστρεφών επιχειρήσεων που διαθέτουν ικανοποιητική οικονομική δομή. Να στηρίξει οργανωμένους εξαγωγείς με νέες πιστώσεις, χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μειωμένη γραφειοκρατία. Να αναδιοργανώσει τον ΟΑΕΠ με διεύρυνση των παρεχόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών του. Να αναμορφώσει τους μηχανισμούς στήριξης  (π.χ. Γραφεία ΟΕΥ, Enterprise Greece, κ.τλ.) και να μετατρέψει τις πρεσβείες μας σε Business Hubs. Να προσφέρει φθηνότερες, ταχύτερες και απλούστερες τελωνειακές και προ-τελωνειακές υπηρεσίες.  

Να δημιουργήσει  «Κέντρα Εξυπηρέτησης Εξαγωγέων» στα μεγάλα τελωνεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση επιχειρήσεων με σημαντικές εξαγωγικές ροές και τελωνειακές πιστοποιήσεις. Να δημιουργήσει ενιαίο tax portfolio σε κάθε εξαγωγική επιχείρηση για τον άμεσο συμψηφισμό κάθε είδους πιστωτικών/χρεωστικών φόρων, τελών, δασμών, κ.τ.λ. (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) καθώς και περαιτέρω απλουστεύσεις και διευκολύνσεις στις συνεπείς εξαγωγικές επιχειρήσεις (π.χ. ευνοϊκότερο χρονοδιάγραμμα πληρωμής/επιστροφής φόρων). Να απλοποιήσει τις διαδικασίες λήψης τελωνειακών πιστοποιητικών).

Να δημιουργήσει στην Ελλάδα εργαστήρια για την πιστοποίηση συμμόρφωσης με εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Να διευκολύνει την πρόσβαση ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα.  Να ενισχύσει την διεθνή αναγνώριση και κατοχύρωση των εμπορικών δικαιωμάτων των ελληνικών προϊόντων, με έγκαιρη διασφάλιση των δικαιωμάτων (πχ πατέντες, ονόματα, εμπορικά σήματα, προέλευση, συστατικά, κτλ). Να φροντίσει για την κατάργηση εμποδίων εισόδου σε νέες αγορές,

Να θεσπίσει «Διυπουργική Επιτροπή για την Εξωστρέφεια», με αποστολή τη συμφωνία κράτους - επιχειρήσεων στις χώρες - στόχους, και στους μηχανισμούς στήριξης των εξαγωγών. Η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να είναι αποτελεσματικός αρωγός στην προσπάθεια των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες παντού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.