ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξαγωγές και προστιθέμενη αξία

13:28 - 21 Φεβ 2018
Μια από τις θετικές ειδήσεις των τελευταίων εβδομάδων ήταν η δημοσίευση των στοιχείων εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αποτυπώνουν μια εντυπωσιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη διάρκεια του 2017, της τάξης του 7,1% του ΑΕΠ, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.

Kατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου οι συνολικές εισαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 13,7% φθάνοντας σε αξία το ποσό των 50,3 δις ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αξία των εισαγωγών έφθασε τα 38,4 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ήταν της τάξης του 10,1% σε σχέση με το 2016.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, παρά τα θετικά βήματα, η προστιθέμενη αξία των ελληνικών εξαγωγών παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Η συμμετοχή των εξαγωγικών αγαθών στο ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται σήμερα γύρω στο 15%, ενώ συνολικά οι εξωστρεφείς κλάδοι της οικονομίας – συμπεριλαμβάνομενων και του τουρισμού, των μεταφορών, της ναυτιλίας και των υπηρεσιών αντιστοιχούν περίπου στο 33% του ΑΕΠ. Για να υπάρξει σύγκριση, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 70% του ΑΕΠ.

Εξίσου ανησυχητική είναι η υστέρηση ως προς το τεχνολογικό περιεχόμενο των εξαγόμενων προϊόντων, καθώς η Ελλάδα υπολείπεται αισθητά σε σύνθετα προϊόντα με μεσαία και υψηλή τεχνολογική αξία και διαφοροποίηση. Χρειάζεται, επομένως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο την αύξηση την αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ, τη διεύρυνση της βάσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αλλά και την αύξηση της διαφοροποίησης και του τεχνολογικού επιπέδου των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Στο επίκεντρο ενός τέτοιου σχεδίου πρέπει να βρίσκεται η ενίσχυση επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών σε δυναμικούς, εξωστρεφείς κλάδους, η προώθηση της καινοτομικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία, με κίνητρα όπως χαμηλότερη φορολόγηση, διευκόλυνση σε θέματα αδειοδοτήσεων, συναλλαγών με το δημόσιο κτλ. Παράλληλα, απαιτείται η απελευθέρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, μείωση του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση, αλλά και επιτάχυνση κρίσιμων έργων εθνικής υποδομής, όπως ολοκλήρωση οδικών αξόνων και σιδηροδρομικού δικτύου, υποδομές logistics κτλ. 

Η δημιουργία μιας πραγματικά εξωστρεφούς οικονομίας, χρειάζεται γόνιμο περιβάλλον, στο οποίο οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις διαδικασίες και την παραγωγή τους, συνεισφέροντας στην αύξηση του εθνικού πλούτου. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:31 - 21 Φεβ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.